top of page

A la Jef Cleeren het digitale tijdperk in

In zijn rubriek de Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


In vergelijking met die van vroeger, zijn de Truiense politiekers dikke platbroeken geworden. Rasechte Binken zijn flinterdun gezaaid. Eens waren we er zo fier op een 'ras apart' genoemd te worden. Dat ras maakte de Stad ook apart: als een bijenkorf, alles door mekaar, schijnbaar geen orde, en toch viel alles kruis.

Hoofdschuddend zegden de politiemannen: 'Discipline, vergeet het, die krijgt ge er hier toch nooit in.' En hoe dikwijls hoorden we het: "Nous aimons tant la ville de Saint-Trond." Naar hier afgezakte Walen bewogen zich hier als vissen in het water.

Pios en Genderm

Jef Cleeren voedde die speciale binkensfeer. Die was pas met binkenbloed 'dooraderd'! Twee voorbeelden. Toen de 'Commissaire', begin Plankstraat, een verkeersdrempel, in de volksmond ' ene genderm' liet leggen, hoorde ge Jef razen en tieren: "Als ge die 'genderm' nu direct niet opbreekt, dan haal ik een 'pios' en ik kap hem zelf op." Typisch Truiens: dwars en opspelen tegen al wat hun vrijheid in de weg staat. En vooral, anders doen dan in alle andere steden. Nog een typisch Cleeren-voorbeeld: men begon overal het eenrichtingsverkeer in te voeren. Jef natuurlijk razend. De ganse dag kon iedereen zien hoe hij tegen de verboden richting in snorde met zijn autoke. Cleeren was een vrijgevochtene, hij kon barsten als 'platen' hem verplichtten zus of zo te rijden. Jef besliste zelf hoe hij zijn auto liet bollen.


Nutteloze papiermolen

Dat 'kerwellig' gedrag had den echte Truienaar graag. En dàt verleende de stad een enig klimaat: hier zijt ge nu eens echt op uw gemak, Cleeren, die durfde... En gij Coalitie, en gij achtkoppige schepen bank, durven jullie nog wel iets? Durven jullie het aan een stichtend voorbeeld te worden voor gans Vlaanderen en erna voor gans het land? Gebouwen zetten met 'Hier werken wij aan de toekomst van onze Jeugd' is bijzaak als ge die jeugd haar toekomst mee naar de vaantjes aan het helpen zijt. Leg nu meteen die nutteloze papiermolen stil: schaf gewoon het drukken van dat maandelijkse stedelijke informatieblad af. Die tonnen en tonnen papier kappen elk jaar hectaren en hectaren bossen Durft het Stadhuis het nu eens voor één keer aan de moed op te brengen tegen de stroom in te gaan, op te houden met Hasselt en Tongeren na te apen, stoef-jan en andere fonteinverspillingen te laten en eindelijk eens iets levensnoodzakelijk te doen voor uw jeugd en die jeugd heet nu: klimaat! Dat informatieblad is loze reclame en vliegt, zoals alle andere reclame, gewoon ongelezen, ongeopend 'den hoop' op.


Peter van Dam En dan naar het containerpark! De 'papieren tijd' heeft afgedaan, de 'digitale tijd ' deelt nu de infolakens uit. Spaar de, in onze generatie, ontgoochelde jeugd. Dat alle partijen zich scharen achter de 'Jeanne', pardon de 'Jean d'Arc' , Peter van Dam. Hij is de Trudocs-heraut in deze 'afschafwens'. Ge kunt hem volgen. Hij is geen marathonloper...!

666 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page