top of page
t_high.png

In de leer bij Alexander Gilen alvorens de huizen weer barsten



En nog maar eens een hoop beton erbovenop, de Stad is nog niet genoeg volgepropt met gebouwen. Deze keer is het de beurt aan de grote parking achter 'Sint Gangelofkerkske' waar een hoop postcamionnetjes geparkeerd staan. Weg die parking, weg de open

ruimte.


Stad in Ademnood trekt zich dat allemaal niet aan, er komen daar appartementen, winkels om de leegstand groter te maken én... een ondergrondse parking! En wat dàt betekent hebben we al twee keer mogen ondervinden: gescheurde en ingezakte huizen, tot heel ver in het rond, een eerste keer toen maandenlang miljoenen hectoliters onder de stad werden weggepompt om het rode bouwwerk aan de Sluisberg op te trekken en een tweede keer waar nu de Villa Rosa ligt.


Barstensvol barsten

Dat de halve stad gezakt is, dat het kasteel en de tiendenschuur op het Speelhof ruïnes zijn, dat kan niet dienen. Na de ramp rond de Sluisberg gaf de schepen doodleuk opnieuw een

pompvergunning voor de Villa, en opnieuw scheuren en verzakkingen, waarom zouden ze dan nu eensklaps het pompen verbieden? Ik heb alleszins bezwaar ingediend. Ik weet dat die bezwaren zoethoudertjes zijn. Per geluk heb ik het Gerecht: op mijn bezwaar staat: "Zo ge pompt, laat ik dat pompen stilleggen! Geen tweede keer een huis 'barstensvol barsten'!

Ik raad alle bewoners tot ver in het rond, bij het aanvoeren van de eerste pomp, een plaatsbeschrijving met de aannemer, aangetekend te eisen. En nemen jullie zonder fout foto's, binnenkant en buitenkant, dan hebben jullie bewijzen. Anders zegt de expert later: "Dat zijn oude barsten, die waren er al voor het pompen. We beginnen er dik genoeg van te krijgen, zomaar 500.000 euro naar Japan, een nutteloze verkeersdrempel, vlak voor een woning, in Engelmanshoven, een stinkstort aan de Duifhuisstraat, een ganse winter gas opstoken in een magazijn, boetes op verpleegstersauto's, een schuld van 140.000 euro, ik ga ook de puntjes op de 'i 'zetten. Pompen, doe maar op, maar mijn huis op die manier moedwillig afbreken, dat zult gij aannemer, en gij, schepenen, in Hasselt mogen gaan uitleggen.


Aan de waterspiegel tornen

En aannemer-pomper en schepen-verantwoordelijke, lees even de artikelen 521 van het Strafwetboek en 1382 van het Burgerlijk Wetboek, ze zijn zo klaar als 'pompwater'.

Ik roep Alexander Gilen erbij voor uitleg: "Grondwater wegpompen, dat is gewoon krankzinnig, ge moogt nooit aan de waterspiegel tornen. Ik denk er nog niet aan om zoveel

medeburgers met barsten op te zadelen." Alexander op dreef: "Moet ge een voorbeeld hebben van hoe ge moet te werk gaan? Wel, ge weet toch, den hoek van de Spaanse Brug en de Wildebamp, waar vroeger de 'Thier Brau' stond, wel ze noemen die plaats 'het Broek', zegt dat niet genoeg, zompiger en drassiger kan het niet, wel daar hebben we een koffer in de grond gemaakt met secans platen, veertien meter diep. Er is alleen maar water, dat in die bouwput stond, wegepompt, geen druppel meer. En dag en nacht hebben hoogtemeters gecontroleerd of het waterpeil buiten die bouwput een constante hoogte bleef houden."


Aannemers, ga in de leer bij Alexander Gilen, die zal u leren hoe ge moet pompen om niet de halve stad tegen u op te zetten.



3.034 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 תגובות


Benny de Smeidt
Benny de Smeidt
31 באוק׳ 2022

Ich zin groewte fan van Trudocs ma as dje dee wabbe van ne Alexander Gielen te bij got sleipe dan pas ich.

Benny de Smeidt

לייק

Peggy Peeters
Peggy Peeters
17 בספט׳ 2022

Ik als buurtbewonder heb in elk geval mijn bezwaren overgemaakt. of het veel zal uithalen is nog maar de vraag. Overal zijn plannen voor grotere bouwwerken voorzien: project stenaertberg, technicum, oude Aldi gebouwen. Wat met de gebouwen waar vroeger de belastingdiensten zaten?

לייק

Jan Goffa
Jan Goffa
17 בספט׳ 2022

Secanspalen-bouwputten (en later fundering) zijn een goede technische oplossing. Hopelijk staat het als verplichting in het goedgekeurde lastenboek.


לייק
bottom of page