top of page

Raymonde Spiritus (77) recht voor de raap: "Stoppen als gemeenteraadslid? Pas als ik doodval!"De populaire volksvrouw uit Sint-Pieter, Raymonde Spirtus (77) zetelt al 26 jaar onafgebroken in de Truiense gemeenteraad voor de christendemocraten. De laatste tijd doken alsmaar meer geruchten op dat de Truiense CD&V haar vriendelijk maar kordaat zou vragen om plaats te maken voor aanstormend 'talent' Evelien Kevers. Maar die geruchten drukt de Sint-Pieterse vakkundig de kop in: "Ik heb dat ook gehoord, maar ik blijf zetelen tot ik erbij neerval. Schrijf dat zo maar op."


"Ach, in de politiek heb je geen vrienden", zucht Raymonde Spiritus. "Ze zijn 'lestig op mich' omdat ik Carl (Nijssens red.) niet mee wou wegstemmen. Maar ik volg mijn hart en heb dat niet gestemd. Ik zal nooit iemand iets aan doen, wat ik zelf niet zou willen aangedaan worden. Simpel toch? Maar stoppen, neen. Of ik moet doodvallen. Wat wel zo is, is dat ik na deze legislatuur niet meer opkom. Maar dat is nog drie jaar hè. En die ga ik mooi uitzitten."


Eigen koers

Spiritus, een politieke vondst van Jef Cleeren, kwam in 1994 voor het eerst in de Truiense gemeenteraad binnen. Ze behaalde bij haar debuut meteen al 1.431 voorkeurstemmen en bleef jarenlang onafgebroken populair bij de Truienaar die haar radde tong en goed hart konden appreciëren. In 2012 werd ze zelfs drie jaar schepen van onder andere Kinderopvang en Sociale Zaken. De laatste jaren vaart ze min of meer haar eigen koers zonder rekening te houden met de partijtucht van de CD&V. Zo nam ze het in het zwembaddossier als enige van de meerderheid op voor het personeel en stond ze de pers te woord in de zaak Heeren. 'Er is nu erg veel heisa, maar die storm gaat wel liggen. Ik gun Heeren haar terugkeer. Uiteindelijk heeft ze niemand vermoord, toch?', liet Spiritus in de krant De Morgen optekenen terwijl alle andere partijgenoten de kiezen op mekaar moesten houden. Tandengeknars van Velm tot Ordingen. Maar het was Raymonde ten voeten uit.2.476 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Jef Pijp
Jef Pijp
Aug 05, 2021

Haar optreden op tv limburg was een klucht. Hou je kalm zeide voorzitter,

Like
bottom of page