top of page

"Jeugduitleendienst laat 6 radiatoren dag en nacht stoken voor de vogeltjes"

In zijn rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnenHij wil wel anoniem blijven, maar toch schreeuwt een jongeman zijn woede uit aan iedereen die het horen wil. Ook aan Trudocs! De reden? Wel, wat hij gezien heeft in de Uitleendienst voor de Jeugd is te schandalig voor woorden.


Op een schone dag – het weer was aan de kille kant – begeeft hij zich naar de Uitleendienst, gelegen achter het stadswerkhuis in de Rellestraat, in een enorm grote hangar.

Die hangar kan zeker 50 meter in het vierkant meten en heeft naar schatting zeker een hoogte van 20 meter.


De jongeman belt aan. Een rolpoort gaat omhoog en meteen komt er een wolk warme lucht hem tegemoet. Tot zijn verbijstering ziet hij 6 warmteblazers tegen het dak hangen. Het dak is geïsoleerd maar de immense zijmuren bestaan uit asbestgolfplaten, die nul komma nul isoleren.

"De ganse winter, dag en nacht razen en blazen daar die zes radiatoren op gas met puur verlies, want verwarm maar eens zo een kathedraal: de warmte botst tegen die asbest en koelt in een fractie van een seconde terug af.

Daar staat een hoop feestmateriaal, hekken en afsluitingen, allemaal voorwerpen die geen verwarming behoeven. Honderden kubieke meters gas worden er daar doorgejaagd. Onze jeugdige man was totaal ontmoedigd. En dat terwijl bij hem thuis de zolder moet geïsoleerd worden, er dubbel glas is en ma enkel nog energiezuinige toestellen koopt. En hier ziet hij hoe de failliete 'jannerijstad' stookt voor de vogeltjes.


En dan maar bordjes zetten. Tegen dat spookkasteel dat ‘Gazo’ heet, staat er geschreven : hier bouwen wij aan de toekomst van onze jeugd. Inderdaad, door hun feestmateriaal winter en zomer warm te houden op onze kosten!

569 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page