top of page

Waarom Comité P nu al meer dan twee maanden op het Truiense politiekantoor kampeertHet onderzoek van Comité P naar de werking van het politiekorps van de zone Sint-Truiden - Nieuwerkerken - Gingelom blijft duren. Nadat Trudocs het bestaan van een filmpje van 9 seconden bekendmaakte waarop te zien is hoe een naakte transgender zich in een Truiense politiecel masturbeert, gingen de poppen aan het dansen. Het Comité P, het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, is op een doos van Pandora gestoten.


Een filmpje van 9 seconde deed het Limburgse parket op 23 juli in een kramp schieten. Op beelden is te zien hoe een transgender zichzelf bevredigt terwijl op de achtergrond een aantal politiemannen smakelijk lachen. “Da’s toch just ne twidde Provost”, proest een van de mannen uit. "Als deze feiten kloppen en werkelijk in Sint-Truiden zijn gebeurd, tillen we daar bijzonder zwaar aan. Mensen die gearresteerd worden, moeten zich ook goed voelen in een politiecel”, klonk het toen bij parket Limburg. Ondertussen is de echtheid van het filmpje bevestigd en loopt het onderzoek hoe dit kunnen gebeuren is. Politiemensen moesten hun smartphones inleveren om te laten uitlezen door Comité P. Die 'lezing' bracht veel meer feiten aan het licht. "Personen werden geviseerd door sommige leden van de verkeerspolitie." zegt onze bron binnenin het korps. "Ze werden continu in de gaten gehouden en geprovoceerd, in de hoop dat ze iets verkeerd zouden doen terwijl daar geen aanwijzing voor was. Wanneer ze reageerden, werd er overdreven geweld gebruikt. Verkeersboetes werden tegen betaling verwijderd. Er werd gefilmd in de cellen. Agenten reden onder invloed tijdens hun diensturen. Ja, er werd zelfs gedeald in verdovende middelen."


Zondebok

"Het onderzoek spitst zich nu toe op één inspecteur bij de verkeerspolitie", gaat onze bron verder. "Hij moet de bonen vreten, zeg maar. Een zondebok. Want de echte reden is het feit dat de korpschef zijn korps onvoldoende onder controle heeft. Hij is meer op vakantie dan wat anders. En wanneer de kat van huis, dansen de muizen op tafel. Al kunnen we hier meer van ratten spreken."


Politieraad

Voor politieraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) is de maat vol, hij wil uitleg op de politieraad, die is samengeroepen voor dinsdag 26 oktober 2021. “Raar dat daar zelfs niets van op de agenda staat voor die politieraad”, zegt Ludwig Vandenhove. “Ik vind dat de politieraad als hoogste democratisch orgaan van de politiezone tenminste recht heeft om te weten waarrond dit onderzoek draait. Ik zal dan ook een bijkomend agendapunt indienen. Gaat het onderzoek enkel over dat filmpje of zijn er nog andere feiten? Ik vind trouwens dat voorzitter Veerle Heeren onmiddellijk na het afstappen van het Comité P de politieraadsleden hiervan al op de hoogte had moeten brengen. Bovendien is het in zulke situatie beter offensief te communiceren. Nu beginnen immers allerlei Indianenverhalen de ronde te doen, waarvan niet geweten is wat waar is en wat niet. Dat komt het imago van het korps en zeker die politiemensen, die elke dag hun best doen, niet ten goede. Maar dat Veerle Heeren niet echt goed is in communicatie weten we ondertussen uit de vaccinatieaffaire.”


"Korps nog niet in kennis gesteld"

"We betreuren deze negatieve berichtgeving en insinuaties", reageert korpschef Steve Provost. "Onze medewerkers zetten zich dagdagelijks in voor de veiligheid en leefbaarheid binnen de politiezone. Vanaf het moment dat de korpsleiding geïnformeerd werd over het bestaan van dergelijke opname werd hierover gecommuniceerd en werd in opdracht van het Parket een opsporingsonderzoek ingesteld door Comité P, een onafhankelijk en extern controleorgaan. Het onderzoek van Comité P is nog steeds lopende en het korps werd ook nog niet in kennis gesteld van de bevindingen. We hopen dat het onderzoek snel afgerond wordt, zodat er gepast kan gereageerd en gecommuniceerd worden."


Bekijk de reportage hierover op TVL hier
1.833 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page