top of page

Nieuwe strip 'Onze Oorlog' vertelt het verhaal van de Brustemse voetbalploeg FC Geelstar

Mario Boon vertelt het verhaal van Pierre (Piet) Stippelmans, oud-verzetsman en politiek gevangene in concentratiekamp van Breendonk.


Met 'Onze Oorlog' keert striptekenaar Mario Boon terug naar zijn Truiense roots. Boon vertelt het verhaal van Pierre (Piet) Stippelmans, oud-verzetsman en politiek gevangene in het concentratiekamp van Breendonk. En hoe die daar dankzij een gedeelde passie voor boksen een bijzondere relatie aanknoopt met één van zijn bewakers in het concentratiekamp. Trudocs had een gesprek met Mario.


De 46-jarige striptekenaar Mario Boon is ondertussen naar Sint-Amandsberg uitgeweken maar blijft een fiere Truienaar. Voor de stripfanaten onder ons, Boon is ook bekend van de strips X!NK en Mon&Tuur. Ook Doomsday is van zijn hand. 'Onze Oorlog' vertelt het verhaal van Pierre (Piet) Stippelmans, oud-verzetsman en politiek gevangene in Breendonk en hoe hij in dat concentratiekamp dankzij een gedeelde passie voor boksen toch een band opbouwt met één van de bewakers: Waffen ss-er en Oostfronter Karel Verstoffelt (los gebaseerd op de Fernand Wyss red.)"

in picture: De stripversie van de Brustemse voetbalploeg FC Geelstar


"Ik had al jaren geleden de anekdote van de conversaties van Pierre Stippelmans en de SS-‘er in mijn ideeënboek bewaard om er ooit iets mee te doen. Tot begin dit jaar bij het begin van de eerste lockdown Dirk Degraef me contacteerde om voor zijn nieuwe maandelijks striptijdschrift MAXIX een vervolgverhaal te maken. Ik stelde toen een aantal ideeën voor en hij koos het verhaal van 'Onze Oorlog'. Vanaf maart volgend jaar zal het tijdschrift maandelijks verschijnen en kan je je erop abonneren."

in picture: Waffen ss-er en Oostfronter Karel Verstoffelt (los gebaseerd op de Fernand Wyss red.)

Gaston Mombaers

"Het verhaal begint allemaal met een foto van de Brustemse voetbalploeg FC Geelstar", gaat Boon verder. "De leden van die ploeg waren allemaal verzetslieden uit Brustem onder leiding van Gaston Mombaers (na de oorlog gekend als 'Taxi Gaston' red.). Zij bespioneerden het komen en gaan van de Luftwaffe-activiteiten op de luchtmachtbasis van Brustem en speelden die informatie door naar Londen. Hoewel Piet in de Truiense verzetsgroep zat en Gaston in de Brustemse (Brustem was in die tijd nog een zelfstandige gemeente red.) heb ik ze hier voor dit verhaal samengevoegd. Er waren in die tijd trouwens verschillende verzetsgroepen in en rond Sint-Truiden actief (de Churchill-groep, de Passieve Luchtverdediging,… red.)."


in picture: schetsen van Gaston Mombaers


SS-razzia

"In mei 1943 werden Stippelmans, Mombaers, oud-burgemeester Thenaers en nog 70 andere Truienaren opgepakt in een grootschalige razzia van de SS en weggevoerd naar Breendonk en daar speelt zich het verhaal verder af. Meer ga ik niet vertellen. Daarvoor moet je de strip kopen. (lacht)"


Tentoonstelling in Breendonk

"Let wel, het is géén biografie van Stippelmans, die nog helse avonturen heeft meegemaakt voor hij terugkeerde naar Sint-Truiden, maar heel het verhaal is wel gebaseerd op ware feiten. De scenes in het kamp van Breendonk heb ik helaas niet zelf bedacht. Het kamp van Breendonk is nu een nationaal monument en museum en ik heb ook de medewerking van de directeur ervan bekomen. Als de strip in het najaar van 2021 in boekvorm uitkomt zal de boekvoorstelling en een bijbehorende tentoonstelling daar plaatsvinden."




850 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page