top of page

De vastgoedmakelaar bestuurt de Stad

In zijn rubriek de Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


De Kemel, die ze nu weer gaan schieten, is in grootte recht evenredig met de onkunde die hoogtij viert ten stadhuize: achter het zwemdok komen 80 woonkoten! 80 of hoort ge niet goed? Wie gaan ze daar wel inzetten? Het krioelt toch van de appartementen.

Enkel rijkere mensen, die nu in huizen wonen in de stad, zullen naar daar verhuizen, om 'van het werk af te zijn' of 'om van de kosten af te zijn' en om een rustige oude dag te beleven. En zo loopt stillekes aan de ganse stad leeg! Het fameuze leegstandsregister en het even krankzinnige verwaarlozingsregister heeft nog drukke dagen in het verschiet. En dat de ouderen van dagen maar dubbel nadenken, want het is genoeg dat er in de blok maar éne in de dag slaapt en elke nacht 'opzit', naar keiharde muziek te luisteren, of van de ene post naar de andere zapt, volk ontvangt, schuifelt met stoelen, daar wordt ge horendol van. Van pure miserie plakt ge op uw ruit: 'Te koop en/ of Te huur. En als de wind meezit, onderschat het bandenlawaai van veel te veel, en veel te snel rijdende auto's, camions, tractors niet.

Huizen zijn luizen, appartementen zijn teken

Uw dagelijkse boodschappen? Dan moet ge voor het hanengekraai uit uw bed, want hoe ge daar in de dag uit de verkeersknopen gaat geraken, daar bekommert geen dode kat zich om. "Huizen zijn luizen, appartementen zijn teken", zeggen ze overal. De stad wordt bestuurd door de projectontwikkelaar. In Hasselt hebben ze van miserie die jongens weggejaagd. Daar hebben ze besloten zich over de burgers te ontfermen. Hier ontfermt het Stadhuis zich over zichzelf. Zien ze dan niet dat de huizenrijen er elk jaar wat 'mottiger' uitzien, dat affiches met 'te huur' langzaam maar zeker een broertje bijkrijgen, genaamd 'te koop' ? Velen zakken al in huurprijs, het kan niet dienen, de handel in dees stad is doodgewurgd.

Ambetanterik

En als ge zegt : 'subsidieer toch studiokes boven de winkels', dan krijgt ge: 'dat willen de handelaars niet' of 'een aparte ingang, dat is te moeilijk. 'Ik heb nog liever dat die politieke man mij gewoon toesnauwt: 'houdt gij toch eens uwe mond ambetanterik, dan mij die twee 'standaardantwoorden' te doen geloven. De ware reden is dat ge dan hard moet werken en 'luie zweet is rap gereed.' Trouwens, waarover praten we nog, voor jaren en jaren zal de kas leeg zijn. Die geraakt niet meer gevuld, aan diggelen geslagen door 140 miljoen euro schuld. Laat de boel maar volbetonneren, dan zijt ge van alles af, dan, kunt ge u overal laten zien en met gulle hand bokken trakteren. Kwestie van 'eraan te blijven als het kiezes is'... Schiet nu toch dat woordje 'algemeen' eens weg uit het 'algemeen belang'.

1.101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page