top of page

Stellingname

Bijgewerkt op: 11 aug. 2022Politiek is de wetenschap van het ongerijmde. Ze verzet zich tegen de eenvoudige, logische, verstandige oplossingen. Moeilijkheden zijn haar lieve lust, twist is haar element. En al zeker in het stadje bezuiden de Demer.


Neem nu de raad van bestuur van AGOST afgelopen week op Droneport. Daarbij vergeleken was de ministerraad van wijlen Jean-Bedel Bokassa van de Centraal Afrikaanse Republiek een baken van verlichting. Voorzitter Jelle Engelbosch (N-VA) probeerde eerst de agenda op een drafje aan de toog af te haspelen. Een agenda met toch wel een belangrijk agendapunt: de zieltogende beheersovereenkomst tussen AGOST en de stad Sint-Truiden. Maar dat was buiten de oppositie gerekend. Toen Gert Stas aandrong om nog niet aan tafel aan te schuiven maar het punt tenminste eerst te behandelen, kreeg die van Engelbosch het ene verwijt na het andere naar zijn hoofd geslingerd. Omdat men het agendapunt weigerde te behandelen besloot Stas dan maar de vergadering te verlaten. De bestuurders bleven stomverbaasd achter.


Parket Limburg

Gelukkig was daar de Nederlandse nuchterheid. Peter van Dam (Groen) ging recht tegenover Engelbosch zitten, keek hem strak in zijn ogen en vroeg hem zonder dralen: "Zeg, mij nu eens. Wat bezielt u om zo te doen? Want dit is echt niet ok?". Daarna werd het oorverdovend stil. Mochten er op Droneport drones vliegen, kon je enkel hun gezoem horen. Maar zelfs dat niet. Uiteraard weet steller dezes dat de voorzitter wat oprispingen vertoonde van wat zich enkele uren eerder in het Brusselse halfrond afspeelde. De eedaflegging van kersvers Kamerlid Mieke Claes onder luid applaus van de nationale N-VA-kopstukken. 's Anderdaags verscheen een venijnig zinnetje in de krant HBVL. Wellicht zal Mieke Claes de Truiense N-VA-lijst trekken. Nu bekend raakte dat Parket Limburg het dossier over Engelbosch opvroeg bij Audit Vlaanderen, heeft de nationale N-VA-leiding zijn rekening gemaakt. Stelling genomen, kortom.


Trofee

En dan heb je natuurlijk die andere stelling. Excuseer, kunstwerk-podium waarover de Truiense schepenen al twee weken lang rollend over de Groenmarkt liggen vechten. “Voetbal is een simpel spel", zei Gary Lineker "22 mannen rennen negentig minuten achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Duitsers.” Sta mij toe dat wat naar de Truiense politiek te vertalen. Truiense politiek is een, nu ja, simpel spel. 35 gemeenteraadsleden rennen weken rond de Truiense Grote Markt en uiteindelijk wint Vossius. Want de stelling-podium-kunstwerk staat nu tegen de rug van het stadhuis op de Groenmarkt. Te weten: op 6 juli staat heel Sint-Truiden dan letterlijk op dat andere kunstwerk, de Dansende Fonteinen. Tot grote ergernis van heel wat topambtenaren. Want wat als daardoor de fontein stuk gaat, firma is in verlof met als gevolg heel de zomer geen dansende fonteinen. Maar Vossius is er gerust in, er komen deksels op de spuitkoppen. Als er nu maar geen kwade geesten zijn, die er die zesde juli plezier in hebben om zo'n deksel mee naar huis te nemen. Dat zou nog eens een originele trofee zijn dan pakweg een staander van Buck Danny.


Sammy

Wie geen stelling nam, was ene Sammy Mahdi. Toen hem afgelopen week gevraagd werd of hij een probleem zag in de terugkomst van Veerle Heeren op 1 augustus hield hij de boot af. "Oei, sta mij toe dat ik daar vandaag niet op antwoord." Geen stellingname dus, er is nog hoop voor Ingrid Kempeneers.
1.470 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page