top of page

Karaat start samenwerking met Laura De Coninck: “Hedgren-parfum is eerste stap”In 2022 was de Antwerpse Laura De Coninck (44) de eerste Vlaming die de 5de verdieping van de Parijse neuzen van parfumhuis Givaudan mocht betreden. Vandaag verwelkomen Nadia en Gregory Nijs van de Truiense interieurzaak Karaat de dochter van dichter Herman De Coninck om exclusief voor Limburg haar eerste parfum Hedgren te verkopen


“Toen ik een klein meisje was maakte ik al parfum van de magnolia blaadjes in onze tuin”, vertelt de bloedmooie Laura De Coninck (44). “Het resultaat was verschrikkelijk. Toen las ik ergens dat je alcohol aan parfum moet toevoegen dus ging ik met de fles Jack Daniels van mijn vader aan de slag, maar het resultaat werd er jammer genoeg niet beter op... En mijn vader zijn humeur ook niet denk ik, al kon hij er achteraf wel om lachen. Elk jaar ging ik met mijn vader, Kristien (Hemmerechts nvdr.) en mijn stiefzus Kath op bezoek naar Grasse wanneer we op vakantie waren in Zuid-Frankrijk. En dan mochten we één essence kiezen. Eén. Een hartverscheurende keuze die ik bloedserieus nam, alsof mijn leven ervan afhing. De hele dag rook ik aan flesjes tot mijn neus haar reukzin verloor en mijn vader zijn geduld. Ik verzamelde honderden en honderden parfumstaaltjes, en snuisterde in parfumerieën op zoek naar nieuwe ontdekkingen.”

 

Halleluja-ervaring

“Toen ik later als beautyjournaliste voor Marie Claire meesterparfumeur Sonia Constant, een bekende Parijse ‘neus’ van het parfumhuis Givaudan mocht interviewen was ik in de wolken. Sonia creëerde parfums voor Balmain, Burberry, Nina Ricci, Calvin Klein en Jean-Paul Gaultier. Het werd een openbaring. Plots was het alsof een wereld zich voor me opende, een halleluja-ervaring. Sonia werd mijn vriendin en mentor. Onze levens lopen simultaan, alles leek wel te matchen, met als verschil dat zij parfums maakte en ik me uitte aan de hand van beeldende kunst. Sonia raadde me aan om de opleiding Olfactory art aan de Hogeschool PXL te starten. Dus besloot ik me zonder veel nadenken in te schrijven, niet goed wetende waar ik juist aan begon. Ik was zijn eerste en enige masterstudent. En dat heeft voordelen want zo kon ik erg nauw met hem samenwerken. Een heel fijne ervaring! Om mijn master af te sluiten en mijn grote onderscheiding als geurkunstenaar in ontvangst te nemen moest ik wettelijk gezien nog een stage doen, ik besloot die voor mezelf zo interessant mogelijk te maken en vroeg Givaudan of ik dit bij hen mocht doen. Zij stemden toe en uiteraard stond ook Sonia hier mee achter, dus werd zij mijn stagebegeleider en mentor. Het was fantastisch, echt the ‘Royal treatment’ met eigen bureau en eigen labo. Vandaag ben ik er artist in residence. Het is echt uitzonderlijk dat Givaudan erin meeging.”

 


in picture: Nadia Jottard en architect Gregory Nijs in overleg met Laura De Coninck


Hedgren

In 2021 kreeg ik een telefoontje van Hedgren, het bekende Antwerpse tassenmerk dat een parfum wilde ontwikkelen. Ik kreeg van hen carte blanche en ging in Parijs aan de slag. Ik maakte voor hen een geur zoals een schilderij, net zoals ik met blauw en geel een compositie maak, ging ik met cederhout en vlierbloesem aan de slag, en voegde toe, haalde weg,… tot er een mooie compositie ontstond. Een vrij nieuwe aanpak dus, en in België zelf zijn er ook quasi geen parfumeurs, dus het is allemaal wel nieuw hier. Omdat mijn aanpak volledig anders is ze bekeken ze me als een vreemd fenomeen, want welke parfumeur gaat er in hemelsnaam zelf met zijn grondstoffen aan de slag in het labo. Parfumeurs creëren uit het hoofd en een laborant brengt nadien het resultaat. Thuis schilderde ik zelfs soms letterlijk met de grondstoffen laagjes geur op mijn huid.  Hedgren gaf me hier een kans om alles van A tot Z uit te werken zonder limieten, het werd dus een poepduur parfum aan grondstoffen, met een schilderij op de fles van mijn hand, en ook de totebag die de verpakking vervangt (meer duurzame oplossing) staat vol gekliederd met bijhorende beelden. Geur en kleur vallen hier voor mij helemaal samen.  Ook het verhaal gaf ik vorm en sluit aan bij de waarden van het merk. Het parfum werd een fietswandeling door Antwerpen: door de geur van linde-en vlierbloesems met een vleugje van de zonnecrème op je huid.  Fietsend naar net buiten de stad, naar gras, lindebomen, vijgen, aarde en hout. Ook een beetje Antwerpen dus...”in picture: Hedgren van Laura De Conick ligt vanaf woensdag bij Karaat in de Diesterstraat 52 B te Sint-Truiden en kost zo’n 125 euro.


Sint-Truiden

“Het is een mooie Limburgse primeur voor Sint-Truiden”, zegt Nadia Jottard wiens interieurzaak Karaat in de Diesterstraat verbonden is aan het bekende architectenbureau Klaararchitectuur van Gregory Nijs. “Vooral het feit dat Laura het parfum benaderde als kunstenaar, trok Gregory en mij over de streep. In 2024 zijn we plan om verder met Laura samen te werken. Ze was alvast erg onder de indruk van onze kapel. Dus voila, the best has yet the come. Maar wie voor Kerst een exclusief parfum onder de boom wil van een Belgische kunstenares … één adres. (lacht).”

 


Hedgren van Laura De Conick ligt vanaf woensdag bij interieurzaak Karaat in de Diesterstraat 52 B te Sint-Truiden en kost zo’n 125 euro.

 

525 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page