top of page

De middelmaat wordt de normGoede voornemens, voor sommigen een punt waar ze niet aan willen denken, voor anderen een lijstje dat punt voor punt moet worden gevinkt. Bij het ouder worden, gaan veel mensen dit wat relativeren. Je hoort reacties van ‘het is maar een dag gelijk een andere’, ‘niet de moeite om te vieren’,…


Te begrijpen natuurlijk. Voor toch heel wat mensen in onze gemeenschap, in onze stad, is eenzaamheid hun grootste gezelschap. Ga dan maar iemand zoeken om die oudejaarsavond te gaan ‘vieren’. Ik moet hierbij opnieuw denken aan Georges Moustaki met zijn “on n’est jamais seul, on a toujours sa solitude”… Elk jaar heeft zijn ups & downs, zijn vreugde, zijn verdriet. Alles wat meer relativeren gaat helpen dit te verwerken tot iets dat we nu eenmaal moeten ondergaan tijdens dit verblijf op de planeet aarde. Ik schrijf graag, wat voor mij een uitlaatklep is, het botst misschien bij sommigen, voor anderen is het dan weer een ontspanning om het te lezen.

Onze redactie van Trudocs is soms hard voor zaken die gebeuren in onze stad, dingen die zijn gearrangeerd door enkelingen waar eigen profijt belangrijker is dan de gemeenschap die hen betaalt en dus zou moeten gediend worden. Er zijn gelukkig ook mensen die het verdienen een verhoogje te krijgen, mensen die qua karakter, qua uitstraling een extra dimensie geven aan hun omgeving & gemeenschap.

Dat leven aangenamer maken voor iedereen die dat verdient, zou ik voor mezelf als vlaggenstok willen rechthouden voor 2022. Ik zou ook een lans willen breken om in 2022 iets meer aan kwaliteit te werken, beter dan kwantiteit want die is er al genoeg.


Ons centrum, samen met sommige kerkdorpen, hebben een grote diversiteit qua restaurants, brasseries, nog een paar aangename kroegen. We hebben als (aangespoelde of geboren) Truienaar een reputatie om te genieten van elkaars gezelschap, waarbij natuurlijk een goed getapte lekkere pint of een goed glas wijn op zijn plaats is. De middelmaat is echter een sluipend gif dat onze gelederen heeft aangetast. Zou je het niet leuk vinden enkele zaken te vinden op grondgebied Sint-Truiden waar je graag iets meer betaalt voor een glas wijn of bier, dat ook écht goed is. De middelmaat wordt de norm, net door de distributiesystemen waarmee de horeca dikwijls is verbonden. Grote massa is niet altijd lekker maar die grote bedrijven gaan ervan uit dat de consument toch niet beter weet, dus het verschil niet kent.

Er zijn gelukkig reeds horeca zaken die ermee bezig zijn, doch er is nog werk aan de winkel. Zou je dus niet bereid zijn om een paar euro meer te betalen voor een echt goed glas artisanaal bier, professioneel getapt en geserveerd, een hartige volle wijn of een echt lekkere whisky of cognac?


Beter wat minder drinken maar wél beter qua kwaliteit. Sommige consumenten zouden toch zo graag kunnen genieten van een echt goede (moet dus niet veel zijn) “shot” sterke drank bij de koffie. Weet je dat 4 cl aan 40° alcohol overeenkomt met een glas 25cl pils van 5.8° ? Een pint minder maar een topkoffie met een glas aromatisch gemaakt wonderding der natuur. Toch een optie vind je niet ? Spijtig genoeg bijna niet te vinden in onze stad…

Alcoholvrije apero’s of digestieven zijn er meer en meer in de drankenhandel maar dikwijls pover qua aantal op de drankenkaart van onze horeca. Ook daar zou ik graag veel meer aanbod willen van zien. Er zijn echte pareltjes in de wereld die ook een zalige smaaksensatie geven. Hét voordeel is natuurlijk ook dat we ons dan met minder gevaar terug in het verkeer durven te wagen. Graag wens ik jullie een fantastisch 2022 met veel positieve beleving en lekkere ervaringen!


924 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page