top of page

Nieuw zwembad blundert met tekenbeet: "EHBO prutste met pincet maar liet hoofd van teek zitten!"Een veertienjarige jongen uit Ordingen liep vorige week een tekenbeet op in het nagelnieuwe zwembad van Sint-Truiden. Maar bij de EHBO-post bleken er geen tekentangen voorradig. 'Dan maar met een pincet', moeten ze daar gedacht hebben. Maar dat liep mis. "Het hoofd van teek bleef in het lichaam van mijn zoon en nu moeten wij hem 3 maanden observeren. Hij mag in die 3 maanden geen spierpijn krijgen, hoofdpijn, koorts...", foetert zijn moeder Evy Moermans.


"Vorige week gaat mijn zoon samen met vrienden zwemmen in het nieuwe Lago zwembad in Sint-Truiden", steekt Evy Moermans (45) uit Ordingen van wal. "Alles verliep goed tot zijn vriendin opmerkte dat er iets op zijn rug zat, bij nader inzicht bleek het om een teek te gaan. Mijn zoon liep naar de plaatselijke EHBO-dienst om de teek te laten verwijderen. Daar kreeg hij al snel te horen dat er geen tekentang aanwezig was. Men heeft toen maar een pincet genomen om zo te teek eraf te halen. Maar dat is nu net wat je niet moet doen. Met als gevolg, dat het lijfje van de teek eraf werd gerukt en het hoofd is blijven zitten."


Ziekte van Lyme

"'s avonds toen hij thuiskwam vertelde hij ons dat", gaat Moermans verder. "Wij hebben dan nog geprobeerd om met een tekentang het hoofd alsnog te verwijderen maar dit ging niet meer. Onmiddellijk namen wij contact op met de huisarts die gelukkig na enige tijd het hoofdje heeft kunnen verwijderen. Nu moeten wij hem 3 maanden observeren, hij mag in die 3 maanden geen spierpijn krijgen, hoofdpijn, koorts, ... Wanneer er zich toch één van die symptomen voordoet moet er onmiddellijk bloed getrokken worden. Want de ziekte van Lyme schuilt om de hoek. Ik mag er niet aan denken!"

zo ziet de tekenbeet ervan nog uit


Nu plots wel 4 tangen

Thuis gekomen van de huisarts heb ik waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) op de hoogte gebracht. 's Anderendaags kreeg ik van hem een sms-bericht terug dat er zich inderdaad iemand had aangeboden met een tekenbeet, maar dat er toen geen tekentangen aanwezig waren. ‘Die zijn er nu wel’, sms’te hij nog. Maar dit kan toch niet! Een heel complex dat zoveel geld gekost heeft maar geen tekentang heeft. Dat is toch standaarduitrusting."


Geen reactie

Wij vroegen schepen van Sport en Gezondheid Jurgen Reniers (CD&V) voor een reactie, maar hij wenste niet te reageren.

1.441 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Jul 12, 2021

Teken houden zich op in hoog gras en struikgewas, dacht ik, maar toch niet in nagelnieuwe zwembaden ?

Anderzijds is een teek perfect te verwijderen met een pincet, maar niet, zoals de titel van dit artikel suggereert, indien gehanteerd door prutsers.

Like
bottom of page