top of page

Waarom liet burgemeester Veerle Heeren Tenneco jarenlang PFOS-norm overschrijden?Het bedrijf Tenneco krijgt al ­jaren toestemming om PFOS- lozingen te doen in de riolering die ruim de norm van 0,1 microgram per liter overschrijden. Dat schrijft de krant HBVL vandaag.

"Al in 2012 is in de milieuvergunning van Tenneco - het Amerikaans bedrijf dat schokdempers produceert in Sint-Truiden en 1.000 werknemers telt - sprake van PFOS als gevaarlijke stof", schrijft onderzoeksjournalist Mark van Luyk vandaag in HBVL. De stof, die al een tijd in het nieuws zit door de 3M-fabriek in Zwijndrecht, wordt gelinkt aan de verstoring van de hormoonhuishouding, een verhoogd risico op kanker en een verzwakking van het immuunsysteem.


Natuurpunt eist onderzoek Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarom een lozingsnorm opgelegd van 25 microgram per liter, op voorwaarde dat dat na twee jaar zou zakken tot 0,1 microgram per liter. Maar het bedrijf slaagde daar niet in. Daarom stelde de overheid de norm jarenlang bij naar omlaag. In 2018 vroeg het bedrijf opnieuw vier jaar uitstel voor de strengere norm, en opnieuw kreeg het dat. Uit metingen blijkt dat Tenneco zelfs die soepelere normen niet haalt. Natuurpunt vraagt nu een onderzoek naar een mogelijk verband met de opmerkelijk hoge PFOS-concentraties in de lokale Melsterbeek.

"Misschien toch eens nakijken wie er precies afglijdt, mijnheer Engelbosch?

Wie glijdt af

De vraag is: wie wist wat wanneer? Waarom heeft burgemeester Veerle Heeren (CD&V) de gezondheid van de Truienaren in gevaar gebracht door die lozingen toe te staan? Op de gemeenteraad van juli schold eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) het gemeenteraadslid voor Groen Peter van Dam zelfs nog voor rotte vis uit toen die het punt van de PFOS-vervuiling naar boven haalde: "Groen maakt de bevolking bang. Insinueren dat het hier nu om een groot probleem voor de Truiense volksgezondheid gaat: U glijdt af mijnheer Van Dam". Misschien toch eens nakijken wie er precies afglijdt, mijnheer Engelbosch?

1.565 weergaven8 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

8 Comments


Beste Dirk,

De waarheid heeft ook zijn rechten hé.

Ben je soms vergeten dat tijdens het paarse beleid (Spa-Vld) ,waar jij ook deel uit maakte,

Er bodemonderzoeken zijn geweest op de Terbiestweg nav de vele kankergevallen bij de inwoners in de directe omgeving. Het betreffende bedrijf heeft toen samen met OVAM een bodem onderzoek verricht, met als conclusie dat er een sterk vervuiling was met Methyleen Trichloride .(Tri, was de plaatselijke benaming). Maar zo zijn er nog vele sites in de stad. Neem nu den Erdal (in de volksmond genoemd) daar werden de vloeren met Methyleen chloride opgewassen, de productie overschotten uitgegoten op de keitjes zoals men dit noemde. Natuurlijk werden de normen in de jaren '90 verstrengd en opgevolg…

Like
Replying to

Lees de GR-verslagen uit die periode maar eens na!

Het inroepen van fouten uit het verleden is niet uitgevonden door de hedendaagse politiekers. Het is een vergiftigd geschenk van gisteren, vandaag en morgen.

We zullen dit verhaal maar afsluiten. Ik praat niet graag tegen katten.

mvg eric

Like

Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Nov 04, 2021

Is er echt iemand die dacht dat het vergif van Sint-Niklaas overgewaaid ?


Ik herhaal: Die twee steken toch wat uit !

En straks krijgen ze waarschijnlijk nog de absolutie van biechtvader Somers.

Like

Dit staat prima op haar palmares als gewezen Minister van Volksgezondheid in de regering Peeters in 2009, in opvolging van de al even volkschristelijke Steven Vanackere, nu directeur bij de Nationale Bank. Gezien haar vroegere ervaringen als stagiaire bij Financiën ligt daar nu wellicht een schoon postje te wachten ? De benoeming van Steven Vanackere bij NBB bracht daar trouwens een gender-onevenwicht. Alles zit dus mee voor onze CD&V-coryfee

Like

Eric Nulens
Eric Nulens
Nov 04, 2021

de volksgezondheid is blijkbaar maar een klein akkevietje in het politiek radertje. Als de centjes maar binnenkomen hé

Like
bottom of page