top of page

Fotografe & frontvrouw Debby Termonia: "Ik trok David Lynch voor de lens in z'n keuken in Hollywood"Fotografe Debby Termonia (45) geboren en getogen in Sin City, woont samen met haar vriend Olivier Elen in het centrum van Brustem. Samen met de Zonhovense Kristof Meeuwissen en ketje Eugène Lachute spelen ze in de band ERNST, die deze week hun nieuwe nummer ‘Oh My Love’ lanceren. Een vrolijk calypsonummer met een ingetogen begin. "De song heeft een verloop dat gelijk is aan de hele corona-crisis", vertelt Termonia.


Ik vergaap mij al eens aan de foto's van de 45-jarige Truiense portretfotografe Debby Termonia. Haar prachtige foto’s verschijnen in weekbladen en dagbladen als Knack, Trends, Le Vif, L’Echo, De Tijd, Wilfried en Weekend Knack. Termonia is gespecialiseerd in het maken van portretten van bekende mensen en politici. Zo kan kan ze de ene dag schrijfster Lize Split voor haar lens hebben. En de volgende dag in de Wetstraat staan om zeg maar de premier te fotograferen. "Het is elke dag wat anders", vertelt Debby Termonia aan Trudocs. "En dat maakt het tof. Zo ben ik zelfs al ooit naar Hollywood gevlogen om de filmregisseur David Lynch in zijn keuken te fotograferen. Een hele ervaring." Wie haar werk wil zien, surft best naar www.debbytermonia.comVan Shakespeare tot Orbison

Maar dat deze uitmuntende fotografe ook zong, wisten we bij Trudocs niet. "ERNST is de naam van mijn band", steekt Termonia van wal. "Vanwaar de naam? ERNST is een kort, krachtige en makkelijk te onthouden naam. Bovendien is het een mooie lettercombinatie met maar één klinker. We bestaan sinds 2018. De groep is een artistiek collectief dat erg uiteenlopende muziek maakt. Van jazz tot popmuziek…. Er is maar een voorwaarde: we moeten het zelf mooi vinden. Onze eerste plaat was gebaseerd op gedichten van William Shakespeare, Christina Rossetti en William Blake. Maar er stonden ook covers op van Mozart en Roy Orbison. Onze tweede plaat ‘Er wordt verteld… ‘ was er dan weer eentje met zelfgeschreven korte griezelverhalen. De Oostendse acteur Sam Louwyck las ze voor. Wij maakten de muziek. Ook onze optredens zijn wat speciaal. We hechten enorm veel belang aan de performance en de look van de band. En dat wordt ook gesmaakt door het publiek. Wanneer de mensen ons na een optreden aanspreken, zeggen ze vaak: ‘Dit was precies een optreden uit een film van David Lynch’. En dat is natuurlijk een fantastisch compliment."


Christophe

"Het afgelopen jaar namen we onze nieuwe plaat op in onze huisstudio", gaat Termonia verder. "Christophe Elen, de broer van gitarist Olivier, zingt mee op een van de nummers. Het is een Russisch getinte song waarbij er in de achtergrond een mannenkoor zingt. Christophe is een van de stemmen.'

Jaren 80

"‘Oh My Love’ is dan weer een vrolijk calypsonummer met een ingetogen begin. De song heeft een verloop dat gelijk is aan de hele corona-crisis. De stille intro herinnert me aan de lockdown en het feestelijke vervolg doet me meteen aan de heropstart denken. Iedereen is weer uitgelaten en vrolijk. Heerlijk. Maar geen nummer zonder clip. We zijn erg bezig met clips en montage. Tijdens het maken van deze video wilden we vooral dat het geheel een jaren ’80-sfeer uitstraalde. Een kruising tussen een griezelige studentenfilm en flashdance. De beelden werden gemaakt door Ross Hillier. Hij filmde. Wij deden de montage. Wie de danseres is? Dat weten we niet. Maar ik zou haar heel graag ontmoeten wanneer de hele corona-heisa voorbij is."


QR-code

"‘Oh my love’ staat vandaag op Youtube en op alle downloadwinkels. Maar we hebben ook een postkaart-actie verzonnen. Deze zomer verspreiden we gratis postkaarten over heel Vlaanderen. Daarop staat een QR-code. Wanneer je die inscant, krijg je ons nummer te horen. Je kan de kaart voor jezelf houden. Of opsturen naar iemand die een muzikale opkikker verdient. Maar wie de postkaart niet kan bemachtigen, kan ook gewoon surfen naar: www.ernst.band/oh-my-love"


Meer info over ERNST: www.ernst.band947 weergaven0 opmerkingen
bottom of page