top of page

Analyse: De steen in de schoen van Ingrid Kempeneers

Bijgewerkt op: 11 dec. 2023



Met de bekendmaking van de financiële meerjarenplanning wordt duidelijk waar het schoentje knelt. Trupark legt niet alleen een bom onder de Truiense financiële toestand, het hypothekeert ook alle kansen voor burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) om deel uit te maken van de volgende coalitie.


Trupark, het parkeerbedrijf van de stad Sint-Truiden zit in barslechte papieren en moet aan het infuus. Ondanks de belabberde financiële toestand waarin onze stad verkeert, ontvangt Trupark de volgende jaren een kapitaalsverhoging van maar liefst 550.000 euro per jaar. Tandenknarsend toegstaan? "Het grote gebrek bij Trupark is eenheid in commando", zegt de schepen van Financiën Günther Dauw afgelopen week in de krant HBVL. "Het zou dus beter zijn dat de burgemeester, die bevoegd is voor mobiliteit, daar weer een rol opneemt. Volgens mij kan het met de stad zo niet verder. Het volgende beleid zal zuinig moeten zijn en moet zich toespitsen op de kerntaken.”


Sop is sop

De reden waarom burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) niet in de raad van bestuur van Trupark wil gaan zetelen is min of meer bekend. "Ik doe niet mee aan de koehandel van Bert Stippelmans. Ik ben niet akkoord met die gang van zaken in Trupark en wens er dan ook geen deel van uit te maken. De enige reden waarom dit niet opnieuw bij de Stad Sint-Truiden is gevoegd is omwille van de autofinancieringsmarge." Meteen ook de reden waarom Kempeneers niet binnengeraakt in de paarse combine die in de stellingen staat en waar de gesprekken met de Truiense N-VA meer en meer vlotten. "Met Ingrid hebben we geen probleem, maar ze is niet de baas in haar partij", klinkt het. "Zolang de cd&v zich niet ontdoet van Bert Stippelmans en Veerle Heeren: no passeran." Ook de N-VA houdt diplomatisch maar resoluut de boot af om met de Truiense cd&v in één front naar de Truiense kiezer te stappen. De partij van Günther Dauw waagt liever haar kans in een paarse contructie met puinruimer Ludwig Vandenhove (Vooruit) mogelijks als burgemeester. En dus moet de sheriff op naaldhakken met lede ogen toekijken hoe haar lijst gevuld wordt met B-figuren. Of wat dacht u van de aankondiging van ene Nils Lismont: "Sop is sop en blif sop Btw ich koum op!".


Verwarring bij LAGO

Maar laat ons even terug in de tijd gaan. Het autonoom gemeentebedrijf Trupark werd in 2020 in het leven geroepen om het beheer van de stedelijke parkeerplaatsen in handen van het stadsbestuur te houden. En Trupark liet al snel van zich horen. Bij Indigo moet de champagne nogal geknald hebben toen de gewichtige Bert Stippelmans (cd&v), die als kersverse voorzitter met uiteraard een nieuw en forse zitpenning van AG Trupark, bij hen kwam aandraven om de parking te kopen. Een parking die er nota bene al staat! Je kan je de vraag stellen: Wat verandert er voor de Truienaar behalve dat die 5,5 miljoen euro meer op die schuldenberg van 132 miljoen euro ziet bijkomen. Maar wacht, Serge Guimeny (Open Vld), directielid van Trupark antwoordde: "Het is belangrijk dat de stad het bovengronds en ondergronds parkeren zelf in handen heeft, want enkel zo kunnen we die tarieven op elkaar afstemmen. We willen immers gunstige tarieven en abonnementen kunnen aanbieden aan bewoners én bezoekers.” Waaraan waren de liberalen in deze meerderheid eigenlijk aan begonnen? "Is parkings opkopen nu ineens een basistaak van een stad? Laten we dat niet beter aan de privé over?", klonkt het wenkbrauwfronsend binnen het blauwe fabriekje.


Uitwerpselen in de brievenbus

In februari 2022 ontstond er dan weer grote verwarring bij de gebruikers van de parking Sportpark aan het LAGO Bloesembad. De parking zou betalend worden maar niemand wist wanneer of hoe het precies zat met de sporters en zwemmers. De toenmalige directeur Lore Soors (23) hield het in mei 2022 na anderhalf jaar dan weer voor bekeken nadat er uitwerpselen in haar brievenbus werden gedeponeerd. “Het parkeerbedrijf ligt me niet zo”, zei Soors en trok de deur achter haar dicht. Meteen startte de zoektocht naar een nieuwe directeur. Die kwam er in november 2022 na een onduidelijke procedure. Het werd de boezemvriend van Bert Stippelmans wiens eerste vraag luidde: "Waar is mijn dienstwagen?" Maar drie maanden verder was de man al op dienstvrijstelling. Op vraag van de Stad Sint-Truiden.


“In maart 2023 is er een anonieme klacht binnengekomen tegen de directeur van ons parkeerbedrijf Trupark”, reageerde burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) op donderdag 23 februari aan Trudocs. “De feiten spelen zich af in de context van ongewenste intimiteiten. We hebben de man onmiddellijk in ziekteverlof laten gaan en onderzoeken de zaak verder.” Maar daar namen oppositiepartijen Groen en Vooruit geen genoegen mee. “Wij willen exact weten wat daar aan de hand is”, zei gemeenteraadslid Marleen Thijs. “Want als blijkt dat het hier om een #MeToo-verhaal gaat, dan gaat die man er voor ons onmiddellijk uit. Daarbij, zo iemand ga je niet op ziekteverlof sturen hè. Hij zou beter preventief geschorst worden. We eisen dus met spoed een extra raad van bestuur van Trupark om de zaak ten gronde uit te klaren.Uiteindelijk liep alles af met een sisser. Temeer omdat het debat werd ondergesneeuwd in de ganse heisa van de leningen aan Jef Cleeren en alles wat daaruit voortvloeide.



schulden Trupark per 1 januari bron Financiële Dienst Sint-Truiden


Vandaag moet de stad Sint-Truiden heel dit debacle jaarlijks 550.000 euro gaan bijschuiven. Hoe lang gaat de Truiense meerderheid dit vehikel nog meesleuren? Want dat dit op een fiasco zal uitdraaien staat in de sterren geschreven. En dan kan niemand meer zeggen: We wisten van niet ...





1.220 weergaven0 opmerkingen
bottom of page