top of page

"Bewoners Overbroekstraat moeten aansluiting gescheiden riolering zelf betalen"

"Subsidiereglement was politieke stunt, die nu als een boemerang is het gezicht van de meerderheid belandt"


Het ziet er naar uit dat de bewoners van de Overbroekstraat in Gelinden hun aansluiting op de nieuwe riolering zelf moeten gaan ophoesten. Nochtans bij heel wat inwoners in Gelinden heeft de stad Sint-Truiden de aansluitingen op privé-eigendommen laten uitvoeren door een private firma en betaald uit de stadskas. Maar daar komt de stad nu op terug.


“Het ‘Subsidiereglement voor de maximale afkoppeling van het hemelwater’ is ingegaan per 1 februari 2017, in feite vrij kort bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018", steekt gemeenteraardslid Filip Moers (sp.a) van wal. "Het reglement bepaalde dat het schepencollege vrijstelling kon verlenen voor bepaalde buurten of straten, zodat de inwoners op die locaties gratis konden aansluiten op de (gescheiden) riolering. Dus in feite ‘à tête du client’, een louter politieke beslissing, afhankelijk van de beoordeling door het schepencollege. Het is bijvoorbeeld pas na lang aandringen en na een petitie van de buurt dat heel -en niet een bepaald gedeelte- de Driewilgenstraat een gelijke behandeling kreeg inzake de aansluiting op een nieuw gescheiden riolering.”


Niet meer gratis

“Dat gratis systeem wordt nu vervangen door een aanvullende premie vanuit de stad Sint-Truiden bovenop de premie van Fluvius. Bovendien is deze nieuwe regeling niet enkel bestemd voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem op privaat domein, maar ook voor het plaatsen van een hemelwaterput met pompinstallatie en het aanbrengen van een infiltratievoorziening”, zeggen Filip Moers en Ludwig Vandenhove.


"We moeten de tering naar de nering zetten", reageert schepen Bert Stippelmans (CD&V). "Wij menen dat we dit nu zo moeten doen. Het is zo!"

Politieke stunt “Toch raar dat zulk recent reglement nu al aangepast wordt. Nemen we de deelgemeente Gelinden: bij heel wat inwoners in Gelinden heeft de stad Sint-Truiden de aansluitingen op privé-eigendommen laten uitvoeren door een private firma en betaald uit de stadskas. In de Overbroekstraat zijn de rioleringswerken onlangs gestart en zullen de bewoners zelf de aansluitingen moeten (laten) uitvoeren op eigen kosten, enkel met een subsidie van Fluvius en de stad Sint-Truiden. Door de beperkte duur van dit subsidiereglement lijkt het eerder te gaan om een politieke stunt, waardoor inwoners op een ongelijke manier worden behandeld.”


Tering naar de nering

"We moeten de tering naar de nering zetten", reageert schepen Bert Stippelmans (CD&V). "Wij menen dat we dit nu zo moeten doen. Het is zo, ik sta dan ook volledig achter dit nieuwe plan."


De gemeenteraadsfractie van Open VLD, N-VA, CD&V en Groen keurde het reglement goed. De sp.a onthield zich.


179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page