top of page

"Niemand verdient het om op straat te slapen": Jolien Vangeel in de bres voor Truiense daklozen

"Een warm bed en een 'goei' tas soep daar zou ik alles wat ik nog heb, voor geven"

in picture: Jolien Vangeel en straathoekwerker Lars


Toen de Truiense Jolien Vangeel (28) onlangs een man naarstig in de vuilbakken van het stadspark zag scharrelen, vroeg ze hem of ze kon helpen. "Een warm bed en een 'goei' tas soep daar zou ik alles wat ik nog heb, voor geven". Het maakte zoveel indruk op Jolien dat ze de handen uit de mouwen stak en overlevingspakketten begon te maken.


De 28-jarige Jolien Vangeel is geboren en getogen in Sint-Truiden en werkt er als thuishulp. Maar als ze niet moet werken, vind je haar altijd wel ergens buiten. 'Ik ben niet iemand die graag binnen zit voor TV en dus ben ik veel buiten op wandel. Tijdens mijn wandelingen viel het mij op dat ik in de binnenstad en in het stadspark vaker dakloze mensen tegenkwam. Maar onlangs zag ik een man echt naar eten zoeken in een vuilbak van het stadspark. Dat heeft iets in me wakker gemaakt. Ik heb die man aangesproken en gevraagd of ik iets voor hem kon doen. Zijn woorden waren letterlijk: 'een warm bed en een 'goei' tas soep daar zou ik alles wat ik nog heb voor geven'. Ja, dan weet je het wel hè. Zoiets verwacht je niet in Sint-Truiden."


"Het is wraakroepend dat de Truiense politici geen daklozenshelter voorzien in onze stad. Niemand verdient het om in deze stad te moeten buiten slapen.

"Daarom besloot ik de handen uit de mouwen te steken", gaat Jolien verder. "In de Truiense Stationsstraat is Onderons gelegen. Daar kunnen daklozen zich wassen, hun was doen, zelfs een tasje koffie drinken en een koekje eten. Ik wilde eerst iets met eten doen maar dat kan nu helaas niet met corona. Dat wordt een ideetje voor later dus (lacht). Nu was mijn idee dus om pakketjes te maken met verzorgingsproducten. Zoals tandpasta, een tandenborstel, zeep, shampoo enz. Ik deed hier voor een oproep op facebook en heb hier toch wel wat reactie op gehad. Er is echt al heel wat binnen gebracht! Samen met straathoekwerker Lars ga ik van alles wat binnengebracht is, pakjes maken en verdelen aan de daklozen die bij Onder Ons langskomen. En uiteraard aan de daklozen die we buiten tegen komen. Ik hoop hen zo gewoon een plezier te doen en ze te laten weten dat er echt wel Truienaren zijn die ook aan hen denken."


Wraakroepend


"Maar ik hoop dat het probleem van daklozen ook structureel wordt aangepakt. Het is wraakroepend dat de Truiense politici geen daklozenshelter voorzien in onze stad. Niemand verdient het om in deze stad te moeten buiten slapen."


Wie Jolien Vangeel wil helpen en wat verzorgingsproducten te veel heeft, kan ze bij haar thuis gaan afleveren in de Gootstraat 10.

1.784 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page