top of page

De waarheid achter de Minderbroederssite: Monseigneur gniffeltElke 'gewone' mens met een 'fritsel' gezond verstand kent de spreuk of het gezegde: 'Ge moet altijd uw tering naar uw nering zetten.' Dat betekent dat ge best altijd uw uitgaven afstelt op uw inkomsten. Iemand die veel verdient doet meér op dan iemand die een kariger inkomen geniet. Niks daarvan in het pretentieuze 'Hoofdstedelijke Stadsgewest': hoe hoger de schuldenberg, hoe zotter de uitgaven. Of: 'schulden verminderen door te verkwisten'! Wat er hier zoal scheelt, ge slaat er een gezonde boer mee van zijn paard. Het verhaal dat nu volgt werd mij 'gedaan’ door een pientere zakenman, die voorts onbekend wenst te blijven.

"Om de vijf jaar wordt de huurprijs van 67.500 euro verhoogd met tien procent. Goed geboerd van die Paters, vindt u niet?

Meerderbroeders De 'Stadshuisconducteurs” zijn het Administratief Centrum, Schuttershof, Kazernevest zo moe als koude pap. Geen kat die weet, of beter, geen kat die mag weten waarom. Want dat gebouw is het enige in onze stad dat goed draait. Grote wachtzaal, private loketjes met stoelen, veel ruimte, veel lichtinval en‚ op 't verdiep burelen genoeg, luxe té over. Maar de schepenbank vindt dat de failliete stad rijk is en sluit een huurcontract af (erfpacht) met de Paterkes Minderbroeders, die ineens van Minderbroeders promoveren tot Meerderbroeders want kerk en klooster worden aan Stadje verhuurd voor 67.500 Euro per jaar. Wacht, 't ís nog niet gedaan. Om de vijf jaar wordt de huurprijs (67.500 euro) verhoogd met tien procent. Goed geboerd van die Paters, vindt u niet? Op naar de Bank

De kerk blijft overeind. Toch zolang ze niet invalt, zoals het Seminarie. Maar met de cellen van de geestelijken en met de refter, eetzaal, salons, burelen kan de Stad niks doen, dus platgooien en een fonkelnieuw administratief centrum oprichten. En op naar de Bank. Om een 'bom' te gaan lenen. De schuldenberg is in volle wasdom, en wordt in de rugzak van onze kinderen gesmeten. Die zullen kun leven op hun knieën kunnen kruipen. Die geraken nooit meer recht...!

"Ik zie de Paters al gniffelend in de handen wrijven: als de huur eindigt, dan wordt de Kerk eigenares van al wat de Stad daar heeft op elkaar gemetseld. Alles voor onze Heilige Moeder, niks meer voor de Stad.

Dat doet niets. Hoelang de huur of de opstal zal duren, wist mijn tipgever niet, maar híj dacht toch alleszins meer dan dertig jaar. Ik zie de Paters al gniffelend in de handen wrijven: als de huur eindigt, dan wordt de Kerk eigenares van al wat de Stad daar heeft op elkaar gemetseld. Alles voor onze Heilige Moeder, niks meer voor de Stad. Die mag dan opnieuw huren, maar dan bepaalt het Rectoraat van de Minderbroeders wél de huurprijs. Dan hebben ze de Schepenraad van de toekomst nog eens goed ‘in de tang’. Opstal, dat ruikt naar een stal.

1.958 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page