top of page

Yolande Rekoms (75) wil gerechtigheid: "Waarom weigerde de Truiense politie mijn aangifte?"Wanneer de 75-jarige Yolande Rekoms op donderdagnamiddag 5 december 2019 bij de politie van de zone Sint-Truiden -Gingelom - Nieuwerkerken aangifte wil doen van interfamiliaal geweld wordt haar die aangifte botweg geweigerd. Stomverbaasd staat Yolande na een goed kwartier met lege handen en een hoofd vol verwijten terug op de stoep. Wanneer ze verhaal wil halen, loopt ze tegen muren op.


"Toen ik jullie reportages las, heb ik een tijdje getwijfeld", steekt Yolande Rekoms (75) van wal. "Maar uiteindelijk besloot ik mijn verhaal toch te delen. Ik mag dan misschien wel een 'brave vrouw' zijn, hier hebben ze toch net iets te fel op mijn ziel getrapt." Na feiten op 4 december 2019 van interfamiliaal geweld (Yolande is over de feiten wel tegen Trudocs in detail gegaan is, maar omwille van privacy-redenen gaan we er in dit artikel niet verder op in red.) stapt ze daags nadien naar het politiekantoor van Sint-Truiden - Nieuwerkerken - Gingelom. Wanneer ze haar aangifte wil doen, wordt ze plots streng de wacht aangehouden. "Zou ik dat wel doen? En is het niet ook een beetje mijn fout? Daar gaat nog meer miserie van komen? enz... Ik kon mijn oren niet geloven. Ik mocht geen aangifte doen en voordat ik het wist, stond ik terug op de straat. Vernederd, alsof ik de dader was in plaats van het slachtoffer."

"Toen ik begon te wenen, heeft Veerle Heeren me zelfs de gang opgestuurd, omdat mijn tranen haar zouden kunnen besmetten met het Corona-virus. Stel je voor zeg!

Besmettelijke tranen

"Ik ben verhaal gaan halen bij burgemeester Veerle Heeren (CD&V), toch het hoofd van de politie", gaat Yolande verder. "Maar die ontving me zeer kil. Toen ik begon te wenen, heeft ze me zelfs de gang opgestuurd, omdat mijn tranen haar zouden kunnen besmetten met het Corona-virus. Stel je voor zeg. Dus daar kreeg ik geen antwoord. Ik heb zelfs een brief geschreven naar Comité P, maar allemaal zonder veel resultaat. Ten einde raad richt ik mij tot jullie, in de hoop eindelijk gehoord te worden! Waarom wilden ze mijn klacht van 5 december 2019 omstreeks 15u.00 niet ernstig nemen, laat staan registeren? Zijn er misschien telefoons geweest om de zaken onder de deurmat te vegen?"

"Waarom wilden ze mijn klacht van donderdagnamiddag 5 december 2019 omstreeks 15u.00 niet ernstig nemen, laat staan registeren? Zijn er misschien telefoons geweest om de zaken onder de deurmat te vegen?

Geen fouten gebeurd

"Het klachtendossier van mevrouw Rekoms werd reeds in 2020 behandeld door het Comité P. Dit dossier werd door het Comité P afgesloten", reageert korpschef Steve Provost. "Uit het onderzoek blijken er geen fouten te zijn gebeurd. Wij kunnen niet ingaan op de inhoud van dergelijke dossiers."


Geen sprake van 5 december

Maar ook daar wil Yolande Rekoms de juiste duiding aan geven. "In dat onderzoek van Comité P heeft men het steeds maar over 4 december 2019, maar er is geen sprake van 5 december. Alsof ik nooit naar het politiekantoor gestapt ben. Ik loop gewoon tegen een muur op. Er moeten dan toch tenminste camerabeelden bestaan van het feit dat ik daar ben binnengestapt of een logboek waar mijn aanwezigheid in vermeld staat? Ik mag dan maar een gewone vrouw zijn, ik wil gerechtigheid"

2.025 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page