top of page

Erwin Breesch, de wachter van 't Speelhof: "Bestuur, doe er iets aan want 't begint te verkommeren"


Wie regelmatig het domein 't Speelhof bezoekt, zal Erwin Breesch (62) en zijn asielhond Rambo ongetwijfeld al eens tegen het lijf gelopen hebben. "Ik kom er tot drie keer per dag om met er met mijn hond Rambo te wandelen. Maar tegelijk houd ik de boel wat 't oog en steek hier en daar een handje toe. Maar de laatste tijd is het domein erg achteruit aan het gaan en dat is een pijnlijke zaak."


't Speelhof, het kasteeldomein dat in 1562 door de abten van Sint-Truiden als buitenverblijf werd ingericht, is vandaag een unieke uitvalsbasis voor wandelaars, joggers, spelende kinderen, jeugd- en sportverenigingen. "Maar de verloedering van het domein lonkt", steekt Erwin Breesch (62) van wal. In zijn portefeuille heeft Erwin een ietwat beduimeld kartonnen papiertje met alle kentekens van brommertjes die over het domein zoeven. "Kijk maar, wat een waslijst! Ze vormen een echte plaag en rijden de mensen soms van hun sokken terwijl hier geen motoriseerd verkeer is toegelaten. Maar niemand doet er wat aan. Er is dan ook bijna nooit een politieman te bespeuren. Ik blijf ze in 't oog houden en noteer hun kentekens. Je weet maar nooit."

In picture: Van lieverlee maakt Erwin het putje om de zoveel dagen dan maar zelf leeg


Och menne joeng, skèit aat!

"'t Speelhof is een prachtige groene Long midden onze stad. Maar we moeten oppassen dat onze long niet ziek wordt. De stad moet het domein toch wat beter beginnen te onderhouden. Netels en onkruid welen tierig, de Trudobronbeek en de vijvers slibben dicht. De vergeet-me-nietjes aan het Corona-monument? Och menne joeng, skèit aat! Ga maar zien. Niet onderhouden. Maar het toppunt is toch wel de prikkeldraad!"


in picture: de zo goed als dichtgeslibde Truobronbeek in 't Speelhof


De Prikkeldraad

De prikkeldraad? "Klopt! Ik ga sedert Corona enkele keren per jaar met mijn oude schoolmakker Erwin wandelen op 't Speelhof”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). “Erwin kent het domein als geen ander. Tijdens onze laatste wandeling signaleerde Erwin mij de gevaarlijke situatie van de prikkeldraad en ik heb dat onmiddellijk aan de stadsdiensten gemeld, zoals dat past voor een gemeenteraadslid en eigenlijk voor elke bewuste burger. Maar bon, het antwoord dat ik ontving is dan weer een ander paar mouwen. Ik citeer uit het officiële antwoord van de stad Sint-Truiden half juni 2021: “Wat de prikkeldraad betreft is het een raadsel. Noch wateringen noch het Stadswerkhuis hebben er weet van. Vermoedelijk een burger omreden die wij niet kennen. Na controle op het terrein stellen we vast dat de prikkeldraad niet meer terug te vinden is.”

in picture: de prikkeldraad op domein 't Speelhof


Stad doet niets

"Onvoorstelbaar", foetert Vandenhove. "Momenteel ligt de prikkeldraad er nog en hebben betrokkenen zelfs via houten constructies en stenen een pad gemaakt om over de beek te stappen. En de stad Sint-Truiden ziet niets, zelfs na een melding. Waarom? Met welke bedoelingen? Met wiens goedkeuring? Natuurlijk is dat hout weggespoeld met de zware regenval van afgelopen dinsdag 29 juni 2021. En dan klagen dat de beken overlopen of dichtslibben. Wanneer gaan de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden klaarheid scheppen in deze gevaarlijke en onveilige toestand? Op openbaar domein moet de overheid, de stad Sint-Truiden ‘baas spelen’. Die prikkeldraad herleidt ’t Speelhof eerder tot ‘militair gebied’.”

2.457 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Jul 03, 2021

Beetje gaan kajakken in Brussel is véél plezanter. Er is plastiek te vissen. Leuk !

Like
bottom of page