top of page

Derde golf overspoelt Sint-Truiden: Trudocs zet de feiten voor u op een rijtje

Bijgewerkt op: 22 jan. 2021De derde Coronagolf overspoelt Sint-Truiden. De testresultaten van de 280 leerlingen en 25 personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof liegen er niet om: ongeveer één op de zes blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Vragen blijven: hoeveel Truienaren zijn ondertussen besmet, over welke variant spreken we en hoe is het opnieuw zover kunnen komen? We zetten de feiten even op een tijdslijn.


Dinsdag 15 december: Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend' "We zien dat in gemeenten en steden zoals Sint-Truiden er de laatste dagen een zeer sterke rondgang van het virus is."


Maandag 4 januari 2021: Tip van arts in Sint-Trudo Ziekenhuis loopt binnen op Trudocs-redactie: "26 personeelsleden besmet waren mogelijks met de Britse variant". Woordvoerder van het ziekenhuis minimaliseert de feiten


Woensdag 13 januari 2021: Het Sint-Trudo Ziekenhuis brengt zelf uit getroffen te zijn door een zware corona-uitbraak met 43 besmettingen op een week . “We vrezen voor een besmettelijke variant. Het labo onderzoekt de stalen”, zegt woordvoerster Miet Driesen op aan HBVL. De meeste geplande opnames zijn stopgezet tot alvast 1 februari.


Dinsdagochtend 19 januari 2021: Kleuter- en basisschool Schuttershof in de Tichelrijlaan in Sint-Truiden sluit gedurende tien dagen de deuren nadat er een aantal leerlingen en leerkrachten positief testten op corona. Het zou gaan om een besmetting met de Britse coronavariant. Om de mogelijke uitbraak zo snel mogelijk in te dammen, wordt de kleuter- en basisschool gesloten.


Dinsdagmiddag 19 januari: eerste topoverleg tussen de stad Sint-Truiden, de gouverneur en met volgende partners: Agentschap Zorg en Gezondheid, Eerstelijnszone Haspengouw, Federale Overheidsdienst volksgezondheid, Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo. Dit naar aanleiding van een aantal alarmerende besmettingen binnen de kleuter- en basisschool ‘Het Schuttershof’ en groepsopvang ‘De Egeltjes’. In onderlinge afstemming werd uit voorzorg beslist om breed te testen bij alle leerlingen en personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof op woensdag 20 januari. Dit gebeurde in het mini-testcentrum in de Trudosporthal van Sint-Truiden.


Woensdag 20 januari: Enkele personeelsleden bij kleuter- en basisschool Momentum en Leefschool de Villa testen positief op corona. Om elk risico voor verdere verspreiding in te dijken worden bijkomende preventieve maatregelen genomen. Tegen de avond komt de beslissing om de scholen ook in quarantaine te plaatsen en te sluiten.


Donderdagochtend 21 januari: Uit de resultaten blijkt dat ongeveer één op zes personen positief testte op COVID-19. Gezien een eerdere bevestiging van 2 besmettingen met de Britse variant is er een sterk vermoeden dat deze zich binnen de school bevond. Gezien deze onrustwekkende resultaten uit de eerste testing, werden er vandaag opnieuw een 300-tal testen bij leerlingen en personeelsleden uitgevoerd waarvan de resultaten nog moeten binnenlopen. Ook basisschool De Letterfant in Gelinden gaat gedeeltelijk dicht. In die school zitten er 10 leerkrachten in quarantaine, waardoor er onvoldoende personeel is om les te geven. De 160 kinderen van de basisschool De Letterfant krijgen nu afstandsonderwijs. De kleuterschool van De Letterfant, die zo'n 100 kinderen telt, blijft wel gewoon open


Donderdagavond 21 januari: Tweede Topoverleg om de strategie bij te stellen met als doel een beter beeld van de omvang te schetsen en een bredere uitbraak te voorkomen. In consensus beslist men volgende maatregelen te nemen: De testing in de regio Sint-Truiden (beperkt tot het grondgebied van de Eerstelijnszone Haspengouw) vanaf morgen uit te breiden naar: de klassen waar zich hoog risicocontacten bevinden van positief geteste personen, incl. internaat; de ouders van positief geteste leerlingen; de kinderen jonger dan 6 jaar uit de reeds geteste collectiviteiten, kleuter- en basisschool Schuttershof en Momentum in Sint-Truiden, maar enkel bij de kinderen waarvan de ouders zich vrijwillig aanbieden in het testcentrum in Sint-Truiden.


Vrijdag 22 januari: Alle buitenschoolse activiteiten (incl. kampen) voor kinderen onder 13 jaar worden stopgezet ten minste tot en met vrijdag 12 februari 2021 op het grondgebied van Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Gingelom, Heers, Wellen, Borgloon en Alken.

1.205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page