Koen Lammens (49), van Euroclear-bankier over Piet Stockmans tot Truiense wijnhandelaar: “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken”
- Dirk Selis

- 17 uur geleden
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 minuten geleden

Wie in Sint-Truiden de naam Lammens hoort, denkt meteen aan die grote, bedrijvige clan die in alle hoeken van de stad wortels heeft geschoten. Van melkboer Jean van Trudo Zuivel over Willy van het OCMW en oud STVV- voorzitter Bart tot Luc a.k.a. Luka La Menzo en Jo van de Watering… Het zijn namen die in de stad klinken als kerkklokken.
In dat brede familiemilieu groeit Koen Lammens, de zoon van Georges van Verlichting Lammens vanop Nieuwpoort, op, samen met zijn zus Kathleen, vandaag leerkracht Exacte Wetenschappen in Haspo-Centrum. “Zij was voorbestemd om les te geven”, steekt Koen van wal. “Ik totaal niet. Ik was in niets een gelijkaardige versie van haar. Ik vloog weliswaar door het Aangenomen College, maar zonder enig idee wat ik wilde doen. En dan moet je kiezen.” Koen studeert Economie verder aan de KU Leuven en valt al snel voor de internationale financiële wereld. Na zijn studies gaat alles pijlsnel. Hij start bij JPMorgan Chase, een van de grootste financiële instellingen ter wereld en later bij het ondertussen bekend geworden Euroclear, een internationaal afwikkelings- en bewaarsysteem voor financiële producten. “Een bruisende omgeving. Het was jong, internationaal, dynamisch. Spanjaarden, Italianen… veel mensen die naar Brussel kwamen omdat Engels de voertaal was. Overdag veel energie, ’s avonds Brusselse cafés en nachten die langer duren dan verstandig is.” Maar het is ook de wereld van cijfers, druk, systemen. Koen leert er snelheid maken, projecten trekken, communiceren in vijf talen en functioneren in een cockpit die nooit stilstaat.
"Athene, in Bahrein, in Oostenrijk… Om de twee weken zat ik op een vliegtuig. Dat is fantastisch als je jong bent en je enkel verantwoordelijk bent voor jezelf
Consulting tussen Athene, Bahrein en Wenen
Euroclear brengt hem naar Accenture Consulting, waar hij bankteams in heel Europa begeleidt bij reorganisaties, opleidingen en technologische veranderingen. “Ik gaf trainingen in Athene, in Bahrein, in Oostenrijk… Om de twee weken zat ik op een vliegtuig. Dat is fantastisch als je jong bent en je enkel verantwoordelijk bent voor jezelf.” Maar ondanks dat avontuur wringt er iets. “Ik voelde: dit is niet mijn wereld. Ik miste iets menselijks. Iets tastbaars. Ik wou iets doen dat geur, ziel en ambacht had.” Dat ‘tastbare’ komt er via een wonderlijke ontmoeting. Koen koopt een kunstwerk van de bekende kunstenaar Piet Stockmans, beroemd om zijn minimalistische, vaak wit-met-blauw vormgegeven porselein dat zowel kunst als gebruiksvoorwerp is. Wanneer Piet het werk persoonlijk komt plaatsen, raken ze aan de praat. Stockmans zoekt iemand die zowel economisch inzicht heeft als gevoel voor creativiteit. “Dat klikte meteen. Piet zei: ‘Ik zoek zo iemand als jij.’” Even later staat Koen in Stockmans atelier porselein te bakken, te leren, te ruiken, te laten vallen en opnieuw te beginnen.
"Radiators van chocolade, gigantische art horses met lampenkappen van het gerenommeerde ontwerpcollectief Moooi. Je voelde dat de designwereld op zijn piek zat.
Een totaal andere wereld, stil, intens, ambachtelijk, maar met een enorme aantrekkingskracht. Via designbeurzen in Milaan rolt Koen dieper in het designuniversum. Zo ontmoet hij Michel Van Genechten, telg uit de beroemde familie die wereldwijd automatische schuifdeuren ontwikkelde. Van Genechten richtte in 2003 het designmerk Vange op en werkt daarvoor samen met het kruim van de Belgische en Franse ontwerpers. En opnieuw klinkt de vraag: ‘Kom voor mij werken’. “Het was de periode dat alles kon”, vertelt Koen daarover. “Radiators van chocolade op beurzen, gigantische art horses met lampenkappen van het gerenommeerde ontwerpcollectief Moooi. Je voelde dat de designwereld op zijn piek zat. Tot de crisis van 2008 over de wereld heen walst en alles keihard stilvalt.” Vange moet saneren, en Koen belandt opnieuw op een kruispunt in zijn loopbaan.

De wijnmicrobe slaat toe
Die volgende wending komt via een degustatie bij wijlen John Monard van de Wijnmakelaarsunie. Koen stelt vragen, John hoort het, en dacht: die man weet iets van wijn. De liefde voor wijn zit nu in zijn bloed. Koen volgt in die tijd cursussen bij de gekende Haspengouwse wijnmaker Peter Colemont van Clos d’Opleeuw en bijJos Mechelmans van SyntraPXL. Hij wordt sommelier, wijnkeldermeester en schopt het in 2010 tot de tweede plaats in de nationale finale van Maître-Sommelier. Zijn neef Marc Paradis, die samen met Jos Helven in 2005 Vinvino heeft opgericht, geeft hem de laatste duw. De wijnpassie wordt een vaste krachtlijn. In 2010 neemt Koen het roer van Vinvino over. “Jos kon koken als geen ander. Hij had de klassieke communiekeuken van zijn moeder meegekregen, en hij en Marc gaven degustaties in de kelder van het Nieuwscafé. Dat was de start. Wijn en gerecht, Frankrijk versus Italië: altijd twee glazen per gang. Dat spel, die spanning: dat lag ons perfect.”
"Jos kon koken als geen ander. Hij had de klassieke communiekeuken van zijn moeder meegekregen, en hij en Marc gaven degustaties in de kelder van het Nieuwscafé.
Jonge domeinen uit een Oude Wereld
VinVino ontstaat in 2005, in een periode waarin de wijnen uit de Nieuwe Wereld sterk in opmars waren en veel mensen het gevoel hadden dat vooral de Franse wijnmakers wat ingedommeld waren: hoge prijzen, niet altijd in verhouding tot de kwaliteit, en weinig innovatieve technieken. “Terwijl concullega’s zoals Ad Bibendum in Hasselt toen volop kozen voor Chili, Argentinië of Zuid-Afrika, wilden Jos en Marc net het tegenovergestelde bewijzen”, gaat Koen verder. “Ze geloofden dat ook in Frankrijk en Italië een nieuwe generatie wijnmakers opstonden: zonen en dochters die stages liepen in Australië, Chili of Zuid-Afrika, moderne technieken leerden kennen en die kennis meenamen naar hun familiebedrijven. Vanaf dag één kiest VinVino daarom bewust voor kleine, vaak jonge domeinen, van 1.000 tot 20.000 flessen, waar met hart en ziel gewerkt wordt en waar de prijs-kwaliteit klopt.”

Vers gemaaid gras en pompelmoes
De missie is duidelijk: wijnen selecteren die typisch zijn voor hun terroir, die de authenticiteit van een regio uitademen en die je proeft zoals ze bedoeld zijn. “Een Sancerre moet ruiken naar buxus, vers gemaaid gras en pompelmoes, niet naar een geoxideerde appel”, zegt Koen. “ Veel van de wijnmakers in het VinVino-gamma werken biologisch of biodynamisch, al staat dat niet altijd op het etiket, je merkt het vooral in het glas.” Twintig jaar later spreekt niemand nog over een ‘ingedommelde’ oude wereld: Frankrijk, Italië en Spanje zijn opnieuw absolute referenties, en VinVino blijft trouw aan zijn oorspronkelijke slagzin: "Genieten van het beste dat wijn kan bieden". In 2015 opent Koen zijn fysieke winkel in Sint-Truiden. Eerst een klein stuk, daarna uitgebreid naar het volledige pand nadat de verlichtingszaak sloot. Vinvino groeide op een rustige, consistente manier, met Bourgogne en Piemonte als specialiteiten. “Dat zijn streken met een ziel waar het terroir het verschil maakt met telkens maar één druif in de hoofdrol. Chardonnay en Pinot Noir voor de Bourgogne en vooral de Nebbiolo voor de Piemonte. De spanning tussen die twee gebieden is bijna een verhaal op zich.”
"Twintig jaar later spreekt niemand nog over een ‘ingedommelde’ oude wereld: Frankrijk, Italië en Spanje zijn opnieuw absolute referenties
Kasteel van Ordingen: vier jaren van pure intensiteit
Dan volgt opnieuw een toevallige ontmoeting: Koen komt in Restaurant Aurum van het Kasteel van Ordingen zijn catalogus voorstellen en botst op maître d’hôtel Egide Cordie. “‘De wijnkaart is rond, maar we zoeken een sommelier.” Koen stelt voor om rond te kijken, maar Cordie antwoordt: is dat niets voor jou? En zo begint Koen in volle coronaperiode in Restaurant Aurum, een rollercoaster zonder remmen. Hij maakt er de opstart mee van een nieuwe gastronomische ploeg en werkt zij aan zij met chef Gary Kirchens. Hij ziet het restaurant in 2022 zijn eerste Michelinster behalen. Uniek voor Sint-Truiden. Maar ook voor een stuk zijn overwinning. Hij maakt er een wijnkaart die vandaag nog wordt geroemd en ontmoet gasten uit alle lagen van de samenleving. “Ordingen was prachtig, maar ook slopend. Ik werd geleefd. Ik had een winkel die open moest blijven en toen heb ik het geluk gehad te kunnen rekenen op twee goede wijnvrienden, Francis Piccart en Jos Bellinkx. Ze hebben me letterlijk gered. Zij hielden Vinvino draaiende toen ik ’s avonds in de zaal stond en ’s nachts de wijnkaarten zat aan te passen.” Koen behaalt in die periode ook de titel van beste sommelier van Limburg en werd tweede in de Belgische finale.
"Het Kasteel van Ordingen was prachtig, maar ook slopend. Ik werd geleefd.
Een gezin dat kraakte
Toch komt in maart 2024 het besef dat dit leven niet vol te houden is. Met twee tienerzonen Toon (15) en Piet (13) en een echtgenote, Leen, die tegelijkertijd als opleidingshoofd de nieuwe opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool PXL uitbouwt, komt de limiet in zicht. “Als ik om half één thuiskwam dacht ik dat ík laat was. Leen zat dan vaak tot één of twee uur door te werken. Het gezin kraakt.” Koen schakelt en kiest opnieuw voor balans. Voor zijn kinderen. Voor zijn winkel. Voor rust.

Vinvino als rustpunt én levenswerk
Vandaag staat Koen voltijds in Vinvino. Wie er vandaag binnenwandelt, vindt er meer dan flessen. Men vindt er het levensverhaal van iemand die nooit bang was om opnieuw te beginnen, en die nu precies zit waar hij hoort. VinVino staat er in 2025 sterker dan ooit en werkt tegelijk hard aan de toekomst. Na een intens lustrumjaar, met tal van tastings en samenwerkingen, onder meer met (La Botte), Bistro Zutt, L' Angelo Rosso, Restaurant De Stadt van Luijck, Restaurant Alter, Lucy's Table ... zet de wijnzaak nog meer in op beleving en gastronomie. Door het overlijden van Jos zijn de eigen food & wine-degustaties weggevallen, maar dat leidt tot nieuwe partnerships, winemaker dinners en evenementen met toppers zoals Chiara Boschis, Claudia Cigliuti en het Bourgondische talent Michel Naddef. “Vandaag focust VinVino volledig op Frankrijk en Italië en wordt achter de schermen gewerkt aan een nieuwe website, webshop en een volledig geïntegreerd ERP-systeem via Odoo. Dat moet ervoor zorgen dat klanten vanaf 1 januari een eigen login en account krijgen, hun bestellingen kunnen opvolgen, hun bestelhistoriek raadplegen en makkelijker kunnen bijbestellen.”
"De boodschap aan Sint-Truiden? “Die is simpel: wie vandaag lekker en doordacht wijnadvies wil, kan hier gewoon binnenlopen. Want het leven is nu eenmaal te kort om slechte wijn te drinken.
Flesje voor bij de Osso Bucco
Naast de sterke particuliere klantenbasis investeert VinVino steeds meer in de betere horeca, vaak in combinatie met culinaire tastings. Organiseert hij workshops, zoals in een recente samenwerking met Kookwaar bij Pierard waarin de invloed van het glas op de wijn wordt onderzocht met glaswerk van Riedel, het bekendste kristalglasmerk ter wereld. Zelf springt Koen geregeld freelance in als sommelier bij partners zoals De Stadt van Luijck, Osteria Moretti, Restaurant Aurum of Restaurant Alter. En uiteraard is er de winkel. “ In de winkel, VinVino The Shop, kan iedereen vrij binnenlopen voor advies, of je nu osso bucco gaat maken, een uniek cadeau zoekt of thuis een kleine degustatie wilt organiseren. Het team bestaat bewust niet uit verkopers maar uit wijnliefhebbers die weten hoe hun wijnen smaken en perfect kunnen pairen met gerechten. Hoewel de Truienaar het pand nog vaak kent als “de lustrerie van bè Lammens”, is iedereen welkom: de deur staat open op vrijdag en zaterdag van 14 tot 18 uur, en op afspraak.” Bestellen kan via de website, maar ook via een actieve WhatsApp-groep waarin wijnliefhebbers als eerste op de hoogte worden gebracht van nieuwe leveringen en exclusieve allocaties. De boodschap aan Sint-Truiden? “Die is simpel: wie vandaag lekker en doordacht wijnadvies wil, kan hier gewoon binnenlopen. Want het leven is nu eenmaal te kort om slechte wijn te drinken.”
Vinvino – The Shop Nieuwpoort 21 3800 Sint-Truiden https://www.vinvino.be/
Foto's: Debby Termonia


Opmerkingen