top of page

Vol is Vol?In Nederland lijkt het op een ruk naar rechts bij de laatste verkiezingen. Een ontleding hiervan kan ons een beeld geven wat ons te wachten staat in 2024 als de Belg naar de stembus gaat.


Vooreerst een opvallend feit: in een kleine Nederlandse gemeente, kort bij de Belgische grens, waar omzeggens geen buitenlanders wonen, stemmen de inwoners 54% voor Wilders. Onbekende situaties worden risico’s in de ogen van die mensen! Datzelfde hebben we bij de vorige verkiezingen in Vlaanderen meegemaakt in Oost-Vlaanderen: Ninove en consoorten hebben hetzelfde patroon gekregen.


Jarenlange tradities

Vlaanderen en in feite heel België, is overspoeld geraakt door mensen die moeten vluchten voor oorlog, geweld, natuurelementen,… kortom situaties die niet zullen ophouden. Als iedereen de landsgrenzen zou dichthouden, gaan we een continent moeten bijmaken of een maanbasis creëren, wat momenteel natuurlijk nog utopisch is. Anderzijds hebben wij hier in Belgenlandje in feite een redelijk haalbaar leven, wat we ook niet graag willen opgeven. Eens iets lekkers gaan eten, een frisse pint drinken met vrienden in een fijne kroeg, een flesje wijn kraken,… kortom het genot dat voortspruit uit onze jarenlange tradities. De vraag die mensen zich stellen is of we dit zouden moeten aanpassen, moesten we overspoeld geraken door andere culturen waar alcohol en andere lekkere geneugten niet worden toegelaten.


Nieuwe smaken

Gastvrijheid, dus mensen ontvangen en in ons leven toelaten, is een situatie die voor de 2 partijen spelregels heeft. Als je op bezoek gaat bij kennissen, zakenrelaties of vrienden gaan we ons aanpassen aan de situatie waar die mensen zich bevinden. Omgekeerd hoort dit ook zo te zijn, wat dan weer een positieve ‘vibe’ kan geven. Nieuwe dingen leren kennen is dikwijls fijn, nieuwe smaken proeven van voeding die we misschien zelfs niet kunnen klaarmaken, heerlijk toch!


Zwitserse Garde

Aanpassen is een ietwat geladen woord voor veel mensen, wat dus echt niet moet betekenen dat we onze eigen waarden en normen zomaar moeten te grabbel gaan gooien. Het moet dus van 2 kanten komen. Als we op vakantie gaan in een ander land zijn er steeds dingen die we bij ons anders zouden doen. Ik heb ooit zelf meegemaakt dat, toen ik het Vaticaan wou gaan bezoeken, ik daar stond met een boxershort die 5 cm knie liet zien. Niet binnen dus, geen discussie mogelijk en ik kon de buitenkant blijven bekijken. Spelregels die ik moest respecteren, waar ik inderdaad wat kwaad over ben geworden, maar de macht van de Zwitserse Garde die de zaak daar bewaakt was té overheersend.


Briefing

Iemand die in een noodsituatie zit en naar ons land komt, zou bij de 1ste contacten een ‘briefing’ moeten krijgen waar ze zich moeten aanhouden opdat wij als Belgen het recht hebben ons leven te leiden maar waarbij wij wel openstaan om anders ‘uitziende’ mensen te helpen. Opvolging is hierbij ook heel belangrijk: een mens leeft nu eenmaal op gewoontes en geeft dat niet gemakkelijk op. Die personen moeten hun cultuur an sich niet opgeven maar wel aanpassen aan hun nieuwe situatie.

Taal

Dé grootste probleem spruiten dikwijls voort uit godsdienstige inspiraties en regels waarbij mensen dikwijls geïndoctrineerd zijn door die soms verouderde spiritualiteit en niet begrijpen waarom we gezellig een pint of een glas wijn drinken. Dat wij met onze hond gaan wandelen is voor sommige mensen een bedreiging, gewoon door het feit dat ze schrik hebben van die dieren. Ons Tiba en andere honden vormen echter een hechte band met onze Belgische samenleving, het zijn onze trouwe huisdieren, wat we dus zeker niet gaan opgeven.

Mensen die dus bij ons gastvrijheid krijgen maar enkel hun eigen leventje willen leiden, dit zonder onze voertalen te willen leren, kunnen dus een storend element vormen en moeten, ofwel gedraineerd worden naar zich aanpassen, ofwel beseffen dat ze hier niet thuishoren. Omgekeerd geldt dit trouwens ook: ga maar eens naar het Midden-Oosten als vrouw bijvoorbeeld, je niet willen aanpassen, wat ook geldt voor de dames van hun eigen bevolking, kan leiden tot lijf- of gevangenisstraffen.


Wilders en Rousseau

Leven op kap van de Belgische overheid kan even maar dient later te worden gecompenseerd door een economische meerwaarde. We gaan dat anders financieel niet kunnen volhouden.Na de ondoordachte perikelen van Rousseau en het succes van Wilders maak ik me veel zorgen over de ontwikkeling van onze lokale maatschappij. Wat er nu gebeurt in Oekraïne, in Gaza, de natuurrampen,… gaat leiden tot effectief nog meer mensen die bij ons hun heil komen zoeken voor zichzelf en hun kinderen. Een duidelijker beeld qua aanpak hiervan gaat onze eigen burgers minder onzekerheid bieden en zou er kunnen voor zorgen dat minder afkeurstemmen bij de verkiezingen gaan krijgen.


Vlaamse vakman

We mogen ook niet vergeten dat ‘die aangespoelde mensen’ ook opportuniteiten bieden. Zoek momenteel maar eens een Vlaamse vakman om uw dak te komen laten herstellen, uw boiler te vervangen, tegels te zetten,… Wachten, wachten en nog eens wachten is uw lot! Verplegend personeel, zelfs dokters en mensen in het onderwijs: we hebben er veel te kort. Als ze onze taal leren, wat via een intensief taalbad kan lukken, is hun toekomst ook verzekerd en worden wij als meer en meer grijzende bevolking gered van het eenzaam gaan sterven in een bos zoals de Indianen dat vroeger ook deden. Er zijn landen die schitterende opleidingen geven aan hun bevolking, waarbij dus de personen, die hun geluk bij ons komen zoeken, een mooi verlengstuk kunnen maken van hun leven.


Populisme

Dit beseffen zou veel meer moeten doordringen bij onze eigen bevolking. De kortzichtige wartaal van Wilders en soortgenoten bij ons in Vlaanderen is echt geen oplossing. Populisme brengt stemmen op bij de burgers die er achteraf spijt gaan van krijgen. De geschiedenisperiode 1933 tot 1945 is echt niet ver af. Het is een vergelijking die we echt moeten durven maken. Het komt steeds neer op een kortzichtig denken waarbij de gelanceerde ideeën nogal van windrichting veranderen in functie van de geest van de tijd, enkel dus om populistische redenen…

559 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page