top of page

OVAM stelt Stad in gebreke over Stort Melveren: "Waarom brengt niemand de buurt op de hoogte?"Enkele gemeenteraden terug was er een debat in Sint-Truiden over de sanering van het voormalige stort in Melveren. Het antwoord van de meerderheid was nogal onduidelijk en er werd vooral gewezen naar de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Maar die zijn vandaag niet mals voor de Stad Sint-Truiden. Meer nog, ze stellen de stad in gebreke.


“Vandaar dat ik een parlementaire vraag gesteld heb aan bevoegd Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die bevoegd is voor OVAM”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove (Vooruit). “OVAM is niet mals in het oordeel. Ik citeer: 'De OVAM heeft al verscheidene contacten gehad met de gemeente Sint-Truiden, deze zijn echter veelal informeel via mail en telefoon geweest. Een laatste officiële stap was in 2017 waar de stad Sint-Truiden een herinneringsbrief gestuurd werd om tegen 30 november 2017 het bodemsaneringsdecreet in te dienen' Tot op heden (begin september 2021) heeft de OVAM het bodemsaneringsdecreet nog niet ontvangen."


We gaan u 'op de hoogte houden'

"Naar aanleiding van de vraag van OVAM om 'een standpunt in te nemen met betrekking tot de toekomstige bestemming van het gebied en/of het gebied mogelijks in aanmerking kon komen voor bebossing', reageerde de stad Sint-Truiden dat ze OVAM op de hoogte ging houden", gaat Vandenhove verder. "Op 8 september 2021 heeft OVAM opnieuw contact opgenomen met de stad Sint-Truiden in verband met hun vraag. De stad Sint-Truiden reageerde hierop per mail 'met de melding dat er een dat er een actualisatie van de verontreinigingstoestand zal uitgevoerd worden in het kader van de opmaak van een nieuw bodemsaneringsproject. Op basis van die resultaten gaan ze evalueren of een nieuw beschrijvend bodemonderzoek, dan wel een nieuw bodemsaneringsproject opgemaakt moet worden. Worst-case stelt de stad een timing voor van 7 maand (eind april 2022). De OVAM zal deze deadline via een ingebrekestelling aan de gemeente overmaken.'


PFOS-vervuiling Melsterbeek

In verband met een eventuele PFOS-vervuiling van de Melsterbeek, die langs de stortplaats stroomt, verplicht OVAM de stad Sint-Truiden om een stroom opwaartse- en stroom afwaarste analyse op PFOS in de Melsterbeek ter hoogte van de stortplaats zelf uit te voeren. De bedoeling is dubbel: enerzijds de eerdere resultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) verifiëren, anderzijds om uit te maken of de stortplaats al dan niet een bron is van de PFOS-verontreiniging."


Buurt

"In beide dossiers, zowel de eventuele sanering, als de eventuele PFOS-vervuiling is OVAM streng voor de stad Sint-Truiden! VOORUIT Sint-Truiden zal beide dossiers stikt opvolgen en blijft vragen dat de stad Sint-Truiden de buurt permanent zou informeren", besluit Vandenhove.


431 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page