top of page

Opper Jo Sneyers (56) bijt van zich af: "Wij zijn niet de puppy's van de Truiense politiek"

"Raad van Elf is onderhandelingen gestart om Coronasubsidies voor Carnavalsverenigingen binnen te halen"

in picture: Jo Sneyers // foto eigendom van Jo Sneyers


Op 11 november startte het nieuwe Carnavalsseizoen in mineur in Sint-Truiden. Enkel de 11 'Latsjanen' schenen over een verlaten Groenmarkt. Maar de opper van de Orde van de Commeduur Jo Sneyers houdt vinger aan de pols. "Van het moment dat er groen licht is, staan we terug op onze wagens"


Jo, je begint aan jouw 4de jaar als Opper van de Orde van de Commeduur. Wat betekent die Orde nu weer precies?


"De Orde van de Commeduur ontstond in de jaren 70 onder impuls van het stadsbestuur toen die een nieuwe handelsvereniging oprichtte voor de Feestmaand december. Tijdens een gezamenlijke vergadering van het stedelijk Feestcomité en de Verenigde Handelaars kwam carnaval ter spraken. Toenmalig Stadssecretaris George Vandenborne, vader van brandweerofficier Johan Vandenborne, stelde voor een Raad van Elf samen te stellen om de Verloren Maandagviering nieuw leven in te blazen. Tussen de aanwezigen werden enkele mannen aangeduid en die zochten er nog een paar vrienden bij. De eerste Raad van Elf met Herman Beirinckx, vader van Nadine en Dominique, als Opper was geboren. Met de benaming 'Orde van de Commeduur' werd een link gelegd naar de voormalige Ridders van de Teutoonse Orde, die in de omgeving van Sint-Truiden kasteelhoeven of commanderijen hadden. Op deze landerijen werd zeer hard gewerkt en bracht men na het hard labeur nogal wat leven in de brouwerij. "Drinken als een commandeur" was meer dan een spreekwoordelijke uitdrukking. Vanaf 1970 stond dit elftal in voor de keuze van de Prins en de uitstraling van het "Carnaval in Sintruin". De Vèstelòòvet-viering kreeg er naast de jaarmarkt, de stoet en het volksbal op Verloren maandag nog tal van nieuwe activiteiten bij. De voorstelling van de nieuwe Prins gebeurde op een volwaardige carnavalszitting, die zou uitgroeien tot de allerbeste van Limburg. Na de Machtsoverdracht op de zondag van carnaval bedacht men personaliteiten van allerlei pluimage, ruim met diverse gradaties van medailles in de Ode van de Commeduur."


Het was wel een late roeping op je 52ste?


"Carnaval heeft altijd wel in mijn bloed gezeten. Toen ik mijn café 'The Pub' op de Truiense Grote Markt uitbaatte in de jaren 80, lanceerde ik er op de zondag voor 'Verloure Moondag' het alomgekende 'stro gooien'. We dropten een aantal strobalen in het café, en iedereen ging uit de bol. De café werd daags erna toch een tot een ruïne herdoopt, dus het kon wel. Het werd een traditie die nog twintig jaar geduurd heeft. Later heb ik carnaval opnieuw ontdekt ; toen we de carnavalsgroep 'Sacre Coeur' stichtten. En enkele jaren later maakte ik de overstap via mijn goede vriend Francois Creten naar de Orde van de Commeduur. Ik wou er mijn verantwoordelijk wel opnemen. Carnaval moet opnieuw uitgroeien tot een breed gedragen volksfeest."


"Toen ik mijn café 'The Pub' op de Truiense Grote Markt uitbaatte in de jaren 80, lanceerde ik er op de zondag voor 'Verloure Moondag' het alomgekende 'stro gooien'.

in picture: Gianni Creten en Jo Sneyers onder de Elf Latsjanen / foto van Jo Sneyers


Weinig mensen weten, dat je net als jouw broer (het Truiense basketicoon Filip Sneyers red.), een zeer verdienstelijk basketter was bij STBB. Sommige kenners beweren in je beginjaren zelfs beter als Filip.


"Of ik beter was dan Filip, daar ga ik mij niet over uitspreken (lacht). Maar ik denk wel dat Filip meer discipline aan de dag legde, om het als sportman te maken. Laat ons er op houden dat ik een ander leven had, dan dat van een sportman. Ik had 'The Pub', en om dan aan topsport te doen, werd moeilijk. Als we de Pub sloten, durfde ik nogal eens verder te gaan. (lacht)"


"Filip legde meer discipline aan de dag, om het in het basketbal te maken. Laat ons er op houden dat ik een ander leven had, dan dat van een sportman

Je hebt een moeilijke periode achter de rug. Je ouders zijn zeer kort achter elkaar heengegaan. Papa Marc was een Truiens monument. Wat doet dat met een mens?


"(zucht) Ik heb inderdaad een moeilijke periode achter de rug. Mijn ouders Marc en Lieve zijn vorig jaar in de late zomer kort achter elkaar, er was twee weken tijd tussen, overleden. Dat was een zware dobber voor de Sneyersen. Maar ik troost mij met de gedachte dat ze elkaar niet lang hebben moeten missen. Want ze konden niet zonder elkaar."


Onder andere ik schreef dat het coronavirus in Sint-Truiden door carnaval in een stroomversnelling terecht kwam. Mee eens?


"Daar ben ik het eigenlijk niet mee eens. Op enkelingen na heeft er niemand van de carnaval een besmetting gehad. Ik denk eerder dat de skiërs het hebben meegebracht uit hun Italiaanse skioorden."


Wij kregen deze week een mailtje binnen van een carnavalist, die aankaartte dat de carnavalsgroepen uit de boot vielen bij de verdeling van de extra Coronasubsidies aan Truiense verenigingen. "Maar de Raad van Elf, die puppy's van de politiek, durven niet tegen de politici inkomen".


"Wij zijn absoluut geen puppy's van de politiek. Trouwens op dit eigenste moment zijn we deze terechte verzuchtingen aan het aankaarten bij de bevoegde politici. Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar wees gerust we zijn volop aan het onderhandelen. Zonder veel geroep en getier, maar steeds constructief."


Slotvraag: Hoe zal Carnaval 2021 er gaan uitzien?


"Wel, ik ben Madame Soleil niet en heb helaas geen glazen bol. We gaan dus moeten afwachten wat de verschillende overheden zullen beslissen. Maar we houden de vinger aan de pols. Wat we mogen en kunnen, zullen we ook doen. Voordeel is dat we ons nu zeer goed kunnen voorbereiden. Maar laten ons hopen dat op 'Verloure Moondag' 2021 de stoet weer uitrekt. Geloof me, van het moment dat er groen licht is, staan we terug op onze wagens"


Alaaf!




1.368 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page