top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Audit-gate maakt eerste slachtoffer: Contract externe onderhandelaar Stad niet meer verlengdDe doorlichting van Audit Vlaanderen die ernstige problemen in de organisatie van de financiële stadsdiensten detecteerde, heeft een eerste slachtoffer gemaakt. Het contract van de externe onderhandelaar ArMa Consult is niet meer verlengd. Het nieuws raakte bekend op de Truiense gemeenteraad van afgelopen maandag.


In het najaar van 2020 voerde Audit Vlaanderen een organisatie-audit uit bij stad, OCMW en AGB Patri. Deze audit evalueerde een aantal managementprocessen op organisatieniveau. Het auditrapport werd eind februari 2021 opgeleverd en werd op twaalf maart overgemaakt aan de raadsleden. Op 16 maart volgde een raadscommissie hierover. Vooral de rol van de externe onderhandelaar ArMa Consult bij aankoopdossiers bleek zeer onduidelijk te zijn. De onregelmatigheden in een aantal dossiers bleken zo gewichtig dat ze apart in het rapport werden vermeld. Zware contracten rond verzekeringen (600.000 euro), ICT (170.000 euro) en - “ondersteuning in onderhandelingsprocedures bij overheidsopdrachten” (meer dan 50.000 euro in 2019 ) werden verlengd zonder marktbevraging.


Zeer uitzonderlijk

Omwille van deze schendingen en de grote bedragen, besloot Vlaanderen zeer uitzonderlijk zelf hierover de controlerende overheid Agentschap Binnenlands Bestuur in te lichten. Normaal stelt Audit Vlaanderen zich op als een loyale partner en raadgever, maar hier zag zij zich verplicht om de hogere overheid te briefen.


Reden van twist

De rol van de externe onderhandelaar ArMa Consult was in de vorige legislatuur steeds een reden van twist tussen de liberalen en de christendemocraten. Zowel de financiële directeur als de externe onderhandelaar waren van CD&V-signatuur en dat stak, vooral in de grote dossiers. Kwatongen beweerden dat ondanks het feit dat de externe onderhandelaar er vreemde zeden en gewoontes op nahield, burgemeester Veerle Heeren (CD&V) hem steeds een hand boven het hoofd hield. Tot vandaag ...


532 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page