top of page

De kartonnendoos-daklozen van Sint-Truiden


Een man met een hart, hij werkt in de sociale sector, komt nogal nerveus bij mij. "Zeg, nu moet ge horen, toen het zo ijzig koud was met de felle noorderwind, stond er een vrouw vóòr mijn deur : "meneer, hebt ge mij a.u.b geen ‘slapes', ik weet niet waarnaartoe..?' De man begint ‘rond te bellen en vindt gelukkig onderdak voor de rillende vrouw.

"Zijn er hier veel ‘kartonnendoosdaklozen' in St-Truiden", vraag ik hem. “Ik schat ze op zestig', antwoordt hij. Om wat reserveslaapplaatsen te zoeken, trekt de man naar het O.C.M.W, maar daar krijgt hij te horen dat die instelling niet zorgt voor onderdak. De 'sociaalwerker' vraagt dan om de kapel te zien. Daar kan men gerust 50 matrassen leggen. Maar het OCMW zegt :" Daar is geen sprake van, dat moet ik zelfs niet eens gaan vragen, ik ben er zeker van dat het 'neen' wordt, die kerk is geklasseerd."

"Daar is geen sprake van, dat moet ik zelfs niet eens gaan vragen, ik ben er zeker van dat het 'neen' wordt, die kerk is geklasseerd.

Maar dat is toch geen bezwaar, gebouw geklasseerd, sukkelaar geplaceerd" . Toen zweeg de OCMW-dame. Had ze al niet teveel gezegd. Het over heel de Administratie afgekondigd spreekverbod is goed doorgedrongen. Niemand heeft nog een flauw benul van wat hij mag zeggen en van wat hij moet verzwijgen. Hemeltergend: een kerstboom van 20.000 euro, twee nepstudies van elk 200.000 euro en bijvoorbeeld het 'Nonnebrurkeskloester' dichtgegrendeld houden voor 'menskes' kil en koud als sneeuwmannen. Ik kwam veel in het klooster, de keuken is daar van de bovenste plank. Daar is alle gerief, en in de cellen van de broeders kunt ge een leger kwijt. En de vijand legt ge in de kerk... Gebouwen genoeg. Dienstvaardigheid , platte band ! Och, ik vergeet nog de ' sauna van de Heilige Joris ' de dag en nacht warmgestookte , blote, metalen hangaar. Die sluit om vier uur namiddag. Da's toch zeker, ziet dat ze de jeugd hun oud ijzer komen stelen...

1.476 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page