top of page

Ook huiswachtenpost tegen de vlakte in miljoenendans

In zijn rubriek De Stoute Schoen houdt ere-advocaat Bernard Derwa de Truiense actualiteit tegen het licht


Al jarenlang rinkelt de alarmbel doorheen alle klinieken van het land. Leegstaande bedden, gesloten afdelingen. Waarom? Overal verpleegkundigen tekort. Geen kat komt op de talloze vacatures af.


'Home Elisabeth' zoekt diensthoofden. Er staat dat de kandidaten zelfs geen verpleegkundig diploma moeten hebben. Ge moet niet vragen, diensthoofd zijn en van verpleging niets

kennen. Het probleem is zo nijpend dat het ene ziekenhuis verplegers gaat afsnoepen bij een ander ziekenhuis. Onze Sint-Trudo-kliniek zoekt vruchteloos veertien verpleegkundigen.

Veertien openstaande vacatures! Valt ge dan niet om als ge hoort dat het bestuur van die half leeglopen kliniek drie blokken nieuwbouw gaat optrekken voor de bagatel van 21 miljoen euro? Drie niet te betalen blokken met boven de deur een heel groot bord 'Gesloten wegens personeelsgebrek.'


Dolgedraaid kopke

Zo met de centen smijten voor niets. Dat is toch het spaarzaam personeel, dat nu nog overblijft, de grond inboren. Waar moeten die zo sympathieke witte schorten de moed nog blijven halen, als hun werkgever de miljoenenmolen boven hun kopke laat doldraaien?

Want het weze benadrukt, geliefd zijn ze in alle lagen van de bevolking van Groot Sint-Truiden.


Afbraakwoede

Gewoonlijk halen mijn artikels duizend lezers, als ik de verpleegkundigen verdedig,

dan lezen er drieduizend vijfhonderd mensen mee. Wij zijn toch allemaal, zonder uitzondering, potentiële slachtoffers van alle mogelijke ongelukken, en waar lopen wij dan naartoe? Niet naar meneer Pastoor, neen, naar Mijnheer den Doktoor en naar die onvermijdelijke deskundige verpleegstershandjes. Handjes die door de niet aflatende bouw- en afbraakwoede van hun werkgevers maar altijd moeten geven en nooit mogen krijgen.


De Gru van Sint-Trudo

En breken maar, jongens, na de Villa Nolens, het Herenhuis Knapen. De 'gru' lapt dat prachthuis wel in een paar dagen tegen de grond, de dokterswachtpost wordt driehonderd meter verder wel ingericht. Binnenkort hangen de aanplakbrieven voor de vergunningen van dat zottekeswerk uit. Gaat de Stad vergunning geven voor die leegstaande nieuwbouw en voor dat afbreken? Durft de stad de vergunning weigeren, zoals ze zo dikwijls vergunningen voor de 'gaande man weigert. Denk maar aan Conings met zijn bouwplaats aan de Halmaalweg. Geen bouwvergunning. Na verkoop van de grond, wel bouwvergunning!


Dienst aan de bevolking

En waar is nu dat fameuze 'algemeen belang'? Uw belang, mijn belang ? Wij hebben er alle belang bij,ingeval van ongeluk, te kunnen bogen op een degelijk medisch team. De 21 miljoen

mogen niet naar nutteloze gebouwen gaan maar naar een forse opwaardering van het dokters- en verplegersberoep. Hun inzet is een dienst aan de bevolking. En het steunen van een dienstverlening is toch de taak van een Stadsbestuur. Ik hoop dat, als ik mijn enkel eens 'tegoei omzwik', ik niet alleen terecht kan bij mijn veearts en bij mijn apotheker, maar wel bij de keure van Geneesheren en van Verpleegkundigen, waar wij terecht zo fier op zijn...!
1.337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page