top of page

"Groenmarkt is net als Knokke, Grote Markt eerder Blankenberge"

Kortparkeren op de Groenmarkt? "Zero, zero, zero!"


Op de Truiense Groenmarkt gaan dezer dagen alle remmen los. De horeca bouwt er constructies dat het een lieve lust dis. Parkeren? Vergeet het maar. Op de kortparkeerplaatsen prijken bloembakken. "Hoe moeten mijn klanten met de auto nu nog tot bij mij geraken, als zelfs de stad haar eigen parkeerplaatsen tot eind oktober blokkeert", zuchten enkele lokale handelaars.


Tot en met eind oktober worden de terraszones op de Grote Markt, het Heilig Hartplein en de Groenmarkt tijdelijk uitgebreid. Op de 3 pleinen worden bovendien reservezones voorzien die kunnen worden aangevraagd voor de organisatie van evenementen. Veiligheid en de toegankelijkheid voor zachte weggebruikers en de kwalitatieve uitstraling van de terrassen staan voorop. Die richtlijnen worden doorgetrokken naar de zomerterrassen en de uitbreidingszones.


Parkeerplaatsen weg

"Eerst pikte de stad de parkeerplaatsen van de Groenmarkt in. In de plaats kregen we een dansende fontein en een handvol kortparkeerplaatsen. Nu pakken ze ons zelfs die enkele kortparkeerplaatsen af. Ondanks de dure installatie van de camera's en de digitale parkeerpotten in de grond. Er staan potdorie lelijke grijze bloembakken op. Zero, zero, zero parkeerplaats heb ik nog! Kan u nog volgen, want ik al lang niet meer."


Beeldkwaliteitsplan

Maar niet alleen op de Groenmarkt wordt ernstig met de wenkbrauwen gefronst. Ook de horecazaken op de Grote Markt kijken met lede ogen naar de razende 'sturm und drang' van de Groenmarkt. "Wij moesten allemaal dezelfde houten en glazen constructie plaatsen. De 'bokallen'", vertrouwt een bekende Truiense cafébaas me toe. "Het beeldkwaliteitsplan van dat dure Antwerpse architectenbureau nietwaar. Dat beslist hier alles. Blijkbaar houdt dat plan op te bestaan eens als je voorbij het stadsperron wandelt."


Schepen-bezieler

"Want daar mag de bezieler van het Cosmocafé een eigen constructie plaatsen en het zelfs zo goed als winddicht maken. Die bezieler was nochtans de schepen die ons al die constructies op de Grote Markt door onze strot heeft geramd. Nu moeten wij maar eens proberen onze bokalen af te schermen tegen wind en regen. Binnen de 5 minuten hebben we een stadswacht op bezoek en een vlammende telefoon van het Stadskantoor. Wat is er toch met deze stad aan de hand?"


Knokke-Blankenberge

"Binnenkort moet ik nog gaan geloven wat sommige 'vooraanstaande' horecaondernemers tegen wie het horen wil, vertellen: "De Groenmarkt is Knokke en de Grote Markt eerder Blankenberge", gaat onze volkse cafébaas verder. "Opgepast of ik ga er één dezer dagen eens met mijn frigobox naar toe (lacht)."

1.538 weergaven1 opmerking

1 Comment


Jan Goffa
Jan Goffa
Mar 17, 2022

Tja, je zal maar "bestuurd" worden door excellenties die niet verder kunnen kijken dan hun eigen navelbuik en door de galm van hun eigen laudatio niet meer horen wat hun volk roept.


Like
bottom of page