top of page

Maak toch van de Grondwet geen guillotine!Een poos geleden riep Buitenlandse Zaken alle Belgen op om Iran te verlaten en er nooit nog een voet te zetten want daar gooien ze zomaar zonder enige reden onschuldige toeristen in het gevang. Het overkwam tien maanden geleden de totaal onschuldige maatschappelijk werker, Olivier Vandecasteele.


Die sukkelaar kwijnt daar weg in een vochtige, donkere, niet verwarmde cel. Geen zon, geen licht, geen uitstap, geen bezoek, varkenseten, geen dokter, alleen Pietje de Dood, die maar altijd dreigend dichterbij komt. De jongen mag alleen maar uit zijn cel als wij een

veroordeelde Iraniër vrijlaten. Wisselmunt dus, is hij, meer niet.


Gehoorzamen?

De Regering heeft een uitwisselingsakkoord goedgekeurd. Dat zou er nog aan mankeren: er staat een onschuldig leven op het spel. En dan ineens verschijnt 'God de Vader' ten tonele, Meester van Leven en van Dood: het 'Grondwettelijk Hof! Met wrede hakbijl schorsen die de uitwisseling. Het blijft een vraagstuk: hoe is het mogelijk dat de Ministers dat ene Hof gehoorzamen terwijl ze al ettelijke jaren de arresten van dat andere Hof aan hun laars lappen? De gevangenissen zijn elk jaar een beetje meer overbevolkt, er zitten kolonies

ratten en de cipiers wanen zich in de riolen.


Geen positieve wetenschap

Binnenkort gaat het Grondwettelijk Hof zich opnieuw buigen over de zaak Vandecasteele, in de hoop dat de arme jongen het zolang nog zal 'trekken'....! Het Hof moét die uitwisseling laten gebeuren. Leer mij toch het Recht niet. Elke Rechtsregel moet geïnterpreteerd worden en lees de rechtspraak maar na, het is altijd hetzelfde: voor gelijkaardige feiten hebt ge een aantal vonnissen 'pro'en een aantal vonnissen 'contra', de boeken over de uitspraken van de Gerechten staan er vol van. Recht is geen positieve wetenschap, het is een wikken en wegen, het is een balans.


Guillotine

Gaan ze nu eens eindelijk daar 'vanboven', in dat Hof, niet de 'haarkloverij maar wel de empathie voor onze sukkelaar laten zegevieren? Maak toch van de Grondwet geen guillotine!

719 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page