top of page

Politieke analyse: Waarom de Shop&Go-plaatsen op de Groenmarkt niet werken

Bijgewerkt op: 31 jan. 2021Geen discussie over parkeerplaatsen in Sint-Truiden of burgemeester Veerle Heeren (CD&V) bewierookt haar Shop&Go-plaatsen als oplossing om de sputterende Truiense handel in de binnenstad weer op toeren te krijgen. Maar die blijken op de Groenmarkt gewoonweg niet te werken.


"Luisteren, luisteren en nog eens luisteren", zei burgmeester Veerle Heeren (CD&V) in haar open brief van 2016. "Dat is wat wij willen als stadsbestuur. Want onze handel is het hart van de stad. En die laten we niet in de kou staan. Handelsvereniging Trud'Or krijgt extra budget. Er is de Shop & The City-kaart waarmee we auto's en fietsen verloten. We zorgden voor goedkopere tarieven in de ondergrondse parking aan. Dankzij de Shop&Go parkeerplaatsen kan je een half uur gratis parkeren. We renoveren leegstaande panden en stellen ze ter beschikking aan startende handelaars."


Geen starters

Waar staan we vandaag, 5 jaar later? De leegstaande panden in de Stapelstraat staan nog steeds leeg, er huizen simpelweg geen startende handelaars in. Waarom? Omdat de stad Sint-Truiden die huizen wil verkopen om de oplopende schuldenput van 132 miljoen euro te dempen.


Hof van beroep

Shop&The City is weggedeemsterd tot een schim van wat het ooit was. Ondertussen heeft de rechtbank de Trud'Or-belasting tot tweemaal toe verpulverd. Vandaag heeft de stad opnieuw dure advocaten ingehuurd om tegen die beslissing in beroep te gaan. Waarom? Volgens onze berekening rijfde Trud'Or over zeventien jaar een som van 1.053.328 euro op. Onwettig. Terug te geven geld dus, aan de gedupeerde handelaars. Dat geld is niet weg. Wie wil, kan zijn bijdragen van de laatste jaren terugvorderen. Voor de stad wordt het dus: Op hoop van zege. Maar als ze ook bij het 'Hof van Beroep' bot vangen is het echt 'over&out' voor 'Shop&The City'.

"Ronkende verklaringen dat wel, maar hier staan enkel langparkeerders. Onze klanten, kunnen niet van dat gratis haluurtje profiteren en begrijpen er niets van. Wanneer we dit aankaarten bij het stadsbestuur, halen ze hun schouders op.

Er komt een camera

En de Shop&Go-plaatsen? "Tja, die werken niet op de Groenmarkt", zegt een bekende Truiense handelaar. "Ronkende verklaringen dat wel, maar hier staan enkel langparkeerders. Onze klanten, kunnen niet van dat gratis haluurtje profiteren en begrijpen er niets van. Wanneer we dit aankaarten bij het stadsbestuur, halen ze hun schouders op. Er komt een camera, is het antwoord. Tja, wanneer?" Het is jammer genoeg exemplarisch voor het ad hoc-beleid van Veerle Heeren (CD&V). Besturen op het ritme van de waan van de dag.

"Waarom vraagt niemand mij iets over het vaccinatiecentrum", zei een teleurgestelde Veerle Heeren (CD&V) op het einde van de laatste gemeenteraad.

Teleurgesteld

Dus ja, er blijft nog maar weinig over van de ronkende beloftes uit 2016. Ondertussen bladdert de verf van burgemeester Heeren haar beleid verder af. "Waarom vraagt niemand mij iets over het vaccinatiecentrum", zei een teleurgestelde Veerle Heeren (CD&V) op het einde van de laatste gemeenteraad. Omdat de bevolking en de meeste gemeenteraadsleden willen dat je ook iets structureels doet voor de stad naast jouw Corona-crisisbeleid.


Teruggefloten

Voor de derde keer keer fluiten de liberalen hun coalitiepartner Heeren op een pijnlijke manier terug. Herinner u de liberale bocht rond de mislukte invoering van de zone 30. Laurien Bamps die het dossier van de opening van de Zoutstraat. op de agenda zet en de deur opent voor de socialisten. En vandaag schiet schepen van Middenstand Johan Mas (Open Vld) Veerle Heeren (CD&V) af als voorzitter van de politiezone Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom aangaande de uit de hand gelopen beteugeling van foutparkeerders.


Lintjesdoorknipster

Het ziet er naar uit dat Veerle Heeren in de toekomst in steeds meer dossiers zal teruggefloten worden, totdat ze uiteindelijk gereduceerd zal worden tot een soort van verzuurde lintjesdoorknipster zonder slagkracht.


Politiek kan nu eenmaal keihard zijn voor aangeschoten wild.

658 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page