top of page

GAZO-site kost plots 500.000 euro per jaar meer dan voorzien

"Om haar prestigeproject aanvaardbaar te maken liet burgemeester Veerle Heeren (CD&V) systematisch de kosten onderschatten, en de inkomsten overschatten "

in picture: Burgemeester Veerle Heeren bij de opbouw van de Gazo-siteOp de laatste bestuursraad van Patri (het patrimoniumvehikel van de stad Sint-Truiden red.), was de consternatie groot toen bleek dat de nieuwe Gazosite de Truiense belastingbetaler maar liefst 500.000 euro per jaar meer gaat kosten dan eerst werd aangenomen. Dat is 50% meer dan oorspronkelijk begroot. Kosten voor onderhoud en energie werden systematisch onderschat, inkomsten werden rooskleuriger voorgesteld. Immers, om de bouw van dit prestigeproject door de reeds bloedrode begroting te loodsen, mocht het officieel niet te duur zijn. "Nu de bouw klaar is, valt het lijk uit de kast", zegt Vooruit-fractieleider Gert Stas. "De Haspengouwse muziekacademie mag jaarlijks 500.000 euro bijpassen. Voor dat bedrag was hun oude muziekschool prachtig gerenoveerd, maar dat ging toen niet wegens te duur."


De Gazometersite is sinds november 2018 in gebruik. De Academie Haspengouw Podium en de Sint-Ritaschool langs Kabost zijn de belangrijkste huurders. De jongerencampus met de polyvalente fuifzaal is een derde onderdeel van het complex. De nutsvoorzieningen en onderhoudskosten van de gehele Gazometersite vallen volledig ten laste van het stadsbedrijf PATRI. Om dit complex break-even te laten draaien had de huurprijs, inclusief nutsvoorzieningen en onderhoud, € 1.078.542,40 op jaarbasis moeten zijn, maar nu blijkt dit maar liefst 500.000 euro te laag geschat.


Te laag gebudgetteerd

“De ramingen van deze nutsvoorzieningen en onderhoudskosten zijn oorspronkelijk te laag gebudgetteerd wanneer we de huidige werkelijke uitgaven en kosten bekijken“, zegt Vooruit-fractieleider Gert Stas. "Geen groot geheim, dat staat simpelweg in het dossier te lezen. De ramingen staan los van de huidige dure energieprijzen omdat de 500.000 euro extra met terugwerkende kracht werd ingevoerd vanaf 01 januari 2021, dus voor de algemene prijsstijgingen."

"Weet je, de schuldenlast van Sint-Truiden is dermate hoog dat een duur prestigeproject nooit de begrotingstoets had kunnen passeren. Door de verwachte kosten te laag en de inkomsten te hoog te schatten kon Veerle Heeren het lintje van de GAZO-site in 2018 toch nog knippen. De Truiense belastingbetaler moest later maar opdraaien voor de kosten. Later is ondertussen nu geworden.

Systematisch onderschat

"Daarbij werden ook de huurinkomsten via de Sint-Rita school via KABOST systematisch onderschat", gaat Stas verder. "De kosten voor onderhoud, verwarming, meubilair, … moeten zij volgens de -zeer genereuze- overeenkomst niet betalen. Het huurbedrag hangt enkel af van het aantal kinderen per schooljaar. Voor de huurinkomsten ging de stad bovendien steeds uit van 400 kinderen, maar de Sint-Ritaschool heeft nog nooit zoveel kinderen mogen ontvangen. Zij moesten dus minder betalen en kregen hun gas zo."


Muziekacademie kind van de rekening

“Aangezien enerzijds de nutsvoorzieningen en onderhoud van de volledige Gazometersite veel meer bedragen dan in eerste instantie gebudgetteerd en anderzijds de huurinkomsten voor de scholencampus lager zijn dan voorzien, dienen we noodgedwongen de huurprijs aan te passen voor de Academie Haspengouw Podium”, klonk Veerle Heeren droogweg tijdens de raad van bestuur van PATRI. "Zo wordt dus de muziekacademie het kind van de rekening. Zij moesten vertrekken uit het zo geliefde huis Claes aan de Leopold II straat omdat de renovatiekosten te hoog waren en zien nu dat hun huidige locatie een veelvoud kost."


Geen toevalligheden

"Het is naïef te veronderstellen dat deze grove misrekeningen 'toevallige fouten' zijn", zucht Stas. "Weet je, de schuldenlast van Sint-Truiden is dermate hoog dat een duur prestigeproject nooit de begrotingstoets had kunnen passeren. Door de verwachte kosten te laag en de inkomsten te hoog te schatten kon Veerle Heeren het lintje van de GAZO-site in 2018 toch nog knippen. De Truidense belastingbetaler moest later maar opdraaien voor de kosten. Later is ondertussen nu geworden."


Geen reactie

We vroegen burgemeester Veerle Heeren (CD&V) en AGOST-voorzitter Jelle Engelbosch (N-VA) om een reactie. Maar zij verkozen om niet te reageren.

1.020 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Wie verwacht nu een steekhoudend antwoord van een gegradueerde in de Rechten die een paar jaar op Financiën de "stiel" geleerd heeft en van een immo-make... euh ... misrekenaar ? Een journalist van Doorbraak lukt het vast wel.

Like

Hugo Hechtermans
Hugo Hechtermans
Oct 31, 2021

Die twee steken toch voortdurend iets uit...

Like
bottom of page