Het eerste rapport van de Truiense meerderheid
- Dirk Selis
- 3 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 uur geleden
e

De eerste honderd dagen van Vandenhove IV passeerden eerder geruisloos op 11 april, meteen zitten de wittebroodsweken van de nieuwe bestuursploeg er dan ook definitief op. Tijd voor een eerste rapport!
Ludwig Vandenhove (Vooruit), burgemeester: 8 op 10

De 66-jarige primus interpares amuseert zich te pletter. Als de absolute patron van het schepencollege domineert hij elk dossier. Zowel inhoudelijk als communicatief. De administratie hapt naar adem, de aangekondigde afwezigheidspolitiek is naar de prullenbak verwezen, de communicatiedienst draait overuren. Ondertussen reikt hij ook vrij regelmatig de hand aan de oppositie. De enige die VDH kan stoppen is hijzelf.
Gunter Dauw (N-VA), schepen van onder meer Begroting, Financiƫn en Sport: 7,5 op 10

De schrandere jurist en gewezen studiegenoot van Vlaams minister Zuhal Demir ontpopt zich in het schepencollege als het contragewicht van Vandenhove. Met de knip op de stadskas en in zeer goede verstandhouding met zijn financieel directeur Paul Vanstraelen is Dauw de nummer 2 van deze bestuursploeg. Berekend en strategisch, maar nooit theatraal. Ondertussen heeft hij zijn partij op de hem kenmerkende wijze rustig onder controle. Handig ontdeed hij zich van de eerder Inspector Clouseau-achtige Peter Deltour zonder hem helemaal aan de kant te duwen. Ook Jo Francois lijkt zich in alle sereniteit aan te sluiten. Dauw kan wel eens de volgende Truiense burgemeester worden. Ook binnen de Limburgse N-VA rijst zijn ster. Onlangs stond hij nog op de shortlist voor een nieuwe Limburgse N-VA-voorzitter
Filip Moers (Vooruit), schepen van onder meer Openbare Werken en Gebouwinfrastructuur: 7 op 10

De superknecht van Vandenhove III. Saai, doordeweeks, meer ambtenaar dan politicus maar superefficient en steeds loyaal naar zijn kopman. Plots zie je opnieuw stadswerkmannen in het straatbeeld. Aan de aanhoudende kolder van de het Stadswerkhuis lijkt een einde te komen. Als inwoner van Engelmanshoven, heeft hij ook aandacht voor het evenwicht tussen stad- en randgemeenten. Meer dan verdienstelijk.
Mieke Claes (N-VA), schepen van Ruimtelijke Ordening, Carnaval en Feestelijkheden, Monumentenbeheer en Onroerend erfgoed: 6,5 op 10

Claes is een mooie, vriendelijke verschijning, met een prachtige uitspraak. Niemand is tegen haar, wat in een niet zo ver verleden moeilijk van de schepen van Ruimtelijke Ordening gezegd kon worden. Toch komt ze nog steeds wat te weinig uit de verf. Maar misschien speelt ze wel perfect haar rol in dit door Alpha-mannen bezette bestuurscollege.
Pascy Monette (Open Vld), voorzitter Zorgbedrijf en OCMW: 6,5 op 10

Pascy behoort stilaan tot de oude politieke krokodillen en kent ondertussen de kneepjes van het vak. Houdt zich vooral met zijn Zorgbedrijf bezig en schikt zich naar de rest. Valt terug in de eerder comfortabele positie van de makkelijke coalitiepartner. Kortom, business as usual voor de kopman van de Truiense liberalen.
Katrien Bomans (WOW), schepen van onder meer Cultuur, Toerisme en Flankerend Onderwijs: 6 op 10

Deze 47-jarige advocate heeft op korte tijd veel respect van het stadspersoneel gewonnen. Haar ervaring als bemiddelaar in echtscheidingen maakt dat ze moeiteloos met het meedogenloze politieke conflictmodel om kan. Kan het bijzonder goed vinden met Moers en Vandenhove. Steeds minder met haar eigen partijgenoten. Verliest evenwel punten omwille van haar eigenaardige dienstreis naar het West-Afrikaanse Benin.
Gert Stas (Vooruit), schepen van onder meer Jeugd en Milieu, Internationale samenwerking en jumelages, Sociale huisvesting, Wijk en Dorpsraden: 6 op 10

Gert Stas heeft misschien wel al erg spijt van zijn weinig zichtbare bevoegdheden. De Jeugddienst is anno 2025 ingekanteld in de Sportdienst. Voor de rest bestiert hij eenmansdiensten waar je maar moeilijk vooruitgang in kan boeken. Raakte ook verstrikt in het Benin-debacle, waar hij eigenlijk voor bevoegd is. Daarbij hoort men Vandenhove steeds luider zuchten wanneer Stas weer eens in Landen bij zijn vriendin toeft, in plaats van naast hem op de mosselsouper van de basket aan te schuiven.
Marijn Ghys (WOW), schepen van onder meer Citymarketing Lokale economie, ICT, Middenstand en handel, Vzw TrudāOr, Evenementenbeleid: 3 op 10

Helaas een flinke buis voor deze hemelbestormer die het allemaal anders ging aanpakken. Ghys betaalt de prijs van de onervarenheid. Sommigen menen van de arrogantie. Sukkelde met zijn partij van de ene blunder in de andere. Zijn voorzitter van de gemeenteraad beschikte niet over de Belgische nationaliteit, zijn kabinetschef had dan weer niet het juiste diploma, zijn schepen van Cultuur zat plots in Benin, zelf sukkelde hij in het opiniestuk van de hoofdredacteur van HBVL wegens .. te weinig transparantie. Pijnlijk in het kwadraat. Op beleidsmatig vlak bleef en blijft hij voorlopig onzichtbaar, en laat zich communicatief volledig in de hoek drummen door zijn burgemeester.
Foto's: Stad Sint-Truiden, Debby Termonia
Volgende keer: het rapport van de oppositie
Comments