top of page

Een ziekenhuis is geen jackpot: "Voor stenen worden dokters en verpleegkundigen uitgeperst"

In zijn rubriek 'De Stoute Schoen' laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden en de wereld schijnen


Goede geneeskunde, goede verpleging, dat is allang bijzaak. Alleen hopen winst maken, Die winst perst ge uit uw medisch en uit uw verplegend personeel, niet waar Mijnheer de slavendrijver-directeur. Even in herinnering brengen. Houdt u vast, ge gelooft het niet.

In het Brusselse Erasmus Ziekenhuis was een werkweek voor de stagiairs-specialisten 85 uren aan één stuk door, zonder uw bed te zien. Strompelend, totaal uitgedoofd sloffen de jonge dokters, gelijk zombies doorheen de kliniekgangen. Tot ze niet meer kunnen. Tot ze verleden maandag 7 juni, besluiten te staken. Ze hadden geen andere keus. Zweepdirecteur en beulenbestuur roept de Politie: ze moeten en ze zullen werken, moe of niet moe en de 'doktoors' worden warempel uit hun bed gelicht door de Politie.

De vernedering ten top: ge zijt onder dwang kapot gewerkt, ge verdient het zout niet op uw brood, uw overuren worden pas betaald als ge er minimum zestig hebt 'geklopt', had ik geen afgebeulde getuigen, ik zou het zelf niet kunnen geloven. Dat er binnen kliniekmuren nog zo'n slavernij bestaat! Maar, per geluk, niet lang meer. Want die marteling is in het verkeerde keelgat van een machtige staatsinstelling geschoten: de Rechtbank.

Binnen de kortste keren (op vrijdag 11 juni red.) viel het Arbeidsauditoraat, zeg maar de recherche van de Arbeidsrechtbank, de kliniek binnen. Ineens zonk het bibberend potentaatdirecteurtje ineen: met niks in orde. De boel werd in beslag genomen. Het ziekenhuisbestuur zal het mogen gaan uitleggen voor de Arbeidsrechters. 't werd stilaan hoogtijd.

En nu volgt de perstoespraak van de Magistraat- Auditeur, woord voor woord: "Dokters gedurende 85 uur aan één stuk van hun slaap beroven, brengt niet alleen de gezondheid van die artsen in gevaar maar is ook een gevaar voor alle patiënten. Want hoe kunnen zij in zulke toestand nog de juist diagnose stellen of de correcte medische act stellen ? De stem trilde, de verontwaardiging was groot, heel groot. Een kliniek is geen winstjackpot. Een kliniek dient om genezing te brengen. Ze draait op de bijdragen van heel de bevolking. En stop nu toch eens met prachtklinieken af te breken, zoals de oerdegelijke Sint-Jozefskliniek. Het 'hoog op poten' misbaksel heeft geldverslindende proporties aangenomen. En waarom? Omdat het de mode is, de trend van het moment. Voor stenen worden dokters en verpleegkundigen uitgeperst. Maar u, zowel als ik, worden liever geopereerd in een kliniek -oude stijl- door een goed uitgeruste, goed betaalde en sterk gemotiveerde chirurg dan in een hypermodern gebouw, door een doktoor, die zijn ogen van de vermoeidheid niet meer open kan houden. En hetgeen hier staat geschreven kreeg omzeggens geen aandacht in de pers. Het 'handgeklap' is uitgestorven, de offers vergeten. Niet door Trudocs. De schoen blijft schrijven. Handgeklap houdt aan. Trudocsgeklap ...


512 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
14 de jun. de 2021

Het is inderdaad verbazend dat dergelijke zaken de pers niet halen.

Toch zijn er (veel) meer dingen die in de pers verzwegen (moeten) worden.

Curtir
bottom of page