top of page

Ach Sint-Truiden. Arme betonnen stad van mij



Een groep gepassioneerden heeft zich samengesmolten in een vereniging, genaamd 'de Bomenwerkgroep'. De leden brengen alle mooie en waardevolle bomen in kaart. Ze maken er foto's van en beschrijven ze.


De toestand in Limburg is rampzalig. Ze spreken van 'Kafka in Limburg'. Centra worden

boomloze woestijnen. Al wat met bouwen, afbreken en politiek te maken heeft ziet alles het liefst horizontaal en tegen de grond. Na de Broeders, Sint-Anna, de Vakschool, de Station-

site, het Nolenspark en Villa, het huis Knapen, dokterswacht, moet het Meiland eraan geloven.


Gruis

Oerdegelijk en mooi gebouw, statig en volledig ingericht, één man, één bulldozer en: "Gedenk dat gij van gruis zijt en tot gruis zult wederkeren." Geld teveel. Ondertussen verschijnen de kartonnen dozen in de entrées van de commerçanten, hebben 22 procent van onze gezinnen honger en kou, minstens één van de twee. Ze mogen kiezen: tot woensdag geen stoof, tot zondag geen eten. En voor de helft van de Truienaren loopt de winkelkar alleen, enkel gedreven door de wind, want er ligt een schamel zakje in tegen het maandeinde.



De Blauwe Ceder

Geniaal van Carl Nijssens in zijn mooie, solidair gedragen brief aan het Stadhuis: "Open de deuren van het Paterkesklooster." Oei Carl, nu hebt ge de aandacht van de politiekers en van

de promotoren op dat stukje erfgoed getrokken. Ziet dat morgen de bulldozer op de binnenkoer staat om ook dat juweel omver te duwen. Helemaal in de Geest van H. Franciscus! Terug naar onze weeskinderen, de bomen. De werkgroep vraagt mij naar het Meiland te gaan. Vóór de gevel staat er hoog in de lucht, een gepluimd kieken. En het is waar:

de blauwe Ceder is al zijn zijtakken kwijt. Alleen de kruin staat er nog. Wie doet nu zoiets?


Ontbomen

Het is simpel: als ge de boom wilt omleggen dat moet ge heel die prul van bekend-

making, bezwaren en zeverderij navolgen. Dat zal wel zijn. Ge snijdt hem al zijn zijtakken af, dan gaat hij kapot en als er een dode stam overblijft, dan stoot ge een stuk hout om, geen boom. Maar de jonge generatie, die daar voorbijkomt en die zieltogende cederstok daar ziet staan, die wordt stilaan woedend. Want zij moeten leven in die betonnen stad, zonder luchtzuiverende bomen, zonder betaalbare woonst, zonder medische en verpleegkundige bijstand.


Domheid?

Ik lees in de brief van de Bomenwerkgroep: "Bomen kappen die 50 jaar en meer zijn aangeplant en die nu potentie en volume beginnen te krijgen, is gewoon misdadig en schuldig verzuim." En: "Bomen moeten sneuvelen voor ergens een wegverbreding, een bijkomende kavel of een parking of een zinloos gebouw." Of verder "We zullen het maar positief bekijken en veronderstellen dat het gewoon gebeurt uit onwetendheid, ondeskundigheid of, erger nog, gewoon domheid." Neen, beste man, uit geldgewin.

"In naam van de Vader, van de Gru en van de Heilige Poen. Amen."

1.099 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page