top of page

Politieke column: Time-out!Dat de Truiense politiek in woelig vaarwater verkeert is een understatement. Trudocs wil, zoals steeds, helpen om het tij te keren en is daarom het tactiekbord van basketcoach Robby Thoelen gaan lenen.


Robby Thoelen (68), de oudste coach van Limburg zette afgelopen weekend een punt achter zijn rijkgevulde basketbalcarrière. De sympathieke Runkstenaar heeft in een zeer ver verleden in de sporthal van Saint-Pierre ook mij proberen te coachen. Of dat gelukt is laat ik wijselijk in het midden, maar ik heb toch wat dingen van de man opgestoken. Thoelen had de gave om in een korte tijdspanne heel duidelijk over te brengen wat hij wilde bekomen. In het basketbal heb je tijdens een time-out immers hoogstens twee minuten de tijd om jouw zegje te doen. Geen tijd om jouw spelers diplomatisch met een fluwelen handschoen aan te sturen. Neen, duidelijk en direct. Tijd om eventuele geslagen wonden te helen is voor na de wedstrijd, bij voorkeur in de kantine.


Stel dat Trudocs een time-out zou aanvragen om onze Truiense politieke sterspelers wat bij te sturen nu we de laatste rechte lijn van de gemeenteraadsverkiezingen ingaan. Hoe zou dat dan klinken? Ongeveer zo:


Pascy, kom eens hier jong. Luister, niet slecht bezig. Goede lijst. Mellemans, Mignolet, de zoon van Bert Stippelmans. Wel opletten met die Stippelmansen, dat ge de pa er niet bijkrijgt hè. Jean-Paul krijgt iets aan zijne tikker. Die had trouwens al een bord van ons Hilde in zijne hof neergepoot. De Truiense cd&v kan het nog niet goed geloven. Tja, Hilde. Ik weet het. Ze wil het niet zien. Maar luister, stop nu eens met uw partij te managen als een Truiense carnavalsvereniging. Af en toe, moet het over de inhoud gaan. Zeg gewoon tegen Hilde: de-cu-mul. Je kan niet in de voormiddag sleutelen aan een ontwerpresolutie over de humanitaire situatie in Gaza, het belang van een staakt-het-vuren en de risico’s van regionale escalatie en in de namiddag de Truiense horecagids in de Dualita komen voorstellen. Ook al is die in Straatsburg gemaakt. Kiezen, of Europees Parlement of Truiense politiek. De twee gaat niet, dat is toxisch. Ten andere dan zijt gij, Jos en Mas op uw gemak. Maakt den arbiter schepen in haar plaats.


Staske? Stassss? Waar zit die Stas?? Verdomme, zit die weer in Landen? Ja, luister hè vriendeke. Dat ge er altijd bijloopt als een kruising tussen een overjaarse communist en ne scoutsleider. Tot daar. Dat ge het altijd beter weet, daar kunt ge ook weinig aan doen. Het onderwijsvirus zit nu eenmaal in u. Maar dat ge flirt met domiciliefraude terwijl ge de indruk geeft witter dan wit te wassen, dat is gevaarlijk. En blijf deze zomer in Sint-Truiden om campagne te voeren. Niet gaan fietsen, niet wekenlang in het buitenland gaan lanterfanten met uw Lerarenkaart, en al helemaal niet in die STUP van Chokri gaan zitten. Doe wat huisbezoeken. Kijk naar Caroline in Mechelen. En o ja Stas, doe af en toe eens ene op hè. We wonen hier in Sint-Truiden, niet in Leuven of Landen.


Ge moet daar niet zo mee lachen Vandenhove. Wat hebt gij trouwens aan de hand de laatste weken? Kandidaten gaan lopen, Willy is ongerust, Marleen Thijs wil niet meer opkomen. Stop trouwens met die infantiele filmkes op Facebook te plaatsen. Als ge niks van sociale media kent, blijf er dan ook af. En vooral: stop met zuipen. Ik heb het niet over die calamiteit met die afgereden autospiegels van tien jaar geleden. Ik heb het over de gemeenteraad van maart. Na uw tussenkomst ontplofte mijn Whatsapp zowat van de verontwaardigde berichten genre OMG! Heeft die gezopen? Dat is allemaal gefilmd hè. Hoe is dat nu toch mogelijk? We leven niet meer in de jaren 90!


Ingridje. Tja, goed bezig. Hopelijk krijgt ge uw lijst vol. Maar die dochter van Leenen afsnoepen van Vandenhove, is alvast niet slecht. Jammer dat ge Heeren niet kunt vervangen door een nieuwkomer in de gemeenteraad. Wat ge wel kunt doen, is die oproerkraaier van ne Pictoel buitengooien op Greensky en daar een jonge kracht inzetten. Iemand die er iets van kent voor de verandering en niet ganse dagen loopt te jannen en de mensen op sociale media te bestoken.


Günther. Tja, die twee op tien van Mieke heeft geen goed gedaan. Twee??? Nu, Deltour doet zijn best, dat is al iets. Maar, zichtbaarheid hè jongen. Kom eens met iets. Dat moet daarvoor niet gaan om de BTW op paarden te verminderen, maar jullie hebben toch bevoegdheden genoeg om wat creatiever te zijn. Minder jurist, en meer politicus. Aan de andere kant, niet in de schandalenhoek terechtkomen is dezer dagen ook al iets.


Marijn. Als ge denkt dat ge uw campagne enkel en alleen aan de Vrijstaat kunt ophangen, doe dan nu almaar de boeken toe. Uw opponenten gaan u belangenvermenging aanwrijven en ze hebben dan nog niet helemaal ongelijk ook. Maar ik neem aan dat ze bij WOW slimmer zijn dan dat om niet in die val te trappen. Voor de rest, we hebben nog niet heel veel gezien hè manneke. Veel vergaderen, de Truiense hemel bestormen in de Humphrey maar als het tijd is om de handen uit de mouwen te steken, staat gij en Simon daar alleen. Die 1000 euro van eigen geld in de campagne steken, ho maar! Kandidaten haken erop af. Doe daar iets aan. Maar allez, die stiefzoon van Pirard afsnoepen van Vandenhove is gene slechte zet. En wat is nu van die groene Colruyt-hollander?


O ja, Nijssens en Withofs. Opletten hè, misschien vallen jullie nog in. Neen, Veerle. Gij niet. Of toch! Wanneer ge de mensen binnenkort in de musea van de Champagnestreek gaat rondgidsen. Voorkruipen om een ticketje te kopen? Dat mag niet! Neen Veerle, niet discuteren: het ... mag ... niet!2.804 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page