top of page

De politieke coming-out van Hilde Kempeneers: "Doe iets met passie en alles blijkt mogelijk!"

Overdrijven we wanneer we Hilde Kempeneers (47) als een van de meest begeerde vrijgezellen van Sint-Truiden aanstippen? De ravissante purser van Brussels Airlines deelt de wereld met haar thuisstad Sint-Truiden. Toen Hilde zich kandidaat stelde voor de sociale verkiezingen, wilde Trudocs daar natuurlijk meer van weten.

in picture: Hilde Kempeneers


We zien tegenwoordig wel vaker mensen op Facebook passeren die deelnemen aan de sociale verkiezingen, maar wat zijn die sociale verkiezingen nu precies weer?

"Van 16 tot en met 29 november 2020 zijn er in dit land sociale verkiezingen. Dan kiezen werknemers in heel België hun afgevaardigden voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk (CPBW of Comité PB) en de Ondernemingsraad (OR).

Erg belangrijke verkiezingen dus, want het gaat over de representatie van alle werknemers. Je kiest wie jou vertegenwoordigt in het sociaal overleg binnen jouw onderneming of organisatie. Je kiest wie je en jouw belangen de komende 4 jaar vertegenwoordigt in de belangrijkste overlegorganen binnen je bedrijf of organisatie. Dat zijn dus het Comité PB en de OR. Daar zetten de afgevaardigden of delegees zich in voor onder meer betere arbeidsvoorwaarden of welzijn op het werk."

Hilde mogen we eerlijk zijn? We hadden in jou geen Inge Vervotte gezien die op de barricades gaat staan in een rood hesje en een megafoon. Zijn we verkeerd?

(lacht). "Wel, na toch meer dan 20 jaar ervaring ben ik nog steeds gedreven en gepassioneerd door mijn job. Daarom dat ik wil ijveren voor de beste werkomstandigheden voor al mijn collega’s. Als ik mij ergens voor inzet is dat geen 100 maar 200 %. Ik ben ook heel leergierig en als afgevaardigde kan ik veel leren. Ook met nieuwe en andere mensen van het werk in contact komen. Dit leidt tot meer kennis die ik dan ook weer kan omzetten om meer mensen te helpen. Dat is het doel van afgevaardigde toch?"


Waarom het rode BBTK?

"Eerlijk, Ik heb eigenlijk geen politieke voorkeur maar hun fractie bij Brussels Airlines komt het meest overeen met mijn visie. Het is een topteam waar alle mensen op dezelfde lijn zitten en dezelfde doelstelling hebben. Ik ben gevraagd door collega’s van BBTK die ondertussen vrienden geworden zijn en vooral hun oprechtheid heeft me overtuigd."

"Voorlopig heb ik geen ambitie voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ... never say never.

in picture: Hilde Kempeneers


Inspireert een Kamala Harris (vice-president elect VS red.) jou?

"Wat een mooie prestatie van Kamala om het als eerste vrouw met een migratieachtergrond tot vice-president van de VS te schoppen. Vooral haar uitspraak dat wanneer je iets met passie doet en je echt je best doet, alles mogelijk is! Dat kwam hard bij mij binnen, ja."

"De grote leegstand en verkrotting van panden in onze winkelstraten zijn een probleem. Men heeft ook te veel werken gelijktijdig in de stad willen doorvoeren.

Iets anders nu: je hebt onlangs afscheid moeten nemen van jouw goede vriendin Els Roosen. Wat doet dat met eens mens? Sta je nu anders in het leven?

(stil) "Ik was heel close met Elske. Ze was als een zus voor mij. Weet je, alle clichés zijn waar na zo'n verlies. Ik ervaar een grote leegte die maar niet opgevuld geraakt. Maar goed, ik heb helaas ook mijn ouders allebei moeten afgeven. Op een leeftijd van 57 jaar na een slopende lijdensweg. Hun heengaan heeft me aan het wankelen gebracht. Mijn onvoorwaardelijke houvast en geborgenheid viel plots weg. Dus ja, na veel verdriet en een dieptepunt heb ik een groter en misschien beter relativeringsvermogen dan anderen aangekweekt. Daarom: Leef vandaag! Niet gisteren of morgen, maar vandaag! En kom je in de problemen... vraag het aan je vakbondsafgevaardigde wat je moet doen. Kijk, ik heb mijn draai al wat gevonden. (lacht)."

"Sint-Truiden is thuiskomen voor mij. Op welke prachtige plek in de wereld ik ook ben, het is altijd fijn weer in mijn eigen stad te zijn.

Wat betekent Sint-Truiden voor jou?

"Sint-Truiden is thuiskomen voor mij. Op welke prachtige plek in de wereld ik ook ben, het is altijd fijn weer in mijn eigen stad te zijn. Even gaan wandelen in 't Speelhof en de restaurantjes en cafeetjes op Sint-Zuiden rond de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Die sfeer en gezelligheid vind je bijna nergens. Maar goed, er zijn ook uitdagingen. De grote leegstand en verkrotting van panden in onze winkelstraten zijn een probleem. Men heeft ook te veel werken gelijktijdig in de stad willen doorvoeren. Met de bijhorende verkeersproblemen als gevolg. Sint Truiden is nu eenmaal geen grootstad en moet dat ook niet willen worden. Waarom willen we onze gezelligheid opgeven en inboeten aan authenticiteit en gezelligheid? Truineers zijn e ras apoat. Laat ons dat liefst zo houden."


Slotvraag: Mogen we jou op een lijst van de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 verwachten?

"Voorlopig heb ik geen ambitie voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar ... never say never."

2.161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page