top of page

"Wanneer bluffen, liegen wordt": Jelle Engelbosch dreigt zich vast te rijden in containerparkdossierWanneer het gemeenteraadslid Peter van Dam van Groen op maandag 14 december zijn krant 'Het Belang van Limburg' openslaat, valt hij bijna van zijn stoel. Schepen Jelle Engelbosch beweert er dat tegen eind 2022 de afvalfactuur van Limburg.net voor de Truienaren met een kwart zal dalen. Maar 14 dagen geleden wist het schepencollege nog van niets. Trudocs maakte een reconstructie van de feiten.


"Op de gemeenteraad van 30 november vraag ik aan Jo Francois of het klopt dat wij in 2023 een containerpark van Limburg.net gaan uitbaten", steekt gemeenteraadslid Peter van Dam (Groen) van wal. "Want er is daar 1.5 miljoen gereserveerd voor Sint-Truiden. Francois antwoordt mij dat dit bedrag gewoon in hun meerjarenplanning staat en dat daar voorlopig geen sprake van is. Volgende vraag van mij: 'Gaan we eventueel het park vergroten, verplaatsen of beiden?' Ook hier zegt hij dat dit niet aan de orde is."


'Factuur daalt met een kwart'

We spoelen even 14 dagen verder. De krant Het Belang van Limburg weet op maandag 14 december het volgende aan zijn lezers te melden: '"Sint-Truiden heeft vorig jaar de termijn voor samenwerking met Limburg.net verlengd mits een aantal randvoorwaarden vervuld werden waaronder de verlaging van de factuur voor de burger en een goede deal voor het containerpark. Die afspraak is gemaakt. Uiterlijk tegen de opening van het nieuwe Ecopark zullen we de afvalfactuur van de Truienaar met bijna een kwart verminderen", zegt Jelle Engelbosch, schepen van Ruimtelijke Ordening.'

"Uiterlijk tegen de opening van het nieuwe Ecopark zullen we de afvalfactuur van de Truienaar met bijna een kwart verminderen", zegt Jelle Engelbosch, schepen van Ruimtelijke Ordening in HBVL

"Kijk, ik ben daar zelfs voor, ook de samenwerking met de kringloopwinkel", zegt van Dam. "Maar ik vind het belachelijk om dan geen eerlijk antwoord te geven op mijn vraag in de gemeenteraad. Zo wil ik niet aan politiek doen. Transparantie is het grote woord van de meerderheid maar in de praktijk stelt dat niets voor. Het is erg dat ik hierdoor al hun antwoorden in vraag moet stellen. Waarom zit ik dan daar en doe ik zoveel moeite om dossiers te lezen en voor te bereiden?"


Tot drie maal toe

"Als tijdens de gemeenteraad van maandag 21 december, dus na het verschijnen van het artikel, Groen en sp.a tot drie keer toe hier uitleg over vragen, komt er opnieuw geen antwoord", gaat oud-burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a) verder. "Noch van burgemeester Veerle Heeren (CD&V), noch van bevoegd schepen Ingrid Kempeneers (CD&V), noch van Jelle Engelbosch zelf. 'Ik zal u verrassen', is het enige wat Engelbosch (N-VA) zelf met wat overslaande stem weet te roepen."

"Dat bleek al tijdens de gemeenteraadscommissie van maandag 14 december 2020, waar de directeur van Limburg.net Kris Somers te gast was. Zijn reactie: 'Geen commentaar!'

Waarom komt er geen antwoord?

"Waarom komt er geen antwoord? Gewoonweg omdat het niet waar is en het niet klopt wat schepen Engelbosch gezegd heeft in de krant", gaat Vandenhove verder. "Dat bleek al tijdens de gemeenteraadscommissie van maandag 14 december 2020, waar de directeur van Limburg.net Kris Somers te gast was. Zijn reactie was kort maar zei alles: 'Geen commentaar!'"


"De waarheid is dat de kostprijs van de afvalinzameling en -verwerking solidair moet gedragen worden door alle partners van Limburg.net, zijnde de stad Diest en alle Limburgse gemeenten. Dat is nu eenmaal het principe van de werking van een intercommunale. Een kostprijsvermindering voor één gemeente of stad, zoals schepen Jelle Engelbosch publiek verkondigd heeft, kan nu eenmaal niet. Dus, beste inwoners van Sint-Truiden, vergeet andermaal die loze belofte."


Opfrissen

"Even het geheugen opfrissen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen en tijdens de campagne van zondag 14 oktober 2018 bazuinde Engelbosch aan iedereen die het horen wilde, dat als zij in het schepencollege stapten, Sint-Truiden uit Limburg.net zou stappen. Nochtans is het lidmaatschap vorig jaar verlengd, met de N-VA in het schepencollege. En nu dit. Net alsof een stad als Sint-Truiden, nog zelf heel het proces van ophalen en zeker verwerken van afval goedkoper, laat staan beter zou kunnen organiseren dan als heel Limburg dat samen doet. Kijk, wanneer bluffen overgaat in liegen, begeef je je op glad ijs", sluit Vandenhove af.

"Het is één en al drama met die jongen en wanneer de prijzen worden uitgedeeld, staat hij steeds vooraan te roepen en te incasseren. Zoiets blijft niet duren hè", volgens een Limburg N-VA kaderlid.

"Tja, een typisch staaltje dubieus blufpoker van Engelbosch", zucht een Limburgs kaderlid van N-VA. "Binnen N-VA Limburg en naar wat ik hoor ook binnen zijn eigen Truiense afdeling geraakt Jelle Engelbosch meer en meer geïsoleerd. Die folie in het SVK Land van Loon waar hij zijn echtgenoot aan een job helpt, heeft hem geen goed gedaan. Toezicht Wonen heeft hem toch aardig op de vingers getikt. Zoiets horen wij ook natuurlijk. Te weten, dat de meesten van ons al heel veel moeite hadden met zijn stijl die hij van Theo Francken 'afkalkeerde'. Maar zoals u weet is het origineel altijd beter hè. (lacht). Ook in zijn afdeling wordt steeds meer met de wenkbrauwen gefronst. Daar heb je natuurlijk meer en meer mensen die willen afhaken omwille van net die twee zaken: Het is één en al drama met die jongen en wanneer de prijzen worden uitgedeeld, staat hij steeds vooraan te roepen en te incasseren. Zoiets blijft niet duren hè"

1.364 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page