Woensdagavond 18 november 17u.00. De avond valt ter hoogte van de Regielaan in Sint-Truiden. Een vijftigtal mensen staat in een lange rij te wachten om een grote hangar binnen te gaan. Tony Stippelmans (68) en de vrijwilligers van Team Hope staan er klaar om mensen in armoede een leuke Sinterklaas te bezorgen. Trudocs was er bij en had een gesprek met de overjaarse hippie met een gouden hart, die Tony Stippelmans heet
"Het is niet omdat je arm bent, dat de Sint niets in de schoentjes van jouw kinderen brengt. Sinterklaas schakelt Team Hope in om alle Truiense kinderen van een cadeautje te voorzien", steekt Tony Stippelmans (68) van wal. Zijn ogen fonkelen. "Weet je, de armoede neemt alsmaar toe in deze stad, vaak verborgen voor het oog van de doorsnee burger. (fel) Je kan er je ogen voor sluiten of je kan er iets aan doen. Zeven jaar geleden besloot oprichter Luc Jacobs om niet meer onverschillig te zijn en is hij begonnen met hulp aan 9 gezinnen. Vandaag staat Team Hope onder leiding van voorzitter Jean-Paul Mathijs en komen er 280 gezinnen een voedselpakket ophalen, omgerekend een kleine 1.000 mensen. Het voedsel en speelgoed komt van sympathisanten en supermarkten. Meestal overschotten of niet-verkochte goederen."
in picture: Het voedsel en speelgoed komt van sympathisanten en supermarkten
"Onze vrijwilligers worden niet vergoed, simpelweg omdat ze onbetaalbaar zijn
Wat is het verschil met die andere armoedeorganisatie Sint-Vincentius?
"Team Hope biedt om de 3 weken naast voedselpakketten eveneens vers fruit en groenten aan. De meeste andere voedselbanken doen dit niet. Maar goed, we willen zeker geen concurrenten zijn maar eerder een aanvulling op de goede diensten die anderen al verrichten. In onze branche is er helaas werk genoeg!"
in picture: Mensen schuiven aan voor de Hangar van Team Hope
Hoe komen de mensen tot bij jullie?
"De gezinnen die worden bedeeld zijn allemaal naar hier gestuurd door de OCMW's van Sint-Truiden, Geetbets, Nieuwerkerken, Alken, Heers, Gingelom, en anderen. Zoutleeuw en Landen organiseren zelf een bedeling op hun grondgebied met hulp van ons.
Bij iedere bedeling zijn zo'n 22 medewerkers een ganse dag in de weer, maar bijna dagelijks zijn medewerkers actief in de logistiek, distributie of sorteren van kleding. Onze vrijwilligers worden niet vergoed, simpelweg omdat ze onbetaalbaar zijn."
in picture: Vrijwilligers van Team Hope
"De laatste 10 jaar is de armoede in deze stad van 13% naar 17 % gestegen.
Hoe is het trouwens met de armoede in Sint-Truiden gesteld?
"Niet goed hè. Ondanks grote woorden van de nationale politiek blijft overal in het land de armoede toenemen. En wat mij nog meer zorgen baart, ook de kinderarmoede. Ook de politici in Sint-Truiden mogen een fors tandje bijsteken. De laatste 10 jaar is de armoede in deze stad van 13% naar 17 % gestegen. Met de gevolgen van de coronacrisis is beterschap niet meteen aan de orde. De verwachting is dat de armoede eerder nog zal toenemen. We hebben dringend nood aan een ander structureel beleid op nationaal en gemeentelijk niveau. Maar de vraag is of de politiek hier écht van wakker ligt?"
in picture: Een vrijwilliger van Team Hope stelt een voedselpakket samen
"Per 1 november hadden we 0,82 euro op de bankrekening.
Wat kunnen Truienaren doen om Team Hope te steunen?
"Goederen en medewerkers zijn er voldoende. Het is op financieel vlak dat we te kort komen. Per 1 november stond er juist geteld 0,82 euro op de bankrekening. We worden op geen enkele manier gesubsidieerd en kunnen de boel enkel draaiende houden door giften van sympathisanten en privé sponsors. Het is heel simpel, maandelijks is er 1200 euro nodig. Iedere financiële bijdrage, hoe bescheiden ook, is welkom : Team Hope: BE44 9731 5654 9445. Je zou er 1000 mensen mee kunnen helpen"
Wanneer het artikel al een uurtje online staat krijgen we plots Tony aan de lijn. "Zoveel eer komt mij niet toe. Ik ben maar een schakel in de organisatie. Het zijn de vele vrijwilligers die de zaak doen draaien hè. Wil je dat er toch nog bij zetten?"
Dat doen we Tony!
Comments