top of page

Engelbosch wil 'shortcut' van Graaf openleggen en dus moet tuin van Katrijn en Frank eraan geloven


in picture: Het Godshuis dat grenst aan de tuin van Katrijn Delwiche en Frank Somers// foto DSS


Een deel van de eigendom van Katrijn Delwiche en haar man Frank Somers is met onteigening bedreigd, omdat schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA) het pad van de Graaf en de Gravin dat tussen hun woning en het Godshuis loopt, opnieuw wil toegankelijk wil maken. Alleen, zo goed als niemand op het Begijnhof is daar vragende partij voor.


"We begrijpen er niets van", zuchten Katrijn en haar man Frank die ter hoogte van Begijnhof 29 wonen. Dat Truiense begijnhof werd in 1258 opgericht rond een centraal gelegen kerk met voorplein en buiten de stadsmuren van Sint-Truiden bij de Cicindriabeek. In haar glorietijd woonden er meer dan 200 begijnen. Vandaag is het er rustig wonen. Al verstoort het RUP Speelhof-Begijnhof-Veemarkt van schepen van Ruimtelijke Ordening de eeuwenoude rust.


‘slot en grendel’

"Blijkbaar wil de schepen ons onteigenen omdat tussen ons huis en het Godshuis een doorgang liep die de privétuin van de graaf en gravin van het Speelhof met het Begijnhof verbond. Dit was eigenlijk een soort van shortcut voor de graaf en gravin wanneer zij naar de kerkelijke dienst kwamen in de Begijnhofkerk. Voor de rest mocht daar niemand door. Het was zeker geen kerkwegel. Op de poort van Begijnhof 29 hing dan ook een bordje met daarop de tekst ‘slot en grendel’. Waar de doorgang nu voorzien is, heeft altijd een muur gestaan tot tegen het Godshuis. Stille Getuigen daarvan zijn de zeer oude foto’s van Begijnhof 29 die je veel op Facebook ziet passeren. De schepen wil die shortcut openstellen voor het publiek. Maar dan verliezen wij al onze privacy. Daarbij, zo goed als niemand op het Begijnhof wil dat pad. Het merendeel van de mensen heeft mijn bezwaar hierover ondertekend."


in picture: een oude foto van het Godshuis waar je kan zien dat er geen wegje meer was


Slechte verliezer

"De Stad Sint-Truiden heeft ons zelfs een paar jaar geleden hiervoor gedagvaard", gaat Katrijn verder. "Zij beweerden dat het stuk grond van hen was. Uitspraak van de rechter in januari 2021: De Stad Sint-Truiden heeft zich nooit als eigenaar gedragen. Het stuk grond behoort toe aan de eigenaars van Begijnhof 29. De stad toont zich hier als een slechte verliezer door over te gaan tot onteigening."


'Niemand wil dat pad'

"Klopt", zegt haar buurvrouw en gemeenteraadslid Marleen Thijs (Vooruit). "Niemand wil die onteigening voor een pad waarvan we nog niet eens wisten dat het bestond. Dat ze eerst wat aan de waterput doen, die staat te verkommeren. Het Speelhof is perfect bereikbaar. Niemand wil dat pad. Ook de eigenaar van het Godshuis niet.


"Wij liggen daar inderdaad niet meteen wakker van", zegt Laurens Gilen van Gilen NV en huidige eigenaar van het Godshuis. "Wij begrijpen de houding van Katrijn maar willen daarover ook geen vodden met de stad. We zien wel."


Schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA-) wenste niet te reageren.



1.609 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page