top of page

Rockefeller in zijn latere uurtjes

In zijn rubriek de Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


Dat moesten U of ik nu eens proberen. De pastoors geraken stilaan 'uitgedund' en de vele pastorijen moeten in het register van de leegstand worden opgenomen. Ze verkommeren langzaamaan en Steede 'Jan menne Man' verbrast liever onze centen aan andere dingen dan aan 'eredienststenen'. Dus, weg met die Pastorie.

Herr Jelle, als ware Rockefeller in zijn latere uurtjes, roept: "Die wordt de mijne. Ik koop ze!" "Niets van", zegt een aanwezige. "Gij moogt geen goed kopen van de Stad die gijzelf bestuurt." Engelbos, eerst kwaad, maar daarna sluw. De vriend des huizes wordt erbij geroepen: daar strijkt met veel pouha en met brede zwerkenslag een 'strooien man' neer in heel de affaire. Raadt eens wie? Onze alom teergeliefde 'Heere Rudi Gilen' redder des Vaderlands, redder van der Herr. In één handomdraai koopt Gilen het huis. En, in een tweede handomdraai, verlapt Gilen het dan door aan Engelbosch. Wie dat trucje niet doorziet, moet het jaar nog eens overdoen. De Pastorie is een pingpongbal, de Stad slaat de bal over het

netje, dat heet Gilen en komt dan aan bij Engelbosch die het niet meer terugkaatst.

Door met de Geit!

Achter 'Pastorie Bij Jelle' ligt er een streep weideland. En daarachter ligt een plantage van de Stad. Het weideland heet 'woonuitbreidingsgebied' . Zulke gronden verkoopt de kerkfabriek negenennegentig keren op de honderd openbaar. Dan kunnen de boeren meebieden, want die hebben grond tekort en loeren op ieder perceel dat vrijkomt. Maar dat is dik onder de waard gerekend. Engelbosch geeft de plichtenleer voor de tweede keer een ferme stamp onder de broek. Hij koopt onderhands. 'Ni vu, ni connu', zei de Waal. Hier zeggen ze: "Door met de geit". In Jelle jaagt zijn geitjes op het perceel van 47 are.

Geen Plan Batenheffing

Ik ga de lezer nu niet overladen met rechtstermen, maar als die Geitenweide van 'woonuitbreidingsgebied' omgedoopt wordt in 'zone Wonen', dan is de anti-speculatiebelasting '(planbatenheffing) niet van toepassing. Die overgang is niet te vinden in de Vlaamse Codex. Dus, Bingo, m'n jongens, ontsnapt en gewonnen.

Demande Serveuse

En weeral diezelfde doodzonde: gaan ze nu dat lieftallige Velm ook nog massacreren door in volle veld sociale torens en koten neer te ploffen? Beste Boeren, wij zijn het in de Stad allang gewoon behandeld te worden 'als een niet'. Nu is het uw beurt. 'Steede Welkom' blijft haar goesting doorduwen. Zoals in Brustem met St-Laurentius: 'geen commentaar'. Het oudste beroep 'activeert' de Chaussée. Het mooiste beroep 'activeert' het Stadhuis! Buitenkant, de verf, rood, à la "Demande Serveuse"...


1.168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page