top of page

Stad blundert bij nagelnieuw hockeyveld: “Voorbijzoevende hockeyballen aan 60 km per uur”


in picture: De omheining van het stedelijke hockeyveld is te laag foto DSS


Wie al eens de Truiense Olympialaan passeert, kan maar best uitkijken voor een 150 gram zware hockeybal die zich door uw voorruit peert. Of erger tegen uw hoofd vliegt. “Veiligheidsnetten van 5 meter hoogte op deze locatie zijn echt een gevaar voor wandelaars en fietsers die passeren. Ook auto's die geparkeerd staan in de onmiddellijke nabijheid van het veld vormen een doelwit”, waarschuwt een bezorgde Han Kerkhof.


We spoelen zeven jaar terug in de tijd. Truienaar Han Kerkhof richt samen met Iver van de Zand de hockeyclub in Sint-Truiden op. “Het eerste jaar begonnen met een veertigtal leden op het kunstgrasveld van Nieuw Sint-Truiden”, vertelt Han Kerkhof. “Hockey was in Limburg toen nog ongekend met enkel een club in Hasselt die 3 jaar eerder opgericht was. Stelselmatig zijn we gegroeid naar meer dan 200 leden. Op zaterdagen zijn er wedstrijden en komen er vaak een 100-tal toeschouwers kijken naar de kinderen. Ook voor de volwassenen is er een groep opgericht waar mensen zonder hockeyervaring kunnen kennis maken met de hockeysport. Deze groep heeft overigens veel succes. Na 6 jaar van veel tijd en energie heb ik voor mezelf besloten om dit hoofdstuk af te sluiten. Tijd om mijn batterijen terug op te laden.” Maar dan neemt niet weg dat Han Kerkhof zijn club nog een zeer warm hart toedraagt. Alleen, Han is bezorgd.


Samenwerken met Carl

“Aanvankelijk verliep de samenwerking met de stad zeer positief”, gaat Kerkhof verder. “Zij stonden zeer positief tegenover het hockeyverhaal en hebben ervoor gezorgd dat we konden spelen op Nieuw Sint-Truiden. Met de toenmalige schepen van sport Carl Nijssens en de sportdienst werd er zeer goed samengewerkt. Carl zorgde er ook voor dat de club betrokken werd bij de plannen over de aanleg van een hockeyveld en volgde mee de infosessies van de hockeybond over het aanleggen van hockeyvelden. De sportdienst stond steeds klaar wanneer het veld nodig was voor wedstrijden, kampjes of trainingen.”

in picture: Hockeyveld in Wilrijk met een omheining van een correcte hoogte

Te lage veiligheidsnetten

“De stad heeft het huidige veld laten aanleggen door Lago samen met het zwembad”, weet Han Kerkhof. “De club is betrokken geweest bij het opstellen van de minimale eisen in verband met de aanleg van een hockeyveld op deze site door de toenmalige schepen. Over de inplanting van het veld op de site is de club nooit betrokken geweest. Nu heeft Lago zich enkel gehouden aan de minimale eisen die in het dossier stonden maar deze zijn onverantwoord met de huidige inplanting. Veiligheidsnetten van 5 meter hoogte op deze locatie zijn echt een gevaar voor wandelaars en fietsers die passeren en auto's die geparkeerd staan in de onmiddellijke nabijheid van het veld. Weet dat zo een balletje een gewicht heeft van 150 gram en makkelijke snelheid van 60 kilometer per uur kan halen. Dat wil je niet tegen je hoofd of op je auto krijgen!”

Omheining van 2 m hoog

Daarnaast is er een omheining van 2 meter rond hele veld geplaatst zonder een lage omheining rond het hele voor de supporters waardoor de ouders bijna nergens, op 30m na, de wedstrijd van een kind kunnen volgen zonder een draad van 2 meter voor hun ogen. Dit was echter ook opgenomen in de minimale eisen bij de aanleg van het veld. Wat kan de stad doen om dit nog recht te trekken? Tja, de stad is opdrachtgever in deze en moet de veiligheid van zijn burgers bewaken. Maar tegelijk er ook voor zorgen dat de werken die betaald werden met belastinggeld ook worden uitgevoerd zoals afgesproken. Nu ligt er een mooi veld, maar kan je als ouder de wedstrijd bijna niet volgen of heb je schrik dat er een bal op iemand terecht gaat komen. Hopelijk moeten we daar niet op wachten voordat er iets gebeurt.”

1.287 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page