top of page

Sint-Truiden, het Palermo aan de Cicindria


in picture: Stadhuis van Sint-Truiden weerspiegelt in een waterplas Mine Dalemans


"The Lunatics have taken over the asylum (de gekken hebben het gesticht overgenomen red.) dat nummer van Fun Boy Three speelt voortdurend in mijn hoofd", laat Peter van Dam, gemeenteraadslid voor Groen, vandaag in HBVL optekenen. Hij verwees in zijn tussenkomst naar de vroeg gevaccineerden die ook in andere dossiers opduiken.


“Ik kan niet zeggen om wie het gaat, maar ik vind die namen ook nog in andere dossiers terug”, zegt Van Dam verder in HBVL. De Nederbelg die nog maar twee jaar in de politiek zit is erg verbaasd is over hoe het er in Sint-Truiden aan toe gaat. En hij is niet alleen. Het valt ons op dat het vooral inwijkelingen zijn die met veel ongeloof schoorvoetend naar buiten komen om onfrisse praktijken van het stadsbestuur uit te brengen. Ik denk dan aan de bron in het Vaccinatie-schandaal: niet van Sint-Truiden. Het protest tegen de betoncentrale van Duras, hun aanvoerder is niet van Sint-Truiden. De blunder aan het hockeyveld, Han Kerkhof is geen Bink. Die mensen kunnen hun ogen en oren niet geloven. "Hoe is dit anno 2021 in Vlaanderen mogelijk? Sint-Truiden is net een Palermo aan de Cicindria", vertrouwde een ongeruste bewoner van Duras me toe.


Verankerde corruptie

De geboren en getogen Truienaren zijn de schandalen van hun politici zo gewoon geworden dat ze die niet meer zien. Immers wie met de trein Sint-Truiden bezoekt, zal er klein standbeeldje tegenkomen. Het beeldje draagt de naam 'De Bink' van kunstenaar Jos Schrijnemakers. E en symbool van de lachende leurder die guitig zijn waren aan de man brengt. Op zijn linkerschouder draagt hij een touw, een zeel. Het verhaal gaat dat hij die koord ergens had ‘geleend’ maar zogezegd niet wist dat er nog een hele, levende koe aan hing. Tot zover het volksverhaaltje. Maar de normvervaging van het stadsbestuur is de laatste decennia opgeschoven en ook wel geprofessionaliseerd. Er is nog maar weinig guitig aan. De corruptie zit zo diep verankerd in de Haspengouwse klei dat een burgemeester vandaag rustig in het VTM Nieuws komt vertellen dat Audit Vlaanderen haar vrijpleit van fraude terwijl ze doodleuk haar Whatsapp-berichten wiste en haar privé-mailbox angstvallig weigert te laten inzien. Dat passeert bezuiden de Demer allemaal zonder veel problemen. "Et sen toch ammool tessevullers (het zijn toch allemaal zakkenvullers red.)", haalt een rasechte Truienaar de schouders op. Maar ik vrees dat het tij aan het keren is.


Nieuw schandaal in de maak?

Want wie het artikel in HBVL vandaag goed leest, ontdekt de kiem van een nieuw schandaal. “Ik kan niet zeggen om wie het gaat, maar ik vind die namen ook nog in andere dossiers terug”, zegt Van Dam verder in HBVL. Wel, Trudocs kan en doet dat wel. Het gaat om Jean-Marie Potters, de uitvoerend manager van het Stadswerkhuis. Via een maatregel van inwendige orde heeft burgemeester Veerle Heeren (CD&V) partijgenoot Jean-Marie Potters, de vader van haar kabinetsmedewerker Leen Potters, aangeduid als manager van de Uitvoerende Diensten tot de selectieprocedure werd afgerond. Totaal onwettelijk. Gouverneur Jos Lantmeeters vernietigde de beslissing. Maar wat de gouverneur ook zegt, de man is nog steeds op post. Ook Potters en zijn echtgenote stonden op de lijst van Veerle Heeren om zich vervroegd te vaccineren.


Afgedreigd, beledigd en geïntimideerd

Maar dit is niet alles. De buren van Potters, de inwoners van Duras hadden op de 'Zorgzame Buurt'-vergaderingen van 10 juni en 22 juli maar één vraag voor het Truiense stadsbestuur. "Alstublieft, wees duidelijk over de uitbreiding van JP tuinwerken met een 17 meter hoge stabilisé-centrale ter hoogte van de Kleine Vinnestraat 5. Wij vrezen voor geluidsoverlast, geurhinder en stofhinder. Komt daar nog bij, het aan-en op rijden van zwaar vervoer wat al een probleem is in de Galgestraat", klonk het unisono. Maar die mensen krijgen geen gehoor. Sterker nog, ze worden afgedreigd, beledigd en geïntimideerd. En dan plots, tijdens een zomers weekend verspringt het plannetje op Geopunt.be (de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie voor overheidsinstanties, burgers, organisaties en bedrijven red.). Ineens is dat bewuste bedrijventerrein veel groter geworden. En niemand die kan verklaren waarom. Het schepencollege laat betijen.


Hoever zijn we nog verwijderd van het stadje Corleone?1.110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page