top of page

Is Woke een sluipend gif?‘Woke’ is gelijk een sluipend gif onze maatschappij binnengedrongen. Of je dat nu goed vindt of niet, het is er gewoon. Is het een aantasting van academische vrijheden of net een bescherming voor de zwakkeren in onze omgeving?


De teentjes zijn sedert 2020 blijkbaar langer geworden : de corona-crisis heeft ons richting onszelf geduwd. We zijn meer aan zelf-evaluatie gaan doen en hebben een helicopterview verkregen wat an sich niet slecht is natuurlijk. Dat heeft ook zijn gevolgen in verband met de relaties met onze medeburgers. De verdraagzaamheid is voor veel mensen een stuk minder geworden. Die langere teentjes kunnen pijn doen als er schijnbaar iemand komt op te staan….


Bistro Humphrey

We zien dat ook in onze eigen buurt. Oudere mensen, niet meer goed mee met de moderne communicatie, leven in hun cocon en zijn er dikwijls echt van overtuigd dat hun mening de enige juiste is. De afstand qua begrip voor een of ander ligt dus meer en meer uit elkaar.

Daarom is het leuk eens naar het theater te gaan en te luisteren naar bijvoorbeeld ‘ standup comedians’. Daar word je een avond in je blootje gezet en geconfronteerd met de eigen zwakheden. Woensdag 5 oktober organiseerde Frank van Bistro Humphrey, in samenwerking met het Cultureel Centrum De Bogaard, een Comedy@Humphrey met Yannick Noben, Lev Vanorbeek en Johnny Trash.


Zeppers dialect

Je ziet dan ook de persoonlijke ontwikkeling van deze artiesten zoals Yannick die als blijkbaar bedeesd manneke het Belgisch leger ging vervoegen en ondertussen door zijn opgebouwde zelfzekerheid op een podium durft te gaan staan om dan meer dan een half uur de toeschouwers aan zijn lippen te krijgen. Gewoon heerlijk natuurlijke humor !

De betrokkenheid van het publiek door de gecreëerde interactie van Lev, dit in een soort Zeppers dialect, werd intens.


Een verbetering? Mensen worden wat in hun hemd gezet, er wordt soms gelachen met hun onvolmaaktheden, soms wat pijnlijk… Het zet ons terug met de voeten op de grond. Waarom eens niet lachen om een ‘vettige mop’ een aardige schampscheut op de mannen en/of vrouwen ? Woordspelingen die men natuurlijk negatief kan opvatten, doch zelden slecht bedoeld zijn mogen op het podium doch worden niet meer verdragen door mensen die een artikel lezen in een krant, een magazine of op een website. ‘Woke zijn’ heeft ongetwijfeld zijn nut maar is ‘Woke’ echt wel een verbetering in zijn globaliteit bekeken ? Evolueren we naar een Amerikaanse maatschappij waar advocaten hun rijk gesmeerde boterhammen verdienen op kap van burgerlijke kortzichtigheid?


Het was in elk geval een heerlijke avond, eens goed gelachen met de confrontatie met onze eigen zwakheden en soms kortzichtige ideeën.

Zeker voor herhaling vatbaar !

625 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page