top of page

Waarom staan in Sint-Truiden 144 winkels leeg?Volgens recente cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) staat één op de negen winkelpanden in Vlaanderen leeg. Het zijn er 13.468, wat neerkomt op 11,1 procent van het totaal aantal winkelpanden. In Sint-Truiden ligt dat percentage met 13,6 procent iets hoger. Concreet: 144 winkelpanden staan leeg.


"Meer dan ooit moeten lokale politici hun focus verleggen van winkelaanbod naar belevingsaanbod", schrijft politiek journalist Yves Lambrix in het HBVL vandaag. "Naast een uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod, willen mensen ook gezellige horecazaken, voldoende en betaalbare parking, een goede bereikbaarheid van de openbare diensten en cultuur/evenementen die een trip naar het centrum meer dan de moeite waard maken. Er moet ook een rem komen op het ongebreideld bijbouwen van nieuwe winkelpanden terwijl talloze vervallen, lege panden het straatbeeld blijven ontsieren. Mede daardoor is het winkelaanbod op heel wat plaatsen groter dan de aantrekkingskracht van het handelscentrum. Het verklaart mee waarom de winkelleegstand op vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld is. Een duidelijke langetermijnvisie op het winkelgebeuren dringt zich op."


Parking

Het parkeerbeleid blijft een probleem in Sint-Truiden. Het is te zeggen: de handhaving ervan. Trudocs bracht onlangs aan het licht dat de verkeerscel van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken zeer ijverig te werk ging. Mensen beboeten om het minste zonder ze zelfs maar even aan te spreken, maakt de handel in een stad zoals Sint-Truiden kapot. De politie-inspecteurs bestonden er zelfs in een wedstrijdje te organiseren. De verliezer, diegene die het minste mensen op de bon slingerde, moest taart trakteren. Eigenlijk is het ronduit triestig dat een viertal politieagenten onze stad kapot schrijven. Dit heeft weinig tot niets meer te maken met de verkeersveiligheid. Misschien iets om op te nemen op de volgende politieraad?


Clockhempoort

Waarom Sint-Truiden onder leiding van Bert Stippelmans (CD&V) de ondergrondse, vaak leegstaande parking Clockhempoort wenst over te kopen van Indigo Belgium voor een bedrag van 5.490.000 euro blijft voorlopig een compleet raadsel. Die parking is er al. Steek dat geld er anders in. In de samenwerking met de horeca bijvoorbeeld? Tenzij er een andere reden tot aankoop is natuurlijk. Een aangegane afspraak die gehonoreerd moet worden? Het zou zo maar eens kunnen.

in picture: parking Clockhempoort


Busje komt zo?

Wanneer we er het bestuursakkoord van de meerderheid op naslaan worden we niet veel wijzer. Het staat bol van algemeenheden en containerbegrippen. Ik geef een voorbeeld: "De samenwerking tussen de horecasector en de verschillende andere initiatiefnemers op vlak van evenementen in onze stad wordt versterkt." Met zo'n soort zinnen kan je werkelijk alle kanten uit. Of toch iets concreet op pagina 25 punt 213: "Op de Veemarkt behouden we het parkeren voor langere duur en maken we een groene verbinding naar de binnenstad met een veilig wandel- en fietspad. Er komt een zelfrijdend busje dat de Veemarkt verbindt met het centrum van de stad: onze eigen innovatieve shoppingshuttle." Bon, we zijn halfweg de legislatuur, maar men gaat dan toch moeten voortmaken. Ik gok dat dat busje er nooit zal komen.


Vossius

Met handelsvereniging Shop&theCity was er een goede motor om de beleving in Sint-Truiden te houden. Helaas verliest dit vehikel meer en meer van zijn pluimen. De realiteit is dat met Pascal Vossius uit het schepencollege, handelsvereniging Shop&theCity zijn bezieler kwijt is. En ondanks de 'power' van bestuurders genre Esther Craninx sputtert de motor van weleer. En daar treffen de liberalen schuld. Zo zit Citymarketing bij Hilde Vautmans (Open Vld), terwijl Middenstand en de vzw Trud'Or bij schepen Johan Mas (Open Vld) zit. Maar meer dan een spiegel plaatsen op de Groenmarkt zit er voorlopig niet in. Of het moet die spiegel zijn, die als kunstwerk op 't Speelhof stond. Heeft daar trouwens nog iemand iets van gehoord?


Maar goed. Er is nog tijd om zich te herpakken. Wil Sint-Truiden niet verder wegzakken in de leegstand-ranking, dan gaan ze toch uit een ander vaatje moeten tappen. Gelukkig is er nog de Truiense horeca die stevig stand houdt en de bezoeker van onze stad een glimlach ontlokt.

1.130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page