top of page

Gouden Schoen Lon Polleunis overlijdt op 80-jarige leeftijd: "Hij maakte van Stayen een merk!"STVV-icoon Odillon, Lon,Polleunis overleed woensdagavond laat, om 23.59 uur op 80-jarige leeftijd in het Hasseltse Jessa-ziekenhuis. De Gouden Schoen van 1968 sukkelde al enige tijd met zijn gezondheid.

Odillon, Lon,Polleunis de aanvallende middenvelder bij STVV en RWDM met een prachtige techniek, heerlijke trap en sublieme pass is niet meer. Polleunis won in 1968 als enigste STVV-speler ooit de Gouden Schoen. Hij debuteerde dat jaar ook voor de Rode Duivels met een 1-2 zege in Nederland en scoorde al na tien minuten. In totaal zou hij tien goals maken voor de nationale ploeg. “Niet makkelijk als speler van een kleine club, temeer daar de grote drie elk jaar wel vijf kandidaat-winnaars naar voren schoven”, zei Lon daar later zelf over. “Ik won voor Semmeling en Dockx. Natuurlijk deed het wel wat dat ik bij mijn eerste interland, 1-2-winst op Nederland, onmiddellijk het openingsdoelpunt scoorde. En ook in de volgende interlands scoorde ik regelmatig, 10 doelpunten in 22 interlands is ook niet mis." “Hij speelde zowel op het WK ’70 als het EK ’72, in totaal 22 interlands. Dat hadden er een pak meer kunnen zijn als op zijn beste positie toen niet Paul Van Himst had gestaan. Na meer dan 10 seizoenen nam hij afscheid van de Kanaries. Polleunis verkaste naar RWDM en pakte in 1975 zijn eerste landstitel. In de zomer van 1976 verhuisde hij terug naar Limburg en sloot zich aan bij tweedeklasser Tongeren.

"Zijn nalatenschap zal voortleven in de harten van de mensen die hij heeft geraakt en geïnspireerd. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en fans in deze moeilijke tijd.
Burgemeester Ingrid Kempeneers

Straten van Sint-Truiden

“Ik begon op straat in Sint-Truiden te voetballen”, zei Lon Polleunis in een eerder interview. “Daar heb ik veel zelf ontdekt. Je leerde er ook tegenslagen te incasseren en hard te worden, want er was in dat soort wedstrijdjes geen scheidsrechter. En je moest als kind optornen tegen jongens die veel ouder waren. Cadeaus krijg je niet op straat. En dat was goed. We voetbalden elke dag tot het donker werd: jong tegen oud. Je werd verplicht om jezelf te ontwikkelen of je kon niet mee. Je probeerde de tegenstander te overbluffen en je verlegde zelf je grens. Voor mij blijft dat straatvoetbal de beste leerschool.”

"Ik ken Lon al van mijn kindertijd. Samen met mijn papa bracht hij me de liefde voor voetbal en STVV bij. Ontelbare keren gingen we samen naar de match. Lon was een slimme vent, volks en met een schalks gevoel voor humor. Sint-Truiden en het Belgische voetbal verliest een icoon. En onze familie een vriend. We gaan hem missen.
Federaal minister Caroline Gennez

Lon maakte van Stayen een merk "Lon - een naam die klinkt zoals Lon voetbalde: kort als zijn schijnbewegingen en krachtig als zijn schot", zegt zijn goede vriend en oud-sportjournalist Alain Coninx. " Zijn grote verdienste: hij maakte van STVV een ploeg waarvan heel België schrik had. Hij maakte van Stayen een merk. Maar bovenal hij won in 1968 de Gouden Schoen. Hoe sterk moet je zijn om als speler van een kleine ploeg zo’n onderscheiding te krijgen! Lon was een echte Truienaar, kritisch tegenover machtsstructuren, een man met een eigen mening. Een sterke persoonlijkheid."

"Lon was een echte Truienaar, kritisch tegenover machtsstructuren, een man met een eigen mening. Een sterke persoonlijkheid.
Oud-sportjournalist Alain Coninx

“Polleunis is STVV en STVV is Polleunis”

Voorzitter David Meekers reageert aangeslagen op het overlijden van de geel-blauwe Gouden Schoen: “STVV was Polleunis en Polleunis was STVV. Elke supporter – van 7 tot 77 jaar – kent Lon. Als kind leerde hij voetballen op het Trudoplein van Nieuw Sint-Truiden, met twee jassen als doelpalen. Later – in de jeugdreeksen van STVV - was hij steevast de dominante figuur. En dat zou altijd zou blijven, in de elf seizoenen dat hij onze nummer 10 was. In onze lange geschiedenis hebben we nooit een speler gekend die zo onmisbaar en geliefd was dan Lon. We zullen hem enorm missen.”

"De grootste kanarie ooit! En dan is hij nog kampioen geworden met RWDM, het Molenbeek waar ik nu als Truienaar zelf woon. Ik ga hier ne goeie Geuze drinken ter ere van hem.
Filmregisseur Michael Roskam

“Steun aan familie en STVV-familie”

Ook CEO Takayuki Tateishi drukt zijn medeleven uit: “We zijn intussen een vijftal jaren op Stayen. Maar zowel ikzelf als de Japanse collega’s hier beseffen heel goed welk belang Lon Polleunis heeft voor onze club. Recent hielden we nog een verkiezing van onze beste speler per decennium, waarbij de STVV-supporters Lon verkozen tot hun favoriet in de jaren ’60. Daarom eerden we hem met een muurschildering in het stadion. Maar Lon overstijgt de jaren ’60: in onze rijke 100-jarige geschiedenis was hij ongetwijfeld de grootste Kanarie ooit. Ik wil dan ook mijn steun uitspreken aan de familie en aan de STVV-familie, onze supporters, die vandaag hun held verliezen.”

"Lon overstijgt de jaren ’60: in onze rijke 100-jarige geschiedenis was hij ongetwijfeld de grootste Kanarie ooit.
CEO Takayuki Tateishi

Eerbetoon

STVV betuigt de komende dagen en weken uitgebreid eer aan haar opperkanarie. “Vandaag schorten we onze communicatie op en zijn onze kanalen volledig gewijd aan Lon. Komende zondag warmen de spelers op in een speciaal t-shirt, dat opgedragen is aan Polleunis. Lon is ook ereburger van onze stad. Daarom bekijken we samen met Stad Sint-Truiden ook hoe we een rouwregister kunnen openen, zodat supporters een laatste boodschap aan Lon en zijn familie kunnen meegeven. En ten slotte zullen we tijdens de volgende thuiswedstrijd – tegen Union op 8 oktober – samen met iedereen op Stayen afscheid nemen van onze Gouden Schoen. We zullen de verdere invulling afstemmen met de familie. Want uiteindelijk staan zij voorop”, besluit brand manager Bert Stas.


Laatste groet op Stadhuis

"Met groot verdriet vernam het stadsbestuur van Sint-Truiden het overlijden van Lon Polleunis", zegt burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). "Lon was een belangrijke figuur in de voetbalwereld en heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de stad Sint-Truiden. Lon was een inspiratiebron voor vele generaties voetballers in Sint-Truiden en zal voor altijd een sportief icoon en uithangbord voor onze stad blijven. De gemeenteraad van Sint-Truiden benoemde Lon in 2021 officieel tot ereburger van de stad. Ook na zijn voetbalcarrière bleef Lon actief voor sportend Sint-Truiden als zaalwachter bij de dienst Sport van de stad. Zijn nalatenschap zal voortleven in de harten van de mensen die hij heeft geraakt en geïnspireerd. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en fans in deze moeilijke tijd. Het stadbestuur opent een rouwregister dat vanaf morgen vrijdag 22 september 2023 dagelijks kan ondertekend worden tussen 15 en 18 uur in het stadhuis op de Grote Markt. Er is ook gelegenheid om een laatste groet te brengen in het stadhuis op dinsdag 26 september 2023 van 18 tot 20.30 uur."

Lon laat een echtgenote Estelle en zoon Stefan na. Trudocs wenst hen veel sterkte.

1.147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page