top of page

Stille Nacht in Sint-TruidenKerstavond, 20u30, ons Tiba maakt het onderscheid niet, naar buiten dus, onze stad gaan ‘bewandelen’. Doods, zelfs geen auto met een of andere 'Johnny', alle horeca zaken zijn dicht geen wandelaars, niemand…

Plots hoor ik muziek en bij het naderen van de Grote Markt zie ik een man tegen de gevel zitten, kort bij de Bnp Fortis bank, waarschijnlijk mét een kleine muziekinstallatie, in feite vrolijke muziek, hij wel met een nors gezicht… Het waarom van deze 1-mansactie is me niet duidelijk.


De geest van Jef

Terug naar huis, nergens hoor ik lawaai, geen feestjes op de Naamsesteenweg, nada, niente, alles in peis en vree zoals het betaamt. Kerstdag, alle bakkers en winkels dicht, doodrustig onderweg, opnieuw Tiba die ’s morgens de stad per se wil gaan verkennen. Ditmaal vergezeld van een sluierachtige regen, zonder paraplu zonder probleem nat na 10 minuten… Opnieuw niemand onderweg, hoe onwezenlijk stil zo’n stad kan zijn. Zou het de geest van Jef zijn die door de stad dwaalt ? Kerstnacht is hij gestorven, een man die Sint-Truiden toch wel op de kaart heeft gezet. Het was nog de tijd van het, soms drie-, dubbel parkeren, zaken regelen, alles in functie van de wens die de burger had.

Wachten op de bus

Een anekdote hierbij die zijn persoonlijkheid kenmerkte: vele jaren geleden, een vriendin van ons woont in Alken en staat op de bus te wachten, richting Hasselt. Het moet gezegd, deze dame mocht nog gerust gezien en bekeken worden. Opeens stopt er een auto. De chauffeur laat zijn venster zakken en stelt voor dat ze met hem mee kan rijden richting Hasselt. Zij weigert dit waarbij ze het antwoord krijgt: 'allei na, dzjée kint mich toch, ich ben Jef. Onze mooie dame kende Jef echter niet en is blijven wachten op haar bus. Kenmerkend voor Jef, dé man van het dienstbetoon, zijn leven draaide daarrond. Hij zal het ook hoogstwaarschijnlijk goed hebben bedoeld.


Zo’n volkse figuren gaan we niet meer mogen meemaken in de lokale politiek. Nu zijn het meer bewoners in hun toren, zoiets als 'afstandsonderricht', helemaal in de trend van het huidig corona-onderwijs….

802 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page