Zo’n twee eeuwen geleden reisden Europese welgestelde jongeren naar Italië. Als een soort van overgangsritueel naar volwassenheid. Vandaag noemen we zoiets een sabbatjaar. Wereldberoemde dichters en schrijvers als Mary Shelley, Johann Wolfgang von Goethe en Lord Byron maakten zo hun Grand Tour door Italië om artistieke schoonheden te ontdekken.
Steeds afgelegd langs een welbepaalde route, vastgelegd door vorige reizigers. Anno 2024 kan je de Grand Tour maken met De Blauwe Vogel. Laat me je meenemen naar de belangrijkste bestemmingen van onze reis. Wie weet raak je wel geïnspireerd en ben jij de volgende die een Grand Tour maakt. Waarom ook niet? Andiamo!
Dag 1 - Aankomst in Sorrento
Samen met Vincenzo, onze vurige Napolitaanse buschauffeur en ervaren gids Elisabeth met een stem die je meent te herkennen van de NOS-verslaggeving van het huwelijk van Prince Harry met Meghan beginnen we onze reis aan de zuidwestkust van Italië in het prachtige Sorrento. Een stad die bekend staat om zijn schitterende uitzicht op de glinsterende Golf van Napels en de majestueuze vulkaan Vesuvius. Na aankomst verkennen we de smalle straatjes, vol met charmante winkeltjes, gezellige cafés en ambachtelijke winkels. We genieten van een gelato en bewonderen de kleurrijke gebouwen en gezellige pleinen. Sorrento is een stad die betovert met haar ongelofelijke uitzichten, historische charme en levendige sfeer. Bekend als de toegangspoort tot de Amalfikust, biedt Sorrento een perfect startpunt voor het verkennen van die prachtige Amalfikust, in de jaren 60 de speeltuin van de internationale jetset. De Via San Cesareo, een van de belangrijkste straten, biedt een levendige sfeer met een mix van toeristen en lokale bewoners. Hier vind je allerlei lokale producten, van limoncello, de beroemde citroenlikeur die je overigens in heel Italië terugziet, tot handgemaakte souvenirs.
Verse zeevruchten en kraakverse pasta's
Voor een bezoek aan de Kathedraal van Sorrento, gewijd aan de Heilige Filippus en Jacobus is er misschien wat weinig tijd maar wie later nog eens wil terugkomen, doet er goed aan deze prachtige kerk, met zijn indrukwekkende barokke interieur en mooie fresco’s te bezoeken. Ook de Basiliek van Sant'Antonino, gewijd aan de beschermheilige van de stad, is een bezoek waard, met zijn interessante relikwieën en serene sfeer. De stad heeft ook een aantal indrukwekkende tuinen en parken. Villa Comunale, een openbaar park met weelderige tuinen en panoramische uitzichten over de baai, is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Sorrento. Het nabijgelegen klooster van San Francesco heeft een prachtige, rustige kloostertuin die perfect is voor een fijne wandeling. Sorrento is beroemd om zijn culinaire hoogstandjes.
Een diner in een van de lokale restaurants biedt de kans om te genieten van verse zeevruchten, zelfgemaakte pasta's en natuurlijk de heerlijke lokale wijnen. De keuken hier combineert de beste ingrediënten van de zee en het land, wat resulteert in smaakvolle en memorabele maaltijden.
Dag 2 - Amalfi en Pompei
In de voormiddag varen we met de ferry van Salerno naar Amalfi, ingeklemd tussen steile kliffen en de azuurblauwe Tyrreense zee. Het historische centrum van Amalfi is een wirwar van smalle straatjes en charmante pleinen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Kathedraal van Amalfi (Cattedrale di Sant'Andrea), die trots oprijst aan het centrale Piazza del Duomo. Deze kathedraal, met zijn imposante trap en Moorse architectuur, is een meesterwerk van middeleeuwse bouwkunst. Binnenin vind je prachtige mozaïeken, een serene crypte en het indrukwekkende bronzen beeld van de heilige Andreas, de patroonheilige van Amalfi. Een toegangsticket kost 4 euro, maar is de kleine investering zeker waard. Al was het maar om even uit de mierennest van de Piazza verlost te zijn.
Op zoek naar een lunch kwamen we terecht bij Taverna Buonvicino in de Largo Santa Maria Maggiore. Wanneer je buiten zit, zou de Talented Mr. Ripley zomaar langs je komen zitten. Een filmset, maar dan 'the real thing'. Aan Amerikanen overigens geen gebrek. Meteen ook de reden dat we er, ondanks een uitstekende lunch, de overigens vriendelijk en eerder minzame ober op moeten wijzen dat in de prijs de ‘coperto’ al inbegrepen was, en we dus geen extra ‘tip’ gingen geven. We zijn Europeanen, geen Amerikanen.
Let wel, Amalfi is prijzig, maar bij Taverna Buonvicino is de prijs-kwaliteit best wel in orde. Wie zijn zwempak meeheeft, kan naar het Spiaggia Grande, op korte loopafstand van het centrum. Voor liefhebbers van zon, kristalhelder water en een adembenemend uitzicht op de omliggende kliffen.
Bordeelbezoek in Pompeii
Na de middag zijn we klaar voor Pompeii, de oude Romeinse stad die in 79 na Christus werd bedolven door de uitbarsting van de Vesuvius. De archeologische site biedt een unieke blik in het dagelijks leven van de oudheid. Een van de belangrijkste hoogtepunten is het Forum, het centrale plein waar je de overblijfselen van tempels, markten en openbare gebouwen kunt bewonderen. De goed bewaarde amfitheaters, zoals het Teatro Grande, geven inzicht in de entertainmentcultuur van die tijd. De Villa dei Misteri is een ander hoogtepunt, bekend om zijn indrukwekkende fresco's die mysterieuze religieuze rituelen uitbeelden.
De thermale baden, zoals de Stabiaanse Thermen, laten zien hoe de Romeinen ontspanden en sociale bijeenkomsten hielden. Een bezoek aan de Lupanar, het oude bordeel, biedt een fascinerend maar ook intiemer inzicht in de Romeinse samenleving. De bewaarde mozaïeken en inscripties geven een directe connectie met de mensen die hier ooit leefden. Kortom, Pompeii is een tijdcapsule die je meeneemt naar het hart van het oude Romeinse leven, met elke hoek en steeg vol verhalen uit het verleden.
Dag 3 - Napels
De uitspraak ‘Vedi Napoli e poi muori’, werd wereldberoemd via de Duitse schrijver Goethe en betekent zoveel als: iets zo mooi en wonderbaarlijk vinden dat je daarna gerust dit leven wil verlaten. Napels zien en dan sterven. La Città dalle 500 cupole staat vol met kerken, vandaar haar bijnaam de stad met meer dan 500 koepels. Let wel, het is een stad met twee gezichten. Van ongekende weelde ga je in minder dan 2 kilometer wandelen naar de donkerste armoede. De smalle straatjes van het historische centrum van Napels, zoals de beroemde Spaccanapoli, geven een authentiek beeld van het dagelijks leven in de stad. Deze middeleeuwse steegjes zijn vol van leven, met drukke markten, kleine ambachtswinkels, en traditionele pizzeria's waar je de beste pizza ter wereld kunt proeven aan zeer lage prijzen. Zeker doen voor een lunch. De kleurrijke gebouwen en de geur van vers bereide gerechten voegen charme toe aan de levendige sfeer. Dichterbij de Europese middeleeuwen kom je niet.
Daartegenover staan de elegante boulevards zoals de Via Toledo en de wijken Chiaia en Vomero. Deze gebieden staan bekend om hun stijlvolle winkels, luxe boetieks en chique cafés. Hier vind je ook prachtige architectuur, met statige gebouwen en ruime pleinen, die een gevoel van rijkdom en verfijning uitstralen. Deze contrasten laten de diverse en dynamische aard van Napels zien.
Diego Maradonna en de Camorra
Een schaduwzijde van Napels is de aanwezigheid van de Camorra, een machtige en gewelddadige criminele organisatie die diepgeworteld is in de stad. De Camorra heeft een grote invloed op het dagelijks leven in bepaalde wijken en draagt bij aan problemen zoals afpersing en drugshandel. Ondanks deze uitdagingen blijft de veerkracht en vitaliteit van de Napolitaanse bevolking indrukwekkend. Veel inwoners werken hard om hun stad te verbeteren en te beschermen tegen de negatieve invloeden van de Camorra. Maar als toerist zal je daar niets van merken. In tegenstelling tot de drukke plaatsen in Rome en Venetië waar de pickpockets steevast op de loer liggen, is Napels zeer veilig.
De stad is ook de thuisbasis van enkele meesterwerken van de beroemde schilder Caravaggio. Zijn dramatische stijl en meesterlijk gebruik van licht en schaduw zijn te bewonderen in werken zoals ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ in de Pio Monte della Misericordia. Deze schilderijen passen perfect bij de intense en levendige sfeer van de stad. Wie je ook op elke hoek van de straat zal tegenkomen is de legendarische voetballer Diego Maradona. De intussen overleden Argentijn wordt er nog steeds als een God vereerd. Tijdens zijn tijd bij Napoli leidde hij het team naar ongekende successen, waaronder twee Serie A-titels. Maradona werd een symbool van hoop en trots voor de stad, en zijn nalatenschap wordt nog steeds geëerd door de Napolitanen.
Ga zeker ook een koffie drinken in Caffè Gambrinus, een historisch instituut aan de Piazza Trieste e Trento, aan de achterkant van het Palazzo della Prefettura. Het oudste en geliefdste café in de stad, Oscar Wilde kwam er vaak. Het was eeuwenlang een ontmoetingsplek voor intellectuelen en kunstenaars en is tegenwoordig een sfeervolle plek om een koffie te pakken.
Dag 4 - Casserta en Het Antieke Rome
Voor we Rome aandoen bezoeken we in de voormiddag het Koninklijk Paleis van Caserta (Reggia di Caserta), een indrukwekkend voorbeeld van barokke architectuur dat zich bevindt in Caserta, zo’n 30 km boven Napels. Het paleis werd in de 18e eeuw in opdracht van Karel VII van Napels (later Karel III van Spanje) gebouwd en ontworpen door de beroemde architect Luigi Vanvitelli. Het doel was om de grandeur van Versailles en het Koninklijk Paleis van Madrid te evenaren.
Whatever comes out of these gates …
Daarna wacht ons een busrit van zo’n twee uurtjes waarna Vincenzo ons aan het Colosseum afzet en waar gids Annemiek ons opwacht. Tijd voor het Antieke Rome! Het Colosseum, ook bekend als het Flavische Amfitheater, werd gebouwd tussen 70-80 na Christus onder de heerschappij van de keizers Vespasianus en Titus. Het is een van de grootste amfitheaters ooit gebouwd, met een capaciteit van 50.000 toeschouwers. Het Colosseum werd gebruikt voor gladiatorengevechten, wilde dierenjachten, executies en andere publieke spektakels. Van buitenaf gezien is het Colosseum imposant, maar binnenin imponeert het nog veel meer. Dan hoor je Russel Crowe in The Gladiator fluisteren: "Whatever comes out of these gates, we've got a better chance of survival if we work together.” Werkelijk een ervaring.
Amper bekomen, geeft onze gids aan dat we onze tocht weer verderzetten. Op weg naar het Forum Romanum, het politieke, commerciële en sociale centrum van het oude Rome. Het gebied is bezaaid met de ruïnes van verschillende belangrijke gebouwen, tempels en monumenten die getuigen van het rijke verleden van Rome. Van de Tempel van Saturnus, een van de oudste tempels op het Forum over de Boog van Septimius Severus, een triomfboog die in 203 na Christus werd gebouwd ter ere van de overwinningen van keizer Septimius Severus tot de Curia, het senaatsgebouw waar belangrijke politieke beslissingen werden genomen en de Tempel van Castor en Pollux.
Gids Annemiek vertelt grappig en begeesterend over hoe het er in het Oude Rome aan toeging. Wanneer de zon neerdaalt over het Forum Romanum is er gelukkig Vincenzo om ons op te pikken en opnieuw af te zetten aan ons tweede hotel 'La Caravel' waar ons meteen na het inchecken een lekker Romeins diner wacht.
Dag 5 - Het Barokke Rome
Vandaag stappen we in de voetsporen van Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), een van de meest invloedrijke kunstenaars van de barokperiode, vooral bekend om zijn werk in Rome. Op Piazza Navona vergapen we ons aan de fontein van de Vier Rivieren (Fontana dei Quattro Fiumi): Een indrukwekkende fontein in het midden van het plein, met personificaties van vier grote rivieren van vier continenten. Op de Engelenbrug (Ponte Sant'Angelo) ontwierp hij de engelen die de brug sieren, elk een martelinstrument van Christus' lijden dragend. Op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad ontwierp hij de colonnades die het plein omarmen en een gevoel van verwelkoming en omhelzing creëren. Wie het boek van Dan Brown, Het Bernini Mysterie gelezen heeft, ziet zijn roman tot leven komen. Anders is het wel eens de moeite om het boek aan te schaffen. Of de verfilming ervan Angels & Demons met Tom Hanks te herbekijken
Neptunus en Felini
Ook een bezoek aan de Trevifontein mag niet ontbreken. De Fontana di Trevi, is een van de beroemdste fonteinen ter wereld en een iconisch symbool van Rome. Na de film La Dolce Vita van regisseur Frederico Fellini werd de fontein ei zo na nog beroemder. Al is het niet aangeraden om zoals Anita Ekberg in de fontein te gaan dansen. Het is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. In het midden van de fontein staat een imposant beeld van Neptunus, de god van de zee, op een schelpvormige strijdwagen getrokken door twee zeepaarden. Een van de zeepaarden is kalm en gehoorzaam, terwijl de ander onstuimig is, wat de verschillende stemmingen van de zee symboliseert. Neptunus wordt geflankeerd door twee beelden die Abundantie en Gezondheid vertegenwoordigen. Deze beelden symboliseren de overvloed van water en de gezondheidsvoordelen die het biedt.
Een van de meest populaire tradities is het gooien van een muntje in de fontein. De legende zegt dat als je een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit, je verzekerd bent van een terugkeer naar Rome. Een tweede muntje zou leiden tot een nieuwe romance en een derde tot een huwelijk. Zeker doen! Over muntjes gesproken. Zorg dat je steeds wat kleingeld voorradig hebt om de gidsen op het einde van hun tour te bedanken. ’s Avonds wacht ons een verrassend diner aan de oevers van de Tiber.
Dag 6 - Orvieto en Montecatini
Op naar Umbrië. Het groene hart van Italië. Op de planning staat een bezoek aan Orvieto, een schilderachtig stadje gelegen op een tufstenen plateau met een unieke combinatie van rijke geschiedenis, adembenemende uitzichten en heerlijke culinaire ervaringen. We nemen de kabelbaan, de Funicolare di Orvieto, naar het stadscentrum. De rit omhoog biedt al een voorproefje van de prachtige uitzichten die je te wachten staan. Eenmaal boven is de eerste stop de imposante Duomo di Orvieto. Deze gotische kathedraal is beroemd om haar schitterende façade met mozaïeken en beeldhouwwerk. Binnenin vind je prachtige fresco's van Fra Angelico en Luca Signorelli in de Cappella di San Brizio, die het Laatste Oordeel uitbeelden. Geloof me, je verwacht zo’n kathedraal niet meteen in dit eerder kleinere stadje
Na het bezoek aan de kathedraal is het tijd om door de smalle, geplaveide straatjes van het
historische centrum te dwalen. Een wandeling door Via del Duomo leidt je langs schilderachtige pleinen en verborgen steegjes. Ga zeker een espresso doppio drinken of een een glas Orvieto Classico, de lokale witte wijn bij Café Montanucci in de Corso Cavour 23.
Lunchen doen we in ‘Il Labirinto di Adrinano’ in de Via della Pace, maar eerst neemt de eigenares ons mee naar de Orvieto Underground. Deze gangen en tunnels onder haar restaurant zijn door de eeuwen heen uitgehouwen in het zachte vulkanische gesteente en bieden een inkijkje in de oude Etruskische beschaving en de middeleeuwse geschiedenis van de stad.
in picture: gangen en tunnels restaurant ‘Il Labirinto di Adrinano
Gierzwaluwen en funiculaires
In de namiddag verlaten we Umbrië alweer en rijden we door naar Toscana, waar we aankomen in ons derde hotel van deze reis, Hotel Michelangelo in Montecatini Terme. Tijd om even een verfrissende duik in het zwembad te nemen terwijl de zwaluwen over het hotel door de rode avondzon scheren. Rosso di sera, bel tempo si spera. Dit komt nu toch heel dicht bij mijn ultieme vakantiegevoel.
Wie na het avonddiner nog wat puf overheeft, neemt de prachtige funiculaire van rond het jaar 1900 naar Montecatini Alto, een pittoresk dorpje met een middeleeuwse sfeer met het Piazza Giusti, een schilderachtig plein omgeven door restaurants, cafés en kleine winkeltjes. Tickets voor de funiculare zijn erg betaalbaar en koop je bij het onderste station in de Via Armando Diaz vlakbij het hotel.
Dag 7 - Firenze
Klaar voor een volle dag Firenze, de bakermat van de renaissance. Zo ontdekken we de indrukwekkende Cattedrale di Santa Maria del Fiore, beter bekend als de Duomo. Deze gotische kathedraal, met zijn iconische koepel ontworpen door Filippo Brunelleschi, is een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Firenze. Binnen kun je de prachtige fresco's van Giorgio Vasari bewonderen. Voor een spectaculair uitzicht over de stad, kun je de 463 treden van de koepel beklimmen. Bezoek zeker de Loggia dei Lanzi, een beeldengalerij op de Piazza della Signoria, naast het Palazzo Vecchio en het Uffizi. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd en bevat een aantal bekende beeldhouwwerken. Een van de opvallendste beelden onder de enorme bogen is Perseo con la testa di Medusa, van Benvenuto Cellini.
Bistecca Fiorentina en Michelangelo's Davide
Daarna wandelen we over de iconische Ponte Vecchio, een middeleeuwse brug over de rivier de Arno. De brug is beroemd om zijn juwelierswinkels en biedt een prachtig uitzicht over de rivier. Aan de andere kant van de brug ligt de wijk Oltrarno, bekend om zijn ambachtelijke winkels, ateliers en authentieke sfeer. We houden halt aan het Palazzo Pitti en de prachtige Boboli-tuinen voor een rustige wandeling.
Voor de lunch of il pranza kozen we voor Il Latini in de Via Dei Palchetti 6. Een huis van vertrouwen in Firenze en de plaatsen zijn er zeer gegeerd. Je reserveert er best een dag van tevoren. Maar wie de echte bistecca fiorentina wil proeven is er op zijn plaats. Het vlees, afkomstig van het Toscaanse Chianina-rund, wordt gezouten, en slechts kort gegrild op een houtskoolvuur om een krokante buitenkant en een rauwe, sappige binnenkant te krijgen. Het wordt er traditioneel al sangue geserveerd, wat betekent dat het binnenin bijna rauw is. Er worden geen marinades of specerijen gebruikt om de natuurlijke smaak van het hoogwaardige vlees niet te maskeren. Alleen een beetje zout en soms een vleugje olijfolie aan het eind wordt toegevoegd. Hierdoor proef je de pure smaak van het vlees, versterkt door de houtskoolgrill.
Scuola del Cuoio en Roberto Ugolini
Na de lunch genieten we van wat vrije tijd in de stad. Misschien tijd voor een bezoekje aan de talrijke lederwinkels van de stad. Denk maar aan Scuola del Cuoio, een historische leerwinkel, gelegen in het Santa Croce-klooster en een van de beroemdste in Florence. Hier worden ambachtelijke producten zoals tassen, portemonnees en accessoires met de hand gemaakt.
Of Il Bisonte van oprichter Wanny Di Dilippo (in picture), bekend om hun stijlvolle en duurzame leren tassen en accessoires. De producten van Il Bisonte zijn te herkennen aan hun eenvoudige, maar elegante ontwerpen en de hoge kwaliteit van het leer. Madova in de Via Guicciardini vlakbij de Ponte Vecchio is dan weer gespecialiseerd in leren handschoenen. Hun winkel is een must-visit voor handschoenenliefhebbers. In de Via del Chiesa vind je meester-schoenmaker Roberto Ugolini. Voor op maat gemaakte leren schoenen is hij een van de beste keuzes in Florence.
Dag 8 - San Gimignano en Sienna
Wie in de verte San Gimignano ziet oprijzen, geeft meteen toe: de bijnaam ‘het Manhattan van de Middeleeuwen’ is niet vergezocht. Bij aankomst wandelen we door de oude stadspoort Porta San Giovanni. De smalle, geplaveide straatjes leiden ons al snel naar de levendige Piazza della Cisterna waar de Piazza del Duomo zich bevindt. Hier voel je de middeleeuwse sfeer door de eeuwenoude gebouwen en torens die het plein omringen. De Torre Grossa, de hoogste en meest imposante toren van San Gimignano springt meteen in het oog. Gelegen aan de Piazza del Duomo, biedt deze toren een spectaculair uitzicht over de stad en het omliggende Toscaanse platteland.
De klim naar de top is een beetje inspannend, maar het panoramische uitzicht is de moeite meer dan waard. Vanaf hier zie je de lappendeken van wijngaarden, olijfbomen en de typische cipressen van Toscane. Vervolgens bezoek je de Torre Rognosa, een van de oudste torens van de stad, gelegen nabij de Piazza della Cisterna. Deze toren, gebouwd in de vroege 13e eeuw, heeft een sobere maar indrukwekkende uitstraling. Hoewel deze toren niet beklommen kan worden, is de historische waarde en de architectuur fascinerend om te bewonderen. Er zijn uiteraard nog vele andere torens te ontdekken, zoals de Torre dei Cugnanesi bij Porta San Giovanni en de tweelingtorens van de familie Salvucci. Iedere toren heeft zijn eigen unieke verhaal en draagt bij aan de rijke geschiedenis van San Gimignano. Na een voormiddag vol historische ontdekkingen genieten we van een lichte lunch en prima wijndegustatie. Salute!
Brunello di Montalcino en de Torre del Mangia
In de namiddag is het tijd voor de eeuwenoude aartsrivaal van Firenze, Sienna. Alle wegen in Sienna leiden naar het Piazza del Campo, veruit een van de mooiste pleinen van Europa. Het schelpvormige plein is het hart van de stad en de locatie van de wereldberoemde paardenrace, de Palio di Siena, die twee keer per jaar plaatsvindt. Bewonder de prachtige architectuur van de omliggende paleizen en geniet van een espresso of een glas Brunello di Montalcino op een van de terrassen terwijl je het dagelijkse leven op het plein observeert.
Midden het plein torent de Torre del Mangia boven de stad uit terwijl de zwaluwen er rakelings langs af scheren. De toren biedt een adembenemend uitzicht over Siena en het omliggende Toscaanse landschap, tenminste voor wie de klim van 400 treden wil wagen. Daarna volgt een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal van Siena, een meesterwerk van Italiaanse gotische architectuur. Bewonder de zwart-witte marmeren gevel en het prachtige interieur, inclusief de vloermozaïeken, de Piccolomini-bibliotheek met fresco's van Pinturicchio en werken van Michelangelo. Vergeet niet het Baptisterium en de crypte te bezoeken, die beide onderdeel uitmaken van het Duomo-complex. Maar bovenal, verdwaal in de smalle, kronkelende straatjes van Siena en geniet van de charme van de stad. Ontdek verborgen pleintjes, oude kerken en prachtige palazzi. Bezoek de leuke winkels met keramiek, leerwaren en delicatessen.
Dag 9: Bologna
Ondertussen zijn we al in de laatste fase van onze reis beland. We verlaten Toscane, rijden door de regio Emilia-Romagna en brengen een bezoek aan Bologna, bekend als La Grassa of De Vette vanwege zijn rijke culinaire tradities. Geniet van een lunch met lokale specialiteiten zoals tagliatelle al ragù (beter bekend als onze spaghetti bolognese), tortellini in brodo (gevulde pasta in bouillon), en natuurlijk mortadella. Bij aankomst in Bologna worden we begroet door een stad die beroemd is om zijn karakteristieke rode bakstenen gebouwen en uitgebreide netwerk van portico's (overdekte wandelgangen). Deze portico's, die in totaal meer dan 38 kilometer lang zijn, geven de stad een unieke charme en bieden beschutting tegen de zon en regen.
We beginnen onze tocht op het Piazza Maggiore, het centrale plein van Bologna. Hier vind je indrukwekkende gebouwen zoals het Palazzo d'Accursio, dat nu het stadhuis herbergt, en de imposante Basilica di San Petronio. Deze basiliek, een van de grootste ter wereld, is beroemd om zijn onvoltooide gevel en prachtige interieur.
Universiteitsstudenten en Mortadella
Vlakbij ligt de Piazza del Nettuno, waar de iconische Neptunusfontein staat. Dit standbeeld, gemaakt door Giambologna in de 16e eeuw, is een symbool van de stad en een populaire ontmoetingsplaats. Vanuit Piazza Maggiore wandel je richting de Due Torri, de Asinelli-toren en de Garisenda-toren. Deze middeleeuwse torens zijn het symbool van Bologna, vandaag evenwel in restauratie.
Er is uiteraard de Universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, opgericht in 1088. Het universiteitsdistrict met zijn aanstekelijke studenten bruist van de energie en herbergt fascinerende musea en bibliotheken, zoals de Biblioteca Comunale dell'Archiginnasio met zijn prachtige fresco's. Wandel door Via Zamboni, een levendige straat vol cafés, boekwinkels en studenten. Verken ook de oude Joodse wijk, een gebied vol geschiedenis en charmante straatjes. Bologna biedt een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en culinair genot. Alleen is de tijd te kort, want we vertrekken alweer richting ons laatste hotel in Lido de Jesolo. Maar we komen hier zeker nog eens terug.
Dag 10: Venetië
Lido di Jesolo is een populaire badplaats aan de Adriatische kust van Italië, bekend om zijn lange zandstranden en bruisende nachtleven. De typische strandvakantiesfeer slaat je hier meteen om de oren. Het hotel Croce di Malta ligt aan het strand en er heerst een zeer relaxte sfeer en uitstekende bediening in smoking. Zo aanstekelijk dat ik besluit om Venetië te skippen en een zomerdagje aan het strand uit te blazen. Ook dat is mogelijk.
Mijn partner stapt evenwel de vaparetto op richting Piazza San Marco, het hart van Venetië met een bezoek de prachtige Basiliek van San Marco, een meesterwerk van Byzantijnse architectuur. Bewonder er de gouden mozaïeken en het indrukwekkende interieur. Vergeet niet om het terras te bezoeken voor een geweldig uitzicht over het plein. Maar wees gewaarschuwd, een pintje of een cola kost er al snel 15 euro. Uiteraard volgt er een bezoek aan het Dogenpaleis (Palazzo Ducale), een gotisch meesterwerk dat ooit het politieke en administratieve centrum van de Republiek Venetië was. Wandel door de prachtige zalen, bewonder de kunstwerken en steek de beroemde Brug der Zuchten over, die de verbinding vormt tussen het paleis en de gevangenissen.
Gondels, Palazzi en Zuchten
Voor de lunch probeer je best de lokale specialiteiten zoals risotto al nero di seppia (risotto met inktvisinkt) of sarde in saor (gemarineerde sardines). Combineer je maaltijd met een glas wijn uit de regio Veneto. Maak een wandeling door de smalle straatjes en over de vele bruggen van Venetië. Verken de wijken (sestieri) San Marco, San Polo en Dorsoduro, elk met zijn eigen charme en bezienswaardigheden. Bezoek de Rialtobrug, een van de bekendste bruggen over het Canal Grande, en geniet van het uitzicht op de drukte van de markt en de voorbijvarende gondels. Een bezoek aan Venetië is niet compleet zonder een gondeltocht.
De gondelier vaart met het hele gezelschap door de schilderachtige kanalen waardoor je de prachtige palazzi en bruggen vanaf het water kan bewonderen. Trakteer jezelf daarna op een verfrissende gelato van een van de vele ijssalons in Venetië. Probeer unieke smaken zoals pistache, tiramisu of citroen terwijl je door de stad slentert. Daarna volgt nog een uitstekend diner in het hotel en zo zit … onze Grand Tour erop!
Afscheid nemen van La Bella Italia doen we met de woorden van de schrijver Jack Kerouac: ‘Leef, reis, ga op avontuur, wees dankbaar en heb nergens spijt van.’ En zo is het maar net.
Tekst & foto’s: Dirk Selis - Redactie & foto’s: Erika Hellings
Wie deze reis wil boeken De Blauwe Vogel
Lees ook: Op Jacht naar het Noorderlicht
コメント