top of page

De twee ‘uitvluchten’ van het Stadhuis
"Op dit eigenste moment bedraagt de financiële stadsschuld 107 miljoen euro"


In zijn rubriek 'De Stoute Schoen' laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen.


Het kan toch niet zijn dat niet één gemeenteraadslid in de meerderheid verontwaardigd protesteert en woedend “NEEN” stemt telkens de zoveelste verspilling ter stemming komt.

Weet er dan hier geen enkele politicus dat wij koploper-armoede zijn, dat op dit eigenste moment de financiële schuld 107 miljoen euro bedraagt, dat er in gans de stad nog alleen “leven” is vóór de deur van Sint-Vincentius en van het O.C.M.W., kortom dat de ‘Hoofdstad’ leeg versierd is?


"Weet er dan hier geen enkele politicus dat wij koploper-armoede zijn, dat op dit eigenste moment de financiële schuld 107 miljoen euro bedraagt, dat er in gans de stad nog alleen 'leven' is vóór de deur van Sint-Vincentius en van het O.C.M.W

En nu weer dat spuittoneel op de Groenmarkt, kost enorm, gaat kapot en moet méér hersteld worden dan dat het spuit. Omdat ik mij daar suf op speculeer en omdat ik toch geen antwoord kan vinden, ben ik te rade gegaan bij enkele vriendelijke gemeenteraadsleden van meerderheid en oppositie die me hun visie, weliswaar anoniem, wilden geven.


Een aantal van hen zei me: "Een stad is er om te besturen, niet om burgers een geldelijke steun uit de stadskas te geven". Larie en apekool. In Wallonië komen veel steden over de brug om de koopkracht van de zwakkeren te vergroten en om zo, en passant, de lokale handel en horeca te steunen. Voorbeelden zijn Court Saint-Etienne, Watermaal-Bosvoorde, Herstal en Ciney. In Vlaanderen opende Diksmuide de rij, hoorde ik.


"Die zachte dwang heeft een naam: 'partijdiscipline'. Een soort toverwoord dat betekent : de partijtop beslist en de kudde volgt.

Andere gemeenteraadsleden zeiden me dan weer dat ze aan handen en voeten gebonden zijn. Dat ze verplicht worden – of zich verplicht voelen – mee te stemmen met de partijlijn, dat is hetgeen door de partijtop wordt bedisseld. Die zachte dwang heeft een naam: 'partijdiscipline'. Een soort toverwoord dat betekent : de partijtop beslist en de kudde volgt.


Ik ben mij dan betreffende die partijdiscipline gaan bevragen bij een doorwinterde schepen van Landen. Hij zei :'Ge denkt toch zeker niet dat ik mijn geweten en mijn overtuiging opzij ga schuiven voor wat de partijtop dicteert. Ik heb gedurende mijn twee legislaturen die discipline genegeerd en ik heb mijn geweten laten spreken. “Ze waren dan wel groen op mij, maar ze hebben mij toch nooit iets in de weg gelegd', lachte hij.


Grofweg geresumeerd : "Och, die berg schulden, dat is voor die na ons komen. En de armoede, dat is van vóór onze tijd"

418 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page