Na een lange periode van Corona gaf de stad Sint-Truiden nog eens een receptie om haar papieren (!) Toeristische Gids voor te stellen. Er was daar in het vijfsterrenkasteel van Ordingen duidelijk niet op een euro gekeken.
De exuberante receptie kon duidelijk nog wel bij op de stadsschuld van 140.000.000 €. 'En had die tent niet veel te veel gekost', fluisterde iemand in mijn oor alvorens ik nog maar de eerste kasteeltorens kon ontwaren. Maar ach, die eerste lentezon stemde mij mild en de dames van de Toeristische Dienst waren zoals steeds weer 'très sympa'. Ik besloot mijn slecht karakter en daar bijhorende scherpe pen in mijn jaszak te laten. 'Trudocs moet niet altijd ten strijde trekken', overtuigde ik mezelf. Totdat er twee duidelijk geagiteerde dames van middelbare leeftijd aan mijn receptietafeltje kwamen aandraven ...
Pens
"Waarom schrijft gij dat wij van de Ku Klux Klan zijn en met dikke koperen schotels op ons pens rondlopen", chargeerden de lichtelijk opgewonde dames. Ah, nu zag ik het. Het waren de dames van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie. "Wij mogen toch ook eens lachen", antwoordde ik hen wat vergoelijkend. Maar dat was niet naar de zin van de dames. Politici rond mij stoven plots weg, er moesten maar eens stemmen verloren gaan."
Londoz en Aerts
Heel eerlijk, ik heb die vergelijking 'ingepikt' van wijlen Miel Londoz en de Plusgroep. Die hadden het in de jaren 80 steevast over de Ku Klux Klan en ik vond dat bijzonder goed gevonden. Maar laten we wel wezen, in tegenstelling tot de echte KKK heeft die Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie niets met rassensegregatie of racisme te maken. In de verste verte niet. Neen, deze organisatie werd gesticht op 23 juni 1975 door ere-senator Firmin Aerts, destijds burgemeester van de stad Sint-Truiden. Een politicus waar ik trouwens veel respect voor heb. Al is dat eerder voor zijn oratorisch talent dan voor zijn verkleedpartijen. Deze vereniging groepeert in de schoot van haar bestuur vooraanstaande personen uit de wereld van de fruittelers, de veilingen, het wetenschappelijk onderzoek, de Truiense handel en industrie, de sociale organisaties, de politiek en de administratie. Zij hebben één gemeenschappelijke drijfveer: allen zijn ze begaan met de promotie van het Haspengouwse fruit in binnen- en buitenland en met het uitdragen van alles wat Sint-Truiden en omgeving kan promoten. Tot daar kan ik min of meer volgen.
Eed van trouw aan het fruit
Maar waar ik steeds wat meewarend moet om glimlachen is dat bombastisch 'gejan'. Als het nu een carnavalsvereniging was, zou ik het nog kunnen begrijpen. Maar om nu verkleed in wat 'aanelkaargestikte' gordijnen een 'kapittelbanket' te organiseren ... Mja. Iedereen doet in zijn vrije tijd wat hij of zij wil natuurlijk. De overtreffende trap van totale wereldvreemdheid is er dan nog een persbericht over uitsturen. Leest u even mee: "Een uitgebreide lijst aan kandidaten was dit jaar aanwezig om hun eed van trouw aan Haspengouw en het fruit af te leggen. Gouverneur Jos Lantmeeters en minister Wouter Beke kregen er de titel van Eregrootmaarschalk en Ludo Lousberg, voorzitter van de Belgische Fruitveiling (BFV) is voortaan eremaarschalk. Bovendien is de Keizerlijke Commanderie ook vijf grootofficieren rijker. Die eer is weggelegd voor Truiens schepen van Toerisme Nina Kvikvinia, schepen Stijn Vanoirbeek, algemeen directeur van BFV Marc Grauwels, Kolonel Thierry Hinnekens en oenoloog Marc Henderickx. Ten slotte waren er elf intronisaties tot officier."
Rakettenafweersysteem
Als ik dat zo lees moeten we hier in Haspengouw geen angst hebben dat de Russen over ons heen zullen walsen. We hebben verdomme meer maarschalken en officieren dan het Amerikaans leger. En met die grote koperen platen meteen een performant rakettenafweersysteem waar professor Jonathan Holsslag nog nooit van gehoord heeft. Maar of we hierdoor in Haspengouw een appel meer gaan verkopen is nog maar de vraag?
Comments