top of page

Illegale affiches IJzerwake ontsieren monument van verzetslieden Ridders de Menten de Horne

Bijgewerkt op: 31 jul. 2022Plots prijkt er een illegale affiche van de IJzerwake 2022 voor het monument van de verzetslieden de Menten de Horne aan het Truiense stadspark. Ook op andere plaatsen in Sint-Truiden duiken er illegale affiches op. "Onaanvaardbaar", vindt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit).


Een gedenkplaat aan de ingang van het stadspark herinnert aan ridder Georges en zijn broer ridder Eric de Menten de Horne. Georges was als Belgisch militair krijgsgevangene te Wolsberg (D) tot augustus 1940. Na een vlucht komt hij in Engeland terecht, waar hij Flying officer wordt bij de RAF. Op Nieuwjaarsdag 1944 komt hij om na een crashlanding van zijn Lancaster bommenwerper na een missie boven Duitsland. Ridder Eric werd als lid van de inlichtingendienst en pilotenhelper te Brussel aangehouden op 7 februari 1943, ter dood veroordeeld op 5 mei en gefusilleerd op de nationale schietbaan. Het plein werd in 1947 naar deze verzetslieden hernoemd.


Onmiddellijk laten verwijderen

Vandaag prijkt een illegale affiche van de IJzerwake pal voor die nagedachtenis. De IJzerwake is de jaarlijkse manifestatie voor alle Vlaamsgezinden in de Ieperse Steenstraat, waar ook veel sympathisanten van oud-Oostfronters en collaborateurs aan deelnemen. Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (VOORUIT) reageert verbolgen. "De stad Sint-Truiden moet dit onmiddellijk laten verwijderen. Bovendien moet er proces-verbaal opgemaakt worden vermits dit bord op openbaar domein staat. Ik ga ervan uit dat de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken onmiddellijk het nodige doet. Extreemrechtse activiteiten en herinneringen aan diegenen, die blijven hopen en dromen dat de Tweede Wereldoorlog een andere uitkomst zou hebben gehad, horen niet thuis in onze democratie.”

753 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page