top of page

Waarom liet burgemeester Veerle Heeren Tenneco jarenlang PFOS-norm overschrijden?Het bedrijf Tenneco krijgt al ­jaren toestemming om PFOS- lozingen te doen in de riolering die ruim de norm van 0,1 microgram per liter overschrijden. Dat schrijft de krant HBVL vandaag.

"Al in 2012 is in de milieuvergunning van Tenneco - het Amerikaans bedrijf dat schokdempers produceert in Sint-Truiden en 1.000 werknemers telt - sprake van PFOS als gevaarlijke stof", schrijft onderzoeksjournalist Mark van Luyk vandaag in HBVL. De stof, die al een tijd in het nieuws zit door de 3M-fabriek in Zwijndrecht, wordt gelinkt aan de verstoring van de hormoonhuishouding, een verhoogd risico op kanker en een verzwakking van het immuunsysteem.


Natuurpunt eist onderzoek Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarom een lozingsnorm opgelegd van 25 microgram per liter, op voorwaarde dat dat na twee jaar zou zakken tot 0,1 microgram per liter. Maar het bedrijf slaagde daar niet in. Daarom stelde de overheid de norm jarenlang bij naar omlaag. In 2018 vroeg het bedrijf opnieuw vier jaar uitstel voor de strengere norm, en opnieuw kreeg het dat. Uit metingen blijkt dat Tenneco zelfs die soepelere normen niet haalt. Natuurpunt vraagt nu een onderzoek naar een mogelijk verband met de opmerkelijk hoge PFOS-concentraties in de lokale Melsterbeek.

"Misschien toch eens nakijken wie er precies afglijdt, mijnheer Engelbosch?

Wie glijdt af

De vraag is: wie wist wat wanneer? Waarom heeft burgemeester Veerle Heeren (CD&V) de gezondheid van de Truienaren in gevaar gebracht door die lozingen toe te staan? Op de gemeenteraad van juli schold eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) het gemeenteraadslid voor Groen Peter van Dam zelfs nog voor rotte vis uit toen die het punt van de PFOS-vervuiling naar boven haalde: "Groen maakt de bevolking bang. Insinueren dat het hier nu om een groot probleem voor de Truiense volksgezondheid gaat: U glijdt af mijnheer Van Dam". Misschien toch eens nakijken wie er precies afglijdt, mijnheer Engelbosch?

1.560 weergaven8 opmerkingen
bottom of page